Met deze techniek krijg je een huilende baby in minder dan 10 minuten in slaap
© MCB/Getty Images

Met deze techniek krijg je een huilende baby in minder dan 10 minuten in slaap

Leestijd: 2 min

Door een tijdje met ze rond te lopen en daarna in bed te leggen, krijg je huilende baby's het snelst in slaap. Japanse en Italiaanse wetenschappers kwamen tot die conclusie na een uitgebreid onderzoek. Maar liefst tachtig procent van de kinderen uit de studie ging slapen na de techniek. 

/

Voor de nieuwe studie in Current Biology filmden de babyonderzoekers van het RIKEN Center for Brain Science in Wako, 21 zuigelingen van twee weken tot zeven maanden oud, in het lab of bij ouders thuis. Door vier verschillende procedures te vergelijken, en door te proberen te begrijpen waarom baby’s huilen, kwamen de wetenschappers uit op een specifieke methode die baby’s kan kalmeren: bewegen met het kind in je armen, voordat je met hem of haar tegen je aan gaat zitten.

“5 minuten bewegen, 5 tot 8 minuten zitten” om baby’s te kalmeren

Om de techniek perfect te laten werken, raden de Japanse onderzoekers aan vijf minuten te bewegen met het kind in de armen. Inderdaad, “vijf minuten dragen bevordert de slaap bij huilende kinderen, zelfs overdag”, aldus de studie. Na deze vijf minuten lopen, sliep 45,5% van de kinderen en huilde geen van hen meer.

Maar dat is niet alles. De wetenschappers adviseerden de ouders ook om vijf tot acht minuten met de baby dicht tegen zich aan te zitten om diep in slaap te vallen, en de baby daarna in bed te leggen.

De andere drie door de onderzoekers bestudeerde technieken waren de baby zittend vasthouden, in de wieg leggen of de baby in een bewegend bedje leggen. Wanneer het kind in beweging was, in de armen of in de wieg, daalde de hartslag aanzienlijk.

“Als een baby in de armen of in de kinderwagen in slaap valt, leggen heel wat ouders de baby vervolgens snel in bed. Deze liggende houding maakt de zuigeling echter vaak weer alert”, aldus de wetenschappers.

Lees ook: Dit is de print van het najaar volgens Dries Van Noten.

Huilen heeft een direct effect op de hersenen van de ouders

“20% tot 30% van de zuigelingen huilt overmatig en heeft moeite met slapen zonder duidelijke reden”, blijkt verder uit de studie. De onderzoekers stelden ook vast dat het huilen in veel gevallen een uiting van een behoefte is die de baby nog niet via spraak kan duidelijk maken.

Uit een andere studie van de Universiteit van Toronto die in 2016 in het tijdschrift Plos One werd gepubliceerd, bleek al dat het huilen van een baby bedoeld is om de aandacht van de hersenen van de ouders te monopoliseren. Dit veranderde hun aandacht, maar ook hun uitvoerende functies, die hen helpen beslissingen te nemen.

Daarom reageren ouders automatisch als ze hun baby horen huilen: het is een reflex van de hersenen.

De hierboven beschreven methode is echter niet onfeilbaar. “Dit protocol stelt geen langdurige verbetering van de slaapregulatie voor. Dit protocol kalmeert veeleer onmiddellijk het huilen van de zuigeling en kan vooral nuttig zijn bij speciale gelegenheden wanneer regelmatige slaaproutines, borstvoeding of tutjes niet effectief of beschikbaar zijn”, concluderen de auteurs van het onderzoek.

Bovendien kan men door het kleine panel niet weten of de techniek werkt in geval van medische bijzonderheden (GERD, enz.) en op elk moment van de dag of de nacht.

Lees ook: Kijk binnen in het dromerige huis van Vivian Hoorn in Ibiza.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Familie, Kinderen.