Dit is de print van het najaar volgens Dries Van Noten
© Dries Van Noten

Dit is de print van het najaar volgens Dries Van Noten

Leestijd: 1 min

Het blauwe aardewerk uit Delft inspireert al eeuwenlang creatievelingen, maar het is al even geleden dat iemand er zo’n opvallende ode aan bracht als Dries Van Noten in zijn najaarscollectie.

/

“Het iconische Delfts-blauwmotief heeft een eerder kalme uitstraling die een mooi tegengewicht biedt voor de verschillende dierenprints in de collectie”, legde Dries Van Noten uit tijdens de presentatie van zijn najaarscollectie in Parijs. Onze landgenoot koos dit seizoen voor een installatie van paspoppen in een oud vervallen hotel in de Franse hoofdstad, en liet zich inspireren door het werk van de Italiaanse architect en fotograaf Carlo Mollino.

“Hij stond bekend om de manier waarop hij kleuren samenbracht en de prints die hij door elkaar combineerde. Ik wilde hem niet imiteren, maar zijn werk vormde wel het uitgangspunt.” In zijn collectie herfst-winter 22-23 zien we het Delfts-motief onder andere terug in een donsjas, rok, handtas en laarzen. Ook in zijn nieuwe beautycollectie verwerkte Van Noten de blauwwitte print.

Dries Van Noten

Dries Van Noten

Een onmiskenbare inspiratiebron

Afgelopen juni ging een stel ‘porseleinen’ schilderijen in Delfts Blauw over de toonbank voor een bedrag van zes cijfers op de kunstbeurs Tefaf in Maastricht. De Nederlandse architect Rem Koolhaas bedrukte er wanden en plafonds mee in zijn Casa da Música in Porto en beautymerk Rituals heeft een lijn hand- en lichaamsverzorging met de blauwwitte print op de verpakking. Kortom, Delfts Blauw is een inspiratiebron die nooit is weggeëbd, maar die anno 2022 terug prominenter ten tonele verschijnt.

De aantrekkingskracht van blauw en wit is ook universeel: het samenspel van de twee kleuren is zo harmonieus dat het, hoe uitvoerig bewerkt ook, nooit zijn intrinsieke charme of rustgevende frisheid verliest. Het maakt dat Van Noten en co heel erg de zeitgeist vatten waarin nood aan rust en kalmte in tijden van oorlog en pandemieën met de dag groter wordt.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Dries Van Noten.