Lichttherapie is de manier om Blue Monday door te komen
© Unsplash

Lichttherapie is de manier om Blue Monday door te komen

Door Lotte Gillis
Leestijd: 1 min

Dit jaar valt Blue Monday op maandag 15 januari. Dit zou de meest deprimerende dag van het jaar zijn om verschillende redenen: het is het begin van de week, het is koud, de zon komt laat op en gaat al snel weer onder... Toch is er een manier om te ontsnappen aan de tristesse van deze dag, namelijk lichttherapie.

/

Tijdens de wintermaanden is het koud en lang donker en dat heeft ook een invloed op je stemming. Ze spreken niet voor niets van ‘winterblues’ of een ‘winterdip’. Het gebrek aan daglicht kan er dus voor zorgen dat je je vaker somber, moe en ongemotiveerd voelt. Om dit probleem op te lossen hoef je niet meteen een vakantie te boeken naar een ver, warm land, want ook met lichttherapie kan je aan genoeg daglicht geraken om er weer bovenop te komen.

Lees ook: Zeven eenvoudige manieren om een winterdip te verhelpen

/

Melatonine

De reden dat je moe en somber wordt van te weinig daglicht is het hormoon melatonine. Dit hormoon regelt je slaapcyclus aan de hand van licht. Word je aan veel licht blootgesteld dan wordt er minder melatonine aangemaakt en zal je dus energieker zijn, is er weinig daglicht dan zal je meer melatonine aanmaken en je dus slaperiger voelen. Hierdoor heb je in de zomer vaak meer energie dan in de winter.

/

Wat is lichttherapie?

Een manier om dat energietekort aan te vullen is lichttherapie. Hierbij is het de bedoeling dat je een aantal minuten per dag voor een speciale daglichtlamp gaat zitten. Het wordt aangeraden om te kiezen voor een lichtsterkte van 10 000 lux. Zet de lamp op zo’n 40 centimeter van je af en ga er dan ongeveer een kwartier voor zitten. Na een week kan je dan zelf evalueren of je je anders voelt. Als je dat wil, kan je langzaam opbouwen tot 20 à 30 minuten.

Het is een goed idee om voor de lamp te zitten aan het begin van de dag. Dan heb je geen melatonine nodig maar net energie. Lichttherapie kan er daarnaast ook voor zorgen dat je ’s avonds beter in slaap valt omdat je doorheen de dag energie hebt gekregen en daardoor ook actiever bent geweest.

Lees ook: Geen fan van koud weer? Zo blijf je fit in de winter

/

Onze selectie lichttherapie lampen

Lees ook: Natuurlijke energiebronnen om je energieniveau op peil te houden

Marie Claire Stagiaire De artikels van >