Geen fan van koud weer? Zo blijf je fit in de winter
© Getty Images

Geen fan van koud weer? Zo blijf je fit in de winter

Leestijd: 2 min

Twee derde van de vrouwen sport minder in koud weer. Eigenlijk niet verrassend - er is niets moeilijker dan uit bed komen als het nog donker is buiten en praktisch ijskoud, en dat is nog voordat je jezelf in een paar van de beste sportleggings hebt gewurmd en op weg bent naar je sessie. We geven tips. 

/

Onderzoek van Women in Sport en Equal Play, het initiatief van Sports Direct om sport eerlijk en onpartijdig te maken voor vrouwen, ontdekte dat 61% van de vrouwen minder sport in koud weer.

Er werden 2000 vrouwen in het Verenigd Koninkrijk ondervraagd en helaas wijzen de gegevens erop dat vrouwen nog steeds veel meer obstakels ondervinden om aan sport te beginnen dan mannen. Dus, je bent niet alleen als je de afgelopen weken regelmatig in de verleiding bent gekomen om op de snooze-knop van je 7 uur wekker te drukken, of als je na je werkdag graag wilt gaan hardlopen, maar je van gedachten verandert als je ziet hoe donker het is.

Maar het hoeft niet je nieuwe norm te worden. Zo lukt het wel.

Lees ook: Dit waren de mooiste looks op de Golden Globes

/

Investeer in goede stuks voor koud weer

We hebben er net een dure maand opzitten, dus een gigantisch budget voor een nieuwe sportgarderobe blijft meestal niet over. Maar nieuwe kleren motiveren en zijn vaak ook gewoon nodig. Kies verstandig je uitrusting en investeer in enkele duurzame kledingstukken voor koud weer die ervoor zorgen dat je niet ziek wordt tijdens het sporten in de kou. Hier somden we al enkele van onze favoriete stuks op.

/

Ga voor kortere, maar meer sessies

Terwijl een vijf kilometer lange run misschien zo ontmoedigend lijkt dat je je onder de dekens verstopt, lijkt een vijf minuten durende jog dat niet te zijn. Zeg tegen jezelf dat je slechts vijf minuten gaat trainen als dat echt is waar je lichaam zin in heeft. Geloof ons, je zal merken dat het idee van een kortere run veel gemakkelijker aan te pakken is, en eenmaal buiten zal je waarschijnlijk toch zo lang lopen als je oorspronkelijk had gepland.

/

Wandelen en nog eens wandelen

Iets verder parkeren van de ingang van je werk, een halte vroeger afstappen van de bus: stuk voor stuk zijn het handige tips om wat meer beweging te krijgen. Je verbrandt meer kcal en hebt niet het gevoel dat je écht aan het sporten bent. 

/

Stel prestatiegerichte doelen in plaats van resultaatgerichte doelen

Stel jezelf een doel en de rest zal volgen. Zoals? Het verhogen van je wekelijkse stappen, het verhogen van het gewicht dat je tilt of trainen voor een groot evenement, zoals een marathon. Dit zal je meer motiveren dan zeggen dat je 20 kg wilt verliezen.

/

Let op je menstruatie

Voel je je echt niet top en weet je niet waarom? De kans is groot dat je in een van je menstruatiecyclusfasen zit die je energie verlagen. Menstruatie beïnvloedt prestaties, dus het is belangrijk om te weten in welke fase je zit. Maak je geen zorgen – dit is normaal, dus neem de tijd om naar je lichaam te luisteren en dienovereenkomstig te rusten. Morgen is een nieuwe dag, en een gemiste training maakt uiteindelijk niet veel uit.

Lees ook: Dankzij deze hack maak je komaf met pluishaar zonder je haar vet te maken

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Sporten.