Natuurlijke energiebronnen om je energieniveau op peil te houden
© Unsplash

Natuurlijke energiebronnen om je energieniveau op peil te houden

Door Lotte Gillis
Leestijd: 2 min

Nu de zon minder vaak schijnt, is het heel normaal dat je je vaker vermoeid en ongemotiveerd voelt. Supplementen kunnen dan helpen, maar er zijn ook een heleboel natuurlijke energiebronnen die werken tegen vermoeidheid.

/

Als je merkt dat je in het najaar opvallend vaker moe bent, is dat meestal niets om je zorgen over te maken. Het gebrek aan zonlicht, en dus ook aan vitamine D, kan ervoor zorgen dat je je vaker moe en somber voelt. Gelukkig is daar iets aan te doen. Door deze natuurlijke energiebronnen in je leven te integreren krijg je je energieniveau weer op peil.

Lees ook: Waarom we vaker ongelukkig zijn tijdens deze periode van het jaar

/

Zonlicht en buitenlucht

Als je een probleem wil oplossen moet je het aanpakken bij de bron. Als je meer energie wil, moet je dus vaker in de zon komen. Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan in een periode waarin de zon amper schijnt. De beste oplossing is om buiten te komen op het moment dat de zon het hoogst aan de hemel staat. Dat is in de winter tussen 12 en 13 uur. Maak dus ’s middags een wandeling of laat de hond uit, want zelfs als de zon niet echt schijnt kan een beetje frisse lucht wonderen doen tegen de vermoeidheid.

/

Voldoende water drinken

Dat water drinken belangrijk is, hoeven we je niet meer te vertellen. Toch heeft het meer voordelen dan je op het eerste gezicht zou denken. Een goed gehydrateerd lichaam is namelijk een lichaam dat beter werkt en als al je organen optimaal kunnen presteren zal je vanzelf merken dat  je meer energie hebt. Probeer te streven naar 2 liter water per dag. Je kan je waterinname vergroten door af te wisselen met thee.

/

Een regelmatig slaappatroon

Ook slaap is een van de natuurlijke energiebronnen die helpt tegen vermoeidheid. Zonder een regelmatig slaappatroon wordt het bijna onmogelijk om je energierijk te voelen. Zo is het effectiever om iets minder te slapen, maar je wel aan een vast opstaan- en slaapuur te houden dan om gewoon langer te slapen. Kies dus een vast uur waarop je gaat slapen en een uur waarop je niet alleen je wekker zet, maar ook echt opstaat. Zorg ervoor dat er zo’n 7 à 8 uur tijdsverschil is tussen deze tijdstippen en je zal na een week of 2 merken dat je veel meer energie hebt doorheen de dag.

Lees ook: Zeven eenvoudige manieren om een winterdip te verhelpen

/

Sport

Hoewel het tegenstrijdig klinkt, leidt sporten wel degelijk tot een hoger energiepeil achteraf. Door te sporten verbetert je bloedsomloop. Dit zorgt ervoor dat je lichaam meer en effectiever zuurstof opneemt wat er op zijn beurt voor zorgt dat je meer energie krijgt. Hoewel de koude je kan afschrikken om te gaan joggen of fietsen zijn er genoeg sporten die je binnen kan doen. Zo kan je naar de fitness trekken of thuis een online work-out volgen. YouTube staat namelijk vol met at home work-out filmpjes.

/

Opruimen

Je omgeving heeft een grote invloed op jezelf. Merk je dat je omringd bent door spullen en rommel, dan wordt het dringend tijd voor een grote schoonmaak. Rommel in je huis zorgt namelijk voor onrust in je hoofd en dat zorgt er dan weer voor dat je je vaker vermoeid voelt. Ruim je huis niet alleen op, maar doe ook de spullen weg die je niet meer gebruikt. Onnodige spullen zijn enkel een risico tot meer rommel in de toekomst.

Lees ook: Eerste hulp bij een opgeblazen gevoel tijdens de feestdagen

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Vermoeidheid, Winterdip.