Zeven eenvoudige manieren om een winterdip te verhelpen
© Unsplash

Zeven eenvoudige manieren om een winterdip te verhelpen

Leestijd: 2 min

De winter kan soms een uitdaging zijn voor je welzijn. We verzamelden enkele tips die je kunnen helpen om een winterdip te voorkomen. 

/

Een gebrek aan energie of gevoelens van neerslachtigheid: de winterblues, ook bekend als seizoensgebonden affectieve stoornis, is een type depressie dat elk jaar in dezelfde periode, meestal in de herfst en winter, optreedt. Een winterdip wordt geassocieerd met een afname van natuurlijk zonlicht tijdens deze seizoenen. Nu we ons langzaamaan beginnen voorbereiden op de winterslaap kan je onderstaande stappen te nemen om van je winterslaap een knus succes te maken.

1. Genoeg licht

Een gebrek aan zonlicht kan je stemming beïnvloeden. Genoeg licht krijgen, zorgt voor een toename van hormonen zoals cortisol en dopamine, die helpen bij stemming, focus, energie, immuniteit en je slaap. Overweeg een lichttherapielamp om de natuurlijke lichtcyclus na te bootsen en zo je humeur te verbeteren.

2. Neem vitamine D

Een ander probleem dat samenhangt met een gebrek aan zonlicht: een vitamine D-tekort. Het resulteert in symptomen zoals een laag humeur, vermoeidheid, een verstoorde hormoonbalans en een verminderde immuniteit. Experts raden aan om tussen september en april  vitamine D aan te vullen, ook gekend als de ‘zonnevitamine’.  Zoek een formule die vitamine K2 bevat, voor een optimale opname.

3. Beweeg!

Hoe verleidelijk het ook is om onder de dekens te blijven liggen, het is belangrijk om actief te blijven. Zelfs korte wandelingen of thuisoefeningen kunnen je energie en stemming verbeteren. Doe vooral wat je leuk vindt: of het nu een boswandeling in de natuur is of een HIIT-les thuis.

4. Neem een bad

Het nemen van een warm bad is niet alleen een gemakkelijke manier om het stressniveaus te verlagen, maar ook een uitgelezen moment om je telefoon even uit te schakelen. Steek niet alleen kaarsen aan, maar voeg ook ontgiftende zouten toe aan het water, en enkele druppels aromatherapeutische olie. Lavendelolie is gekend om zijn kalmerende eigenschappen, en vaak gebruikt om ontspanning te bevorderen, stress te verminderen en slaap te verbeteren. Rozemarijnolie wordt soms gebruikt om de concentratie te verbeteren en mentale helderheid te stimuleren, pepermuntolie kan helpen bij het verlichten van hoofdpijn, het stimuleren van alertheid en het verlichten van spijsverteringsproblemen.

5. Eet seizoensgebonden

Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en voeg voedingsmiddelen toe die rijk zijn aan vitamines en mineralen om je energieniveau op peil te houden. Het eten van biologische, seizoensgebonden producten is de beste manier om ervoor te zorgen dat je lichaam alle voedingsstoffen opneemt die het nodig heeft om zich goed te voelen, zeggen voedingsdeskundigen. Verwerk herfst – en wintergroenten zoals pompoen, boerenkool, prei en pastinaak in stevige stoofpotten en soepen. Of maak het jezelf nog makkelijker en kies voor maaltijdbezorging.

6. Sociale verbinding

Ondanks de neiging om je terug te trekken, is het belangrijk om contact te houden met vrienden en familie. Plan gezellige activiteiten of gewoon een eenvoudig samenzijn om je verbonden te voelen.

7. Ontdek nieuwe hobby’s

Gebruik deze tijd om nieuwe interesses of hobby’s te ontdekken. Het kan een geweldige manier zijn om jezelf te stimuleren en de donkere dagen wat levendiger te maken.

Hoe je je winterslaap ook plant, vergeet niet dat het oké is om af en toe een mindere dag te hebben. Geef jezelf de ruimte om te rusten en te herstellen wanneer dat nodig is. En onthoud, de lente staat binnenkort weer voor de deur.

Lees ook: Alle voordelen van sporten voor, tijdens en na je werkdag op een rij

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Depressie, Winterdip.