Laat je je haren beter gewoon aan de lucht drogen?
© Imaxtree

Laat je je haren beter gewoon aan de lucht drogen?

Leestijd: 3 min

Mensen denken vaak dat haar aan de lucht drogen beter is dan föhnen. Maar is dat echt zo? Twee deskundigen hebben de zaak onderzocht.

Zoals we allemaal weten, is het gebruik van verwarmingstoestellen niet de beste manier om je haar te verzorgen, aangezien overmatige warmte de haarvezel beschadigt. De vraag om je haar op natuurlijke wijze aan de lucht te laten drogen, is verre van dom, want zonder warmte is er geen schade. Maar is het echt beter voor ons haar om het natuurlijk te laten drogen? Dit is de samenvatting.

“Je haar föhnen is een slecht idee”

In tegenstelling tot wat je zou denken, is je haar drogen met een haardroger helemaal niet zo slecht voor je haar. In feite is het zelfs beter dan je haar op natuurlijke wijze in de open lucht te drogen. Uit een Koreaans onderzoek uit 2011 blijkt dat het gebruik van een föhn op een afstand van 15 cm met een continue beweging “minder schade veroorzaakt” dan je haar te laten drogen door de lucht.

De reden? Nat haar – droog noch nat – is van nature veel kwetsbaarder. “Door het haar natuurlijk te laten drogen, onthul je de echte natuurlijke textuur van het haar. Maar deze fase tussen nat en droog is de fase waarin het haar veel gevoeliger is voor natuurlijke agressies”, legt Pierre Saint-Sever uit, studio kapper en Dyson ambassadeur. Vervuiling, stof en slechte geuren worden dan door het haar “geabsorbeerd”.

Lees ook: Op de agenda: deze festivals wil je deze zomer nog bezoeken

/

Want als we ons haar nat maken, breekt het water de cuticula af, de meest oppervlakkige laag die de schubben vormt: “De bedoeling van de schubben is het haar te verharden, het stijf te maken. Je moet het haar zien als een ladder met sporten erin. Als er water in het haar zit, zijn alle sporten gebroken, de schubben staan open. Wanneer we het haar drogen, worden deze balkjes opnieuw gevormd, de schubben worden glad en de schubbenlaag wordt beschermd,” zegt Pierre Saint-Sever.

Het haar drogen nadat het nat is geweest, verkort de tijd die nodig is om de schubben te openen en beperkt daardoor het risico op beschadiging van het haar. “We hebben de indruk dat we het haar beschadigen omdat we het verwarmen, maar als we het bij een gematigde temperatuur verwarmen – dat wil zeggen bij minder dan 150-160°C – beschadigen we het minder dan wanneer het vanzelf droogt,” vat de professional samen.

/

Je haar nat houden: wat zijn de risico’s?

Wie is er nog nooit in slaap gevallen met nat haar? Deze slechte gewoonte moet zo veel mogelijk vermeden worden zegt Pierre Saint-Sever: “Slapen met nat haar is niet erg goed, want als je slaapt, schuurt het haar en is het gevoeliger dan wanneer het droog zou zijn. En het materiaal van je kussensloop zal niets veranderen, zelfs niet met een zijden kussensloop: “Dit materiaal vermindert wrijving en werkt goed als je droog haar hebt, terwijl op nat haar het haar meer zal klitten,” voegt de professional eraan toe.

Wees ook voorzichtig met je hoofdhuid: als je je losse haar aan de lucht laat drogen, zal het vocht op de hoofdhuid uiteindelijk verdwijnen. Maar als je hem vastbindt, wordt de hoofdhuid niet geventileerd en blijft hij vochtig. Het risico? Het ontwikkelen van hoofdhuid problemen zoals roos of haar dat te snel terugloopt…

Lees ook: 17 x Belgische modestuks om te shoppen op de nationale feestdag

Een kwestie van seizoen

Bij warm weer is de wens om je haar aan de lucht te laten drogen meer dan gerechtvaardigd. “In de zomer kun je het je veroorloven om je haar natuurlijk te laten drogen, het is minder gênant, de omgevingstemperatuur zal het haar niet aantasten. Maar het moet af en toe gebeuren,” zegt Pierre Saint-Sever. Maar in de winter is het niet aan te raden het droogproces over te slaan, omdat de kou het natte haar zal verzwakken.

Ook hangt alles af van het soort water dat het haar nat maakt: “Het zout van de oceaan is agressief voor het haar, net als chloor en chemische producten die in het zwembad te vinden zijn. Het is daarom essentieel om je haar te spoelen om deze elementen te verwijderen”, voegt de professional eraan toe, die de tip geeft om een fles water te gebruiken die te lang in de zon heeft gestaan om je haar te spoelen op het strand of bij het zwembad.

/

Hoe droog je je haar snel zonder haardroger?

Om het gebruik van een haardroger te vermijden, is het beste compromis, zegt kapper Christophe-Nicolas Biot, “om je haar uit te wringen zodra je uit de douche komt en het voor te drogen met een goede katoenen handdoek om zoveel mogelijk vocht te verwijderen.

Zodra deze stap is gedaan, raadt de professional aan om je haar nooit natuurlijk te laten drogen zonder een behandeling toe te passen: “Je haar omhullen met een olie, een stylingcrème, een leave-in behandeling of een masker zorgt voor meer gevoed haar, beschermt het tegen breken en sluit de vochtigheid in.”

Vergeet ook niet je haar goed te ontwarren, vooral als je het wast. Het ideaal? Borstel je haar voordat je onder de douche stapt, want “water op ongekamd – of zelfs slecht ontklit – haar zorgt voor knopen”. Nog een tip voor onder de douche: je haar met koud water uitspoelen helpt de schubben sluiten.

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Haar.