Kortrijk krijgt eerste borstvoedingsbank van België
© Getty Images

Kortrijk krijgt eerste borstvoedingsbank van België

Door Florianne Thys
Leestijd: 2 min

Borstvoeding mag dan wel één van de normaalste zaken zijn, het taboe errond is nog steeds krachtig. Toch als het voeden openbaar gebeurt. In teken van de Wereld Borstvoedingsweek ijvert Elvie ervoor om borstvoeding en plein public te normaliseren. Hiervoor ontwierpen ze een speciale bank en centreren ze deze op de Grote Markt in Kortrijk gedurende de hele maand augustus.

/

Vanaf 1 augustus trekt een felblauwe bank met oranje zitting de aandacht in Kortrijk. Deze eyecatcher dient de deur voor openbaar borstvoeding geven meer te openen. De laatste jaren zat borstvoeding en afkolven in de lift, maar tegen een heel sloom tempo. Aan de hand van een zitbank en enkele breast places verspreid over de stad, kan dit ouders helpen om hun kinderen te laten opgroeien zonder kwade blikken te moeten incasseren.

Kortrijk bijt de spits af

De laatste jaren geven meer West-Vlaamse moeders borstvoeding dan voorheen. We kunnen stellen dat ze hun inhaalspurt aan het doen zijn en ze de andere Vlaamse provincies mooi bijbenen. Dat blijkt uit de cijfers van ‘Opgroeien, Kind en Gezin’. Wat in 2014 nog 69,7 procent bleek te zijn, heeft zich zes jaar later verhoogt tot 74,7 procent. In Vlaams-Brabant lag dit cijfer altijd al iets hoger: in 2020 gaven daar 85,6 procent van de moeders borstvoeding, een stijging van 4 procent tegenover 2014. Kortrijk wil de West-Vlaamse moeders met dit blauw-oranje zitje inspireren om zich comfortabel te voelen, ook op het moment dat hun kindje honger heeft.

Elvie

/

Borstvoeding als deel van de opvoeding

“Ouders helpen hun kinderen (op)groeien. Eten geven maakt daar absoluut deel van uit. Bij borstvoeding, zeker bij de start, is dat 12 keer per dag en soms vaker. Of het nu in de winkelstraat is, thuis, in de bib, op de trein of in een pretpark … als haar kind honger krijgt of de borst aanvoelt, hoort het heel gewoon te zijn dat die mama haar kind kan voeden of kan kolven in het openbaar. En zolang dat borstvoeding nog niet overal gewoon is, blijft een week van de borstvoeding nodig”, dat zegt Nele Wouters, woordvoerder van Opgroeien, Kind en Gezin.

Breast Places

Femtechmerk Elvie bedacht niet enkel een borstvoedingsbank, ze ontwikkelden ook het concept Breast Places. Wat houdt dit in? Het zijn plekjes in de stad waar jonge ouders terecht kunnen en extra gefaciliteerd worden om in alle rust hun kind te voeden en te verversen. Op dit moment zijn er al enkele plaatsen die deelnemen, die zie je op deze kaart. Maar hoe meer plekjes zich aanbieden, hoe sterker de normalisatie van borstvoeding op een publieke plaats. Elvie bedacht zowel de borstvoedingsbank als de breast places zelf, al deden ze voor het ontwerp van de borstvoedingsbank beroep op Atelier Leda. Een 27-jarige Gentse die net zoals wij, het taboe wensen te doorbreken.

Lees meer Marie Claire op: That’s what x said is een nieuwe kunstruimte in Brussel van een jong vrouwelijk duo; Waarom het goed is dat Simone Biles openlijk over haar mentale problemen praat; Het rugdecolleté is terug met dank aan het preutse Instagram.

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Afkolven, Borstvoeding, Elvie, Moederschap.