Het rugdecolleté is terug met dank aan het preutse Instagram
© Getty Images

Het rugdecolleté is terug met dank aan het preutse Instagram

Door Louise des Ligneris
Leestijd: 1 min

Met een knipoog naar de censuur van Instagram en co, duikt het rugdecolleté weer op in een wereld waar vrouwenborsten nog steeds onder streng toezicht staan. Om op een speelse manier opnieuw en steeds weer preutse geesten te bespelen.

/

“Bedek de borst die waar ik niet naar zou kunnen kijken”. Meer dan driehonderd jaar zijn verstreken sinds Tartuffe, of de Bedrieger, in het gelijknamige toneelstuk van Molière deze beroemde zin uitsprak. Maar veel is er niet veranderd. Vrouwenborsten blijven nog al te vaak in de verborgenheid en taboesfeer hangen. Anno 2021 zijn blote borsten, decolletés en tepels op Instagram nog altijd verboden. Er zijn heel wat kunstgrepen nodig om de preutse algoritmes te slim af te zijn. Hetzelfde verhaal geldt voor de bioscoop. Al in de jaren ’30 verbood de ‘Hays Code’ in Hollywood om zelfs ook maar een klein beetje van een borst te onthullen.

Rugdecolleté

Maar als het onmogelijk is om de voorkant te onthullen, dan krijgt de rug maar een decolleté! Die kan op stijlvolle wijze vaak door enkele accessoires in de kijker staan. In 1961 ontwierp Hubert de Givenchy de kostuums voor de film Breakfast at Tiffany’s. In een bepaalde scène draagt Audrey Hepburn daarin een naadloze jurk met vijf rijen parels op de rug. Voor haar rol als spionne in Le Grand Blond avec une chaussure noire, droeg actrice Mireille Darc (zie foto bovenaan) in 1972 een jurk van Guy Laroche met een indrukwekkend open rugdecolleté. Het duizelingwekkend makend zicht op het welgevormde achterwerk benadrukten ze extra met een ragfijn gouden kettinkje.

Lees ook: In dit Brusselse atelier ontwerpen jullie zelf jullie trouwringen.

Voor de zomer van 2021, paste Givenchy dezelfde stijloefening toe. Ondeugend, met een gekleurd detail dat de focus op de taille legt. Als een grappige herinnering aan de jeans met een blootliggende string, een grote trend uit de jaren 2000. De revolutionaire en afwijkende ideeën voor de achterkant zijn grenzeloos, wat de puriteinen er ook van mogen denken.

Givenchy lente-zomer 2021. Credit: Imaxtree

Lees ook: Hoe de pofmouw een comeback maakt dankzij prinses Diana.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Audrey Hepburn, Comeback, Fashiontrend, Givenchy, Mode.