Waarom het goed is dat Simone Biles openlijk over haar mentale problemen praat
© Getty Images

Waarom het goed is dat Simone Biles openlijk over haar mentale problemen praat

Leestijd: 2 min

De Amerikaanse turnvedette Simone Biles (24) heeft vandaag haar titel niet verdedigt in de individuele allroundfinale op de Olympische Spelen in Tokio. Ze trok zich terug uit de teamfinale. "Ik moet mijn mentale gezondheid bewaken", verklaarde ze nadien.

/

“Na verdere medische evaluatie geeft Simone Biles forfait voor de individuele allroundcompetitie om zo te focussen op haar mentale gezondheid”, zo klinkt het in een persbericht van USA Gymnastics. “Simone zal dagelijks geëvalueerd worden om zo te bepalen of ze al dan niet in de toestelfinales kan aantreden. We steunen de beslissing van Simone hartgrondig en loven haar moed om prioriteit te geven aan haar welzijn. Haar moed toont opnieuw aan waarom ze een rolmodel is voor velen.”

Op de vorige Olympische Spelen in Rio de Janeiro overtuigde Biles vriend en vijand met haar talent. Ze haalde er maar liefst vier keer goud (allround, sprong, vloer, team) en een keer brons (balk). Biles telt ook negentien wereldtitels op haar indrukwekkende erelijst.

Wantoestanden in de turnwereld

Dat de 24-jarige turnster nu forfait geeft, komt niet helemaal onverwacht. Zowat alle turnsters hebben er immers bewogen tijden op zitten. Dichtbij huis begon het met de meedogenloze documentaire Turn! die vorig in Nederland oproer veroorzaakte. Onder andere de Nederlandse coach Gerrit Beltman klapte uit de biecht, die de Belgische turnster Aagje Vanwalleghem begeleidde van 2000 tot 2008.

Lees ook: #Kijknietweg van grensoverschrijdend gedrag in de cultuur- en sportsector

“Ik wilde per se winnen, ten koste van alles, en stelde mij daarbij spijkerhard op”, zei hij. “Ik schaam mij diep nu. Nooit heb ik bewust de intentie gehad om te slaan, schelden, kwetsen of kleineren. Maar het gebeurde wel.”

Ook Vanwalleghem zelf bleef niet langer stil, “want de volgende generatie mag het niet zo zwaar krijgen als wij”. Ze kreeg bijval van Gaëlle Mys, die 3 keer naar de Spelen ging. “Gerrit is ondertussen vertrokken, maar er zijn nieuwe trainers gekomen en hetzelfde verhaal is opnieuw begonnen. Intimidatie, pesterijen…” Er volgden nog verschillende andere klachten en getuigenissen over wantoestanden in de turnwereld.

/

Zware rugzak van Simone Biles

In de Amerikaanse turnwereld loopt het al langer mis. In 2017 werd sportarts Larry Nassar beschuldigd van seksueel misbruik van maar liefst 368 turnsters. Waaronder ook Simone Biles. “De meesten kennen mij als een vrolijke meisje, maar de laatste tijd voel ik me gebroken. Hoe meer ik de stem in mijn hoofd wil smoren, hoe harder ze roept. Ik ben niet meer bevreesd om mijn verhaal te doen. Ik heb me veel te lang af­gevraagd of ik te naïef was, of het mijn fout was”, liet ze via ­Twitter weten.

En Biles kende sowieso al geen makkelijke jeugd. Zowel haar vader als moeder pendelden haar hele kindertijd lang tussen afkickcentra en gevangenissen. Haar broer werd drie jaar geleden van moord beschuldigd. Net dankzij de gymnastiek bleef ze op het rechte pad, zegt ze zelf. Ze was erop gebrand om ook van deze Spelen een succes te maken, maar bezweek tenslotte toch onder de druk.

We hebben de neiging te vergeten dat atleten ook maar mensen zijn, die hard werken, die sowieso al veel angst hebben, veel stress.

“Je moet je mentale gezondheid voorop stellen. Als je dat niet doet, geniet je niet van je sport en zul je geen successen behalen. Soms moet je daarvoor grote wedstrijden laten schieten en voor jezelf kiezen,” lichtte Biles haar keuze toe in een persconferentie. Een sterk signaal, want de druk op professionele atletes is nu eenmaal reusachtig groot. En over mentale problemen wordt amper gesproken.

“Ik vind het triest voor Simone Biles dat het zo is gelopen. Dat heeft mij geraakt. Dat raakt elke atleet. Wie op de Spelen staat, legt zichzelf sowieso veel druk op. En we hebben de neiging te vergeten dat atleten ook maar mensen zijn, die hard werken, die sowieso al veel angst hebben, veel stress. Dat atleten ook emoties hebben, en dat het niet makkelijk is voor een atlete zoals Simone Biles, die door iedereen wordt bekeken”, zei Nafi Thiam vandaag in Het Nieuwsblad.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Simone Biles (@simonebiles)

Lees ook: De meest vrouwonvriendelijke uitspraken uit de sportwereld.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Nafi Thiam, Seksuele intimidatie, Sportwereld.