Kappers moeten partnergeweld herkennen
© Unsplash

Kappers moeten partnergeweld herkennen

Leestijd: 1 min

20.000 Belgische kappers worden door sectororganisatie Febelhair in samenwerking met hulplijn 1712 en het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) opgeleid om hulp te bieden bij partnergeweld. Een opleidingsvideo zal de kappers aanleren naar welke signalen van partnergeweld ze moeten uitkijken. 

De afgelopen vier weken steeg het aantal oproepen over partnergeweld naar 1712 met bijna 150% in vergelijking met de maand ervoor. Ook ontving de hulplijn dit jaar al 2.000 oproepen over partnergeweld, over emotioneel geweld in het bijzonder.

Lees ook: Onze online beauty editor selecteert de nieuwigheden die je moet kennen

Toen op 17 maart 2019 werd aangekondigd dat we voor het eerst ‘in ons kot’ moesten blijven, gingen alarmbellen af, vooral bij gezinnen waar thuis geen veilige plek is. Hulpverleners voor familiaal- en partnergeweld wisten toen al dat het probleem zou verergeren. Partnergeweld komt zowel bij mannen als vrouwen voor, maar toch blijft het merendeel van de slachtoffers vrouwelijk.

Video

En nu krijgen ook kappers een unieke rol in het herkennen en bespreekbaar maken van het probleem. Febelhair sloeg met het CAW en de hulplijn de handen ineen om een video te maken waarin kappers tekenen kunnen leren herkennen en weten wat ze vervolgens moeten doen.

Lees ook: Loonkloof tussen mannen en vrouwen ‘daalt bijzonder traag’ 

“De aanpak van partnergeweld is een verantwoordelijkheid van ons allemaal, waarbij ook kappers het verschil kunnen maken. We verwachten uiteraard niet dat kappers zich opstellen als hulpverleners, maar wel dat ze hun bezorgdheid tonen, luisteren zonder te oordelen en professionele hulp aanmoedigen”, klinkt het bij Wim Van de Voorde, coördinator van 1712.

Volgens Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke is het initiatief van 1712 en Febelhair ‘bijzonder waardevol’. Hij kondigt dan ook een verdere versterking van de hulplijn aan. “Ik heb al een eerdere versterking toegekend aan 1712 om onder meer tegemoet te komen aan de verhoogde caseload. Het is goed dat mensen hun weg vinden richting 1712 zodat hopelijk tijdig actie kan ondernomen worden. Daarom zullen we de extra versterking van de 1712-werking verlengen met 3 jaar tot 30 november 2024. We voorzien hiervoor meer dan 550.000 euro.”

Leef jij in een gewelddadige situatie? www.1712.be

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.