De hoogtepunten van New York Fashion Week SS22
© Imaxtree

De hoogtepunten van New York Fashion Week SS22

Leestijd: 2 min

In de grootste stad van Amerika ging de SS22 modeweek opnieuw fysiek door. Wij volgden de shows mee en selecteren voor jullie 5 hoogtepunten van New York Fashion Week 2021. 

/

New York Fashion Week is terug van weggeweest na drie seizoenen van bijna uitsluitend digitale shows. Al moeten we in alle eerlijkheid toegeven dat de modeweek in de Verenigde Staten steeds meer aan relevantie verliest. Al jaren is het een leegloop van grote namen die elders hun collecties tonen. Voor dit lente/zomer 2022 seizoen toonden amper 20 designers hun collecties via een traditionele modeshow. Al zaten daar alsnog enkele kleppers bij, en ook een aantal nieuwe namen.

Tom Ford

“Mijn kleren zijn dit seizoen eenvoudig van snit, maar niet van impact”, vertelde designer Tom Ford over zijn nieuwe collectie voor de lente/zomer van 2022. En dat mag je vrij letterlijk nemen. Zo presenteerde hij veelal op sportkleding geïnspireerde silhouetten, maar dan uitgevoerd in glanzende en kleurrijke stoffen. Vast geïnspireerd op de comfortabele kleren die we droegen tijdens de pandemie, maar dan overgoten met een sausje van hoop. Relevant nu we eindelijk terug kunnen proeven van het ‘normale leven’ – lees: feesten – maar ons hart vasthouden voor nieuwe golven en lockdowns. Hij sloot af met de woorden van de bekende modejournaliste Diana Vreeland: “Ik weet dat het veel is, maar is het genoeg?”

/

Maryam Nassir Zadeh

Hoewel Maryam Nassir Zadeh al jaren op handen wordt gedragen in de modewereld, kent het grote publiek haar bijna uitsluitend van haar schoenen die als zoete broodjes de toonbank over gaan. Zonde, want de ontwerpster creëert ook prachtige mode. Deze collectie was een stuk minimalistischer dan we gewoon zijn van haar. Ongecompliceerd, maar verbluffend stijlvol is de beste manier om het samen te vatten. We zagen stuk voor stuk looks die je zo aan wil trekken. En bovendien koos ze voor bijzonder diverse modellen, waaronder (halleluja) zelfs een plussize mannelijk model.

/

Proenza Schouler

“Het zijn vrolijke kleren om terug een stapje mee in de wereld te zetten”, aldus Lazaro Hernandez en Jack McCollough van Proenza Schouler. Het duo liet zich inspireren door hun eerste vakantie na hun vaccinatie, wat je terugziet in de bloemenprints, felle kleuren en losse silhouetten. Ze toonden ons een vrolijke en ontspannen collectie die een ongedwongen vakantiegevoel mooi weergeeft.

/

Markarian

Dankzij de jurk die Jill Biden droeg tijdens de inauguratie van haar man, groeide Markarian in sneltempo uit de één van de hotste merken van het moment. Ontwerpster Alexandra O’Neill houdt van romantische mode, van pastelkleuren en lieflijke prints. Van dure materialen, flatterende silhouetten en veel bloemen. Meisjesachtig, maar zonder in clichés te vervallen. We begrepen meteen haar populariteit na het zien van deze frisse collectie. Je ziet zowel de First Lady als eender welke vrouw in de straat haar ontwerpen dragen. Mode door en voor vrouwen.

/

Altuzarra

Liefst vier jaar presenteerde Joseph Altuzarra zijn collecties in Parijs, om nu zijn comeback te maken in New York. Tijdens de pandemie kon hij niet langer naar de Franse hoofdstad reizen, wat hem naar eigen zeggen “opnieuw verliefd deed worden op de Big Apple”. Hij presenteerde hier veel inspiratie voor de comeback naar kantoor – denk coole pakken, gebreide jurken en tie dye op verrassende plekken.

Lees ook: De mooiste looks van het filmfestival van Venetië 2021 & Dit zijn de modekleuren die je komende herfst en winter overal zal zien.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: New york fashion week, Ss22.