Hoe overleef je als introvert in een extraverte wereld?
© Getty Images

Hoe overleef je als introvert in een extraverte wereld?

Door Florianne Thys
Leestijd: 2 min

Laad je op van alleen te zijn? Ben je een denker in de plaats van een doener? Of heb je de beste ideeën op jezelf? Dan leun je aan tegen een introverte persoonlijkheid. Het omgekeerde van wat een werkgever verwacht. De hele wereld eigenlijk. Toch kan je als introvert ook de verdiende aandacht krijgen die je wenst mits enkele kleine aanpassingen.

/

Vergis je niet, een introvert persoon is niet hetzelfde als een verlegen persoon. Het gaat het er voornamelijk over dat introverte personen meer tijd nodig hebben om zich in een onbekende groep te ontplooien. Luisteren en denken verloopt gemakkelijker dan praten of doen. Ze verkiezen de rust boven luid gekakel en hebben vaak wat extra tijd nodig om zich te herbronnen. In de samenleving waarin we leven, is het vinden van die rust niet zo evident. En word je als introvert soms gedwongen om je aan te passen. Er zijn enkele manieren waarop een introvert persoon dat extra duwtje kan geven aan zichzelf, maar tegelijkertijd zijn eigen zelfwaarde en eigenheid blijft behouden. Een introvert persoon kan je namelijk nooit volledig omtoveren tot een extravert persoon aangezien de verschillen zich zowel in het gedrag als in het brein bevinden.

Ambivert

Het tweeledig opsplitsen van de persoonlijkheid in introvert en extravert, mist een beetje nuance. Er bestaat ook een combinatie van beide eigenschappen: ambivert. Als ambivert persoon vind je het zowel leuk om alleen te zijn, maar houd je er ook van om sociale contacten te leggen. Ook bezit je de eigenschap om zowel goed te luisteren als zelf je verhaal te doen. Wat je plant om te doen, hangt voornamelijk af van je stemming op dat moment. Je trekt je soms graag terug, en andere keren doe je dat minder. Dat zorgt ervoor dat je soms in een tweestrijd zit, omdat je zowel introverte als extraverte eigenschappen bezit. Het verschil met een introverte persoonlijkheid is dat je als introvert persoon je vaker op de achtergrond houdt. En je sociaal contact met een groep liever vermijdt, dan integreert in je routine.

/

Koester unieke introverte eigenschappen

Voor je werkgever, vrienden, familie of buitenstaanders mag een introverte persoonlijkheid als moeilijk te doorgronden lijken, dat mag jou als persoon niet aantasten. Als introvert heb je tal van eigenschappen waar andere persoonlijkheden van kunnen leren: je praat van zodra je er goed over nagedacht hebt. Je houdt geen nutteloze conversaties, maar praat met diepgang. Je broedt op een idee dat vaak goed uitpakt. Je bent een geboren leidinggevende, aangezien je goed kan luisteren naar je werknemers. Je bent niet snel afgeleid waardoor je concentratievermogen op punt staat. Je stoort niet onnodig en focust op je eigen business.

Pexels

/

Hoe krijg je als introvert je moment?

In een groep van extraverte personen is het niet gemakkelijk om je als introvert in een gesprek te mengen. De drempel om te roepen is té groot en het idee dat iedereen eindeloos naar je staart, werkt ook niet meteen motiverend. Wat je vooral kan doen is je in een discussie of gesprek mengen door simpelweg je hand in de lucht te heffen of de naam van je collega wat luider uit te spreken. Als een groepsgesprek toch niet voor jou weggelegd is, kan je ook af en toe een een-op-een gesprek met je baas houden. Op die manier blijft hij of zij op de hoogte van jouw reilen en zeilen. Dat geldt ook voor collega’s. Met diegenen die je wat beter wil leren kennen, kan je gemakkelijk apart een koffie gaan drinken.

Erken jezelf

Daarnaast is het ook belangrijk dat je fier bent op jezelf en erkenning geeft aan de prestaties die je neerzet. Dat kan door wat meer in de ik-vorm te spreken, in de plaats van de bescheiden wij-vorm. Op die manier plaats je jezelf niet op een piëdestal, maar ontloop je ook niet volledig de aandacht. Tot slot, kan je proberen om in eender welke situatie enkele vragen en antwoorden voor te bereiden. Niet op een manier dat je een rollenspel doet, maar vooral voor je eigen gemoedsrust. Spanning is namelijk een trigger voor introverte personen om dicht te klappen, wat een beetje voorbereiding kan verhelpen. Op die manier blijf je je introverte zelve en mag je zelfs stiekem fier zijn op je aanpassingsvermogen.

Lees meer Marie Claire op: Het ‘grotsyndroom’: “Opnieuw samenhokken, dat voelt niet goed aan”; Deze persoonlijkheidstest zoekt uit welke parfum bij je past; De magie van een compliment

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Ambivert, Extravert, Introvert, Persoonlijkheid.