De magie van een compliment
© Getty Images

De magie van een compliment

Door Florianne Thys
Leestijd: 1 min

"Mooi werk geleverd!" of "Sterk bezig zeg", dat zijn kleine gelukjes die iemand zijn dag kunnen maken. Een compliment is het begin van verdraagzaamheid en waardering wat bijdraagt aan een betere wereld. Toch vergeten we vaak het positieve te benoemen en daar maakt Complimentendag ons jaarlijks alert voor.

Het afgelopen jaar zaten we allemaal in hetzelfde corona-schuitje en dat bracht nogal wat spanningen met zich mee. Op zo’n momenten is het eerder gemakkelijk om te klagen over wat fout gaat dan het goede in de mens te benoemen. Dat is normaal, maar jammer want de inspanningen waren extra groot. Geen reden tot paniek, want vandaag, 1 maart, is het Complimentendag. Dé perfecte gelegenheid om de mensen rondom jou te loven met een compliment.

Een compliment creëert een geluksgevoel

Het geven van een compliment lijkt zoiets onschuldig en banaal maar toch is het veel meer dan dat. Mensen worden graag bevestigd in wat ze doen, dat is normaal als je weet dat waardering één van onze fundamentele basisbehoeften is. Een compliment krijgen, zorgt ervoor dat je hersenen dopamine aanmaken wat iemand zijn geluksgevoel naar een hoger niveau kan tillen.

Meer nog, het zou onze prestaties verbeteren, ons zelfbeeld een boost geven, en onze motivatie verhogen. Zo maak je iemand met een cadeautje bijvoorbeeld heel blij, maar met een simpel complimentje soms nog véél gelukkiger.

/

Complimenteer oprecht

Doorheen de drukte vergeten we al snel de ander en focussen we enkel op onszelf. Hierdoor hebben we minder oog voor de prestaties die iemand levert en vervalt een compliment al snel in stilte. Dat is jammer omdat je waardering over iemand uitspreken, een andere manier is om “dankuwel” te zeggen.

Unsplash

Wil je dus graag iemand complimenteren? Focus op de ander. Een compliment vergt namelijk enige persoonlijkheid en verfijning aangezien je iemand moet kennen alvorens je het goede kan benoemen. En vergeet niet: een complimentje werkt in twee richtingen. Hoe meer jij iemand beloont met een compliment, hoe groter de kans dat je er zelf eentje krijgt. Goed bezig!

Lees meer Marie Claire op: In welk vakantieland zal je de meeste complimenten krijgen?; 2 maart = Geef-je-collega-eens-een-complimentje Dag: zo pak je dat best aan; Baanbrekend onderzoek toont aan hoe muziek ons gelukkig(er) maakt

 

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: 1 maart, Compliment, Complimentendag.