Daarom besloten we de opvallendste en origineelste frituren van het moment op een rijtje te zetten. You’re welcome.
Patatak
Vorig jaar telde het Brusselse Gewest 300 frituren. Je zou denken dat iedereen zijn favoriete frituur dus al lang gekozen heeft. Maar daar kan Patatak wel eens verandering in brengen. Ze profileren zichzelf als “een nieuw concept van frietkot” waar een authentieke traditie centraal staat. Ze snijden elke ochtend de frietjes met de hand, bieden 10 zelfgemaakte sauzen aan en 90% van de aangeboden producten komen uit België. Bovendien is de helft van de kaart veganistisch: smul hier van zoete aardappelfrietjes, gefermenteerde groenten en augurken… met een aangepaste veganistische saus!
Patatak, Sint-Gillisvoorplein 31, 1060 Sint-Gillis, www.patatak.be
De Frietketel
Als je aan een Gentenaar vraagt waar je de beste frietjes van Gent kunt vinden, zal die je 9 van de 10 keer naar de Frietketel verwijzen. Vorig jaar werd de Frietketel dan ook beloond met de prijs “beste frituur van Vlaanderen”. Zoals het een typische frituur betaamt zijn de porties friet groot, is er een ruime keuze aan sauzen en snacks en worden veel producten huisbereid. Daarnaast is er al vijftien jaar lang een uitgebreid aanbod aan vegetarische en veganistische opties. Aanrader: de zelfgemaakte tartaarsaus en kaaskroketten. Kom op tijd want meestal staat er een lange wachtrij!
De Frietketel, Papegaaistraat 89, 9000 Gent
Le Tram de Boitsfort
De prijs voor origineelste frituur gaat ongetwijfeld naar Le Tram de Boitsfort. Daar worden de frietjes gebakken in een tram en kan je ze in het achterste gedeelte rustig opeten. In de zomer kan je plaatsnemen op het gezellige terras, op het pleintje ‘Place Payfa’. Het pluspunt van deze frituur zijn de kwaliteitsvolle hamburgers, lekkere frietjes en zelfgemaakte sauzen. Le Tram de Boitsfort bevindt zich in Watermaal-Bosvoorde, één van de minst bebouwde gemeentes van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Die plaats kan je dan ook weer van je bucketlist schrappen.
Le Tram de Boitsfort, André Payfa-Fosseprezplein, 1170 Watermaal-Bosvoorde, www.letramdeboitsfort.be
Frites Atelier
Tussen al deze heerlijke Vlaamse frietjes maken we ook plaats voor frietjes van Nederlandse bodem. Frites Atelier, het geesteskind van Sergio Herman, is ondertussen welbekend in zowel Nederland als Vlaanderen. Twee jaar geleden opende de eerste Belgische vestiging in Antwerpen, en afgelopen oktober kwam Frites Atelier ook naar Gent. De vestiging aan de Groentemarkt heeft meer zitplaatsen en een uitgebreider assortiment in vergelijking met de andere ateliers. Speciaal voor Gent tovert Sergio Herman ook vier nieuwe ‘lekkere gerechjes’ uit zijn mouw: twee nieuwe burgers en twee nieuwe salades. Bovendien kan je ook genieten van een heerlijk Belgisch biertje van de tap bij je pakje friet.
Frites Atelier, Groentemarkt 20, 9000 Gent, www.fritesatelier.com
Frites Atelier, Korte Gasthuisstraat 32, 2000 Antwerpen, www. fritesatelier.com
Frituur ’t Brochetje
De beste frituur van West-Vlaanderen? Daarvoor moet je bij ‘t Brochetje zijn! Deze frituur uit Izegem werd dit jaar uitgeroepen tot de allerbeste frituur van Vlaanderen. De eigenaars, Sandra Velle en Kurt Caen, ruilden hun kleurloze bureaujob in voor een levendige job in de frituur omdat ze graag tussen de mensen wouden zijn. De frituristen staan ondertussen al twintig jaar vol enthousiasme achter de frietketels en ze zijn het nog lang niet beu. De specialiteit van het huis? Een ‘fromelet’, drie spiegeleitjes op een pakje friet. “Sandra doopt graag haar frietjes in het eigeel en blijkbaar is ze niet alleen, de fromelet is heel populair”, zegt Kurt.
Frituur ’t Brochetje, Ingelmunstersestraat 21, 8870 Emelgem, www.frituurtbrochetje.be
Heb je honger gekregen van dit artikel? Meer food inspiratie vind je hier: Gezond en kleurrijk: dit zijn de foodtrends voor 2019, 8 restaurants in Gent om romantisch te dineren en 3 hotspots in Brussel waar je poké bowls kan verorberen