Vandaag blaast Dries Van Noten weer een kaarsje uit. Een mooi moment om terug te blikken op de carrière van deze modeontwerper die nooit de schijnwerpers opzocht, maar ze wel verdiende. Van zijn bescheiden begin als lid van de Antwerpse Zes tot zijn magische defilés in Parijs: Van Noten bleef altijd trouw aan zijn visie.

Antwerpse Zes

Zo’n 40 jaar geleden trok Dries Van Noten samen met Walter Van Beirendonck, Dirk Bikkembergs, Marina Yee, Dirk Van Saene en Ann Demeulemeester naar Londen om er een groepsshow te presenteren. Ze leerden elkaar kennen op de Antwerpse Modeacademie en huurden samen een busje richting het Verenigd Koninkrijk om de kosten te drukken. Hun werk was minder formeel, enigszins gedeconstrueerd en persoonlijker dan de mode van die tijd en sloeg in als een bom. Als ‘The Six of Antwerp’ maakten ze internationaal naam, met Dries voorop.

Antwerpse Zes

De Antwerpse Zes

Liefde voor kleren

Dat hij mode zou studeren, was geen toeval. Zijn grootvader was kleermaker, zijn vader had een kledingwinkel in Essen. In een gesprek met Marie Claire vertelde hij enkele jaren geleden dat liefde voor mooie kleren hem in het bloed zit en die liefde uit zich duidelijk in zijn business. In tegenstelling tot de meeste andere modehuizen heeft Van Noten zijn bedrijf immers opgebouwd rond prêt-à-porter en komt slechts 10% van de omzet van handtassen, schoenen en parfums. Hij is ook rechtdoorzee, als in: wat hij op de catwalk presenteert, is exact wat er later in de rekken hangt. Als je bij een van zijn shows zat, hoefde je je nooit af te vragen: wie draagt deze kleren? Jij had ze waarschijnlijk 6 maanden later zelf aan.

Dries Van Noten

Marleen Daniëls

Eigen vocabulaire van Dries Van Noten

Er bestaan geen kledingstukken met een Dries Van Noten-logo op, toch herken je de meeste van zijn ontwerpen gemakkelijk aan het kleurenpalet, de mix van prints, de stof of aan de drapering. Het zijn eigenzinnige maar draagbare items die een breed publiek aanspreken en precies dat is de reden van zijn succes: vrouwen en mannen van alle leeftijden en achtergronden houden van zijn signatuur. Bovendien beschikt hij over het talent om met zijn collecties precies de tijdsgeest te vatten zonder dat ze later achterhaald aanvoelen. Dat is enkel de allergrootsten in de mode gegeven.

Dries Van Noten S25

Launchmetrics Spotlight

Magische defilés

Dries heeft publiciteit in magazines altijd geweigerd en werkte nooit met ambassadeurs. Hij gaf zijn geld liever uit aan de shows tijdens de modeweek in Parijs. Daar was zijn defilé steeds goed voor superlatieven. Niet vanwege de extravagante showlocatie of beroemdheden op de eerste rij, maar omdat hij toeschouwers vijftien minuten lang verwelkomde in zijn magisch universum. De muziek, de papieren invite, de decoratie (vaak bloemen – hij is gepassioneerd door tuinieren), het drankje vooraf… ze vormden samen een uniek moment dat vaak tot tranen toe bewoog. Zo zullen we nooit vergeten hoe de modellen tijdens de finale van de lente-zomershow 2015 op een handgemaakte wollen grasmat gingen liggen en Strange Entity van Oscar and the Wolf op de achtergrond speelde. Kippenvel!

Lente-zomershow 2015

REUTERS

Het einde

Dries Van Noten nam in 2024 op zijn eigen voorwaarden afscheid van de modewereld bedachtzaam, stijlvol en op een hoogtepunt. Waar veel ontwerpers blijven doorgaan tot het licht vanzelf dooft, koos hij bewust het moment om te stoppen, met zijn merk in veilige handen. Al in 2018 verkocht hij een meerderheidsbelang aan het Spaanse modehuis Puig, waarmee hij het voortbestaan van zijn label verzekerde. Zijn laatste defilé, de herencollectie lente-zomer 2025, werd in juni 2024 tijdens Paris Fashion Week een tedere finale. Geen dramatisch slotakkoord, maar een stille viering van een carrière van Dries Van Noten die net als zijn werk altijd trouw bleef aan elegantie en meesterschap.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Dries Van Noten (@driesvannoten)

Lees ook: Dries Van Noten opent Galerie Dansaert in Brussel