Expo’s in Brussel die je zeker niet mag missen
© C.Licoppe

Expo’s in Brussel die je zeker niet mag missen

Door Melani Purnomo Widagdo
Leestijd: 3 min

Welke expo's mag je tijdens de laatste week van de kerstvakantie - en de weken erna - niet missen? Dit zijn onze vijf aanraders.

/

‘Design en transformatie. Verhalen over Tsjechisch design 1990–2020’ in het Design Museum Brussel

Binnen het kader van het Tsjechische voorzitterschap van de EU presenteert de tentoonstelling ‘Design en transformatie. Verhalen over Tsjechisch design 1990–2020’ Tsjechië als een plaats waar innovaties ontstaan die in een internationale context vruchten afwerpen en waar ook lokaal specifieke tradities bewaard en gewaardeerd worden.

De tentoonstelling verkent de geselecteerde projecten van dertien succesvolle bedrijven die de omwentelingen van de Tsjechische geschiedenis weerspiegelen en een lange erfenis hebben van producten die tot ver buiten de grenzen van Tsjechië bekend zijn. Denk aan de internationale autofabrikant Škoda en meubelfabrikant TON, maar ook andere jonge bedrijven worden naar voor gebracht.

Daarnaast zal de tentoonstelling ook een eerbetoon brengen aan meer traditionele Tsjechische domeinen, zoals glaswerk. Bij de tentoonstelling hoort een presentatie van de “Prague Academy of Arts, Architecture and Design”, met een videoprojectie op de gevel van het “Prague House” in Brussel.

Nog tot 8 januari in het Design Museum Brussel. Meer info en tickets vind je op de website.

Olgoj-Chorchoj-baoma-tim

Olgoj-Chorchoj-Baoma-Tim

/

‘Magnetic Flow’ in cultureel centrum LaVallée

‘Magnetic Flow’ is een meeslepende ervaring die gebruik maakt van zes licht- en geluidsinstallaties van het collectief Scale. Drie van de structuren zijn interactief en worden rechtstreeks geactiveerd door de bezoeker met knoppen, bewegingen of joysticks. De drie andere zijn geprogrammeerd en bieden elk een spektakel aan van vijf tot tien minuten.

LaVallée is een oud industrieterrein, in het centrum van Brussel en wordt gebruikt voor verschillende artistieke en sociale cultuurevenementen. ‘Magnetic Flow’ vindt plaats in een ruimte van meer dan duizend vierkante meter. De tentoonstelling overstijgt grenzen van technologie en doet je verbazen over de ongekende dimensie van geluid en licht. In het weekend kan je ook nachtelijke live muzieksessies bijwonen met lokale dj’s en artiesten tijdens de avondsessies.

‘Magnetic Flow’ is nog te beleven tot 19 maart. Check de website voor meer info en tickets.

Lees ook: Brussel zet het werk van modefotograaf Peter Lindbergh in de kijker met eerste expo in België

Magnetic Flow

Magnetic Flow

/

‘Future Renaissance Immersive NFT expo’ in Plein Publiek BXL

Nog tot 8 januari kan je de eerste immersive NFT-expo van België bezoeken in Plein Publiek. In samenwerking met Streamz, die gelijktijding de documentaire ‘Is Crypto het nieuwe Goud?’ uitbrengt, worden we als kijker ondergedompeld in de wereld van digital art en de daarbij behorende NFT’s. Maar wat is een NFT nu eigenlijk? Een NFT, of non-fungible token, is een digitaal certificaat van eigendom en authenticiteit. Dit certificaat geeft kunstwerken een unieke identiteit zo wordt kunst beveiligd tegen elke vorm van vervalsing. Een ware game changer voor (digitale) kunst die we leren kennen in de expo samen met Belgische NFT-artiesten, VEXX en Rhymezlikedymez. Of moeten we zeggen een Future Renaissance?

‘Future Renaissance Immersive NFT’ expo is een meeslepende beleving voor kunstliefhebbers (jong en oud) en iedereen die geïntrigeerd is door crypto. De expo loopt nog tot 8 januari, meer info en tickets vind je op de website.

VEXX & Rhymezlikedimez.

VEXX & Rhymezlikedimez.

/

‘Picasso & Abstraction’ in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten

Voor de eerste keer wordt de relatie tussen Picasso’s werk en de abstracte kunstgeschiedenis tentoongesteld. In ‘Picasso & Abstraction’ worden er meer dan honderdtwintig uitzonderlijke werken onthuld die de de slingerbeweging van de kunstenaar tussen de abstractie en het figuratieve weergeven.

Daarnaast vormt het kunstenaarsatelier van de expo een ander belangrijk thema in de tentoonstelling. Dit laboratorium van vormen toont namelijk het creatieproces van Picasso aan de hand van verschillende reeksen tekeningen en prenten, alsook hoe de kunstenaar werkt en nadenkt over de gekozen motieven. De tentoonstelling illustreert de buitengewone creativiteit van Pablo Picasso en zijn vermogen om zichzelf voortdurend opnieuw uit te vinden.

De tentoonstelling in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België kan je bezoeken tot 12 februari. Bezoek de website voor meer info en tickets.

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

/

‘On Display’ in het Design Museum Brussels

On Display geeft ons een blik op de plaatsen van verleiding verscholen in het hart van onze cultuur, tussen “shopping experience” en innovatie. Met deze focus, door curator Benjamin Stoz, zet het Design Museum Brussels de verkenning van de creatiedomeinen in design en hun impact op onze samenleving en ons dagelijks leven verder. De tentoonstelling ‘On Display’ onderzoekt de evolutie van onze esthetiek en onze maatschappij en brengt de impact van design in onze dagelijkse omgeving in beeld aan de hand van het concept van winkels. Meubels, archiefstukken, interieurinrichting, etalages of publiciteitsondersteuning, het bezoek aan ‘On Display’ getuigt van vele experimenten en winkelconcepten als mijlpalen in de geschiedenis van design en van commerciële architectuur.

De tentoonstelling loopt nog tot 5 maart. Bekijk de website voor tickets en extra info.

C.Licoppe

C.Licoppe

Lees meer: Plateauzolen maken een comeback

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Expo's, Musea, Park.