Plateauzolen maken een comeback
© MCB/Launchmetrics Spotlight

Plateauzolen maken een comeback

Door Vicky Chahine
Leestijd: 1 min

Van Alaïa tot Bottega Veneta, dit najaar duiken de plateauzolen weer overal op, een feestelijk eerbetoon aan de jaren zeventig. Al vertaalt de trend zich deze keer eerder verfijnd dan psychedelisch.

/

Waarschijnlijk waren sleehakken en plateauzolen al onderdeel van de oudste schoenmodellen, want zelfs in het oude Griekenland droegen vrouwen én mannen ze. Later dienden de hoge zolen als bescherming tegen de modder, terwijl ze tegelijk de sociale status aangaven van de bourgeoisie die dit soort schoenen droeg.

Lees ook: Hoe was en verzorg je kasjmier? 

Ironisch genoeg maakten de plateauschoenen in de jaren 60 en 70 juist een comeback als statement van subculturen; hippies droegen ze om hun olifantenpijpen omhoog te houden en alternatieve iconen zoals David Bowie maakten er hun handelsmerk van.

Is het omdat we heimwee hebben naar dit onbezorgde verleden? Of omdat we weer volop willen feesten? Feit is dat sleehakken en plateauzolen opnieuw een hoofdrol spelen op de winterse catwalks.

Bij Alaïa zien we enkellaarsjes met transparante hakken, bij Balmain komen ze in neopunkversie, bij Bottega Veneta (bovenste foto) onder pumps met grote gespen, en dan zijn er uiteraard nog – niet te vergeten – de opvallend hoge plateauschoenen bij Marc Jacobs en Valentino, waarmee ze zowat al hun modellen over de catwalk lieten lopen – gelukkig zonder valpartijen.

Lees ook: Herfst/winter modetrends 2022-2023: Marie Claire zet ze allemaal op een rij

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Modetrends.