7 redenen waarom Athene de place to be is
© NYX Japanese Rooftop Gastrobar

7 redenen waarom Athene de place to be is

Leestijd: 2 min
De Griekse hoofdstad herbergt een schatkist aan archeologie, ambachten, traditionele of moderne eetadressen. Tijd om op ontdekking te gaan in de enige echte city that never sleeps van Europa. De culinaire en ambachtelijke renaissance van Athene is een feit.

Textiel & Ambacht

Athene is een bonte mix van geschiedenis en moderniteit, waar een ongeziene creativiteit en transformatie in de lucht hangt. De Griekse hoofdstad bruist anno 2024 van de ondernemingsgeest en hippe buurten schieten als paddenstoelen uit de grond.
Gevestigde musea ondergaan een facelift, innovatieve ontwerpers integreren oude technieken in nieuwe designs. Deze ateliers en boetieken zijn een bezoekje waard.
/

Ifenin textielworkshop

Griekenland is één van de landen in Europa waar ambacht nog hoog in het vaandel wordt gedragen. In Athene zelf vind je nog veel workshops die prachtige homewear, tassen en keramiek produceren en ter plaatse verkopen. Ifenin is een textielworkshop, boetiek en museum waar eigenares Chrysa Georgiou nog op traditionele wijze wol spint tot garen met een manueel weefgetouw en er prachtige interieurobjecten en kaftans van maakt.

Propylaion Str. 15

/

NEMA Passementerie

Het Benaki Museum / Mentis – Antonopoulos (‘NEMA’) Passementerie is een unicum. De passementerie-fabriek werd een aantal jaren geleden gered van sluiting en produceert nog steeds linten, koorden, kwasten en gordijnkoorden volgens eeuwenoude methoden. Zelfs Maria Grazia Chiuri vond haar weg naar hier om detailwerk in de Haute Couture-collecties voor Dior hier te laten produceren. Een must visit voor wie houdt van traditie en schoonheid.

Polyfemou Str.6

/

Voor foodies

Wie Griekenland zegt, zegt lekker eten. De Griekse keuken wordt opnieuw uitgevonden door eigenzinnige chefs. De stad brengt de perfecte mix van nieuw en oud. Geen betere gids dan een local foodie: Carolina Doriti is kookboekauteur en heuse foodie celeb in Griekenland en de Verenigde Staten. Ze maakt ons wegwijs doorheen het labyrinth van heerlijke gerechten en adressen die Athene langzaam maar zeker prijsgeeft. Carolina is gespecialiseerd in de traditionele Griekse keuken, getuige haar nieuwste boek ‘Salt of the Earth’.

/

Kostarelos Dairy Shop

Op Carolina’s boodschappenlijstje staat Kostarelos, een dairy shop met heerlijke kazen en yoghurts. Met een eigen workshop vlakbij de luchthaven voorzien ze de hoofdstad van heerlijke feta (zowel de harde als zachte versie), rijstpudding, verse melk, handgemaakte pies (een Griekse klassieker) en ze hebben ook een ruime selectie delicatessen van over het ganse land, zoals honing, kruidenthee en noten…

Patriarchou Ioakim 30-32

/

Papadakis Restaurant

Een celebrity hotspot en fine dining experience aan de voet Mount Lycabettus waar de vrouwelijke chef Argiro Barbarigou in de potten roert. Geniet bij Papadakis van de beste seafood en pasta’s in combinatie met Griekse wijnen, terwijl je het adembenemende uitzicht van downtown Athene en de Akropolis in je opneemt.

Fokilidou 15 & Voukourestiou Str.

/

NYX Japanese Rooftop Gastrobar

New York vibes in Athene. Chef Dimitris Kotsalis en zijn team presenteren bij NYX Japanese Rooftop Gastrobar een menu dat een ode brengt aan Japanse gastronomie. Verfijnd, gezond en superlekker zijn de buzzwords van dienst. De rooftop bar heeft prachtige views over de ganse stad en garandeert een spectaculaire avond, zeker wanneer je iets te vieren hebt.

Omirou Str. 19

/

St.George Lycabettus hotel

St.George Lycabettus is een modern hotel waar je tijdens de warmste dagen van het jaar kan vertoeven aan het rooftop zwembad met zalig terras. De perfecte uitvalsbasis voor wie te voet op verkenning wil gaan, want Athene ligt letterlijk aan je voeten.

Kleomenous Str. 2

Ontdek alles over Griekenland via de website van Discover Greece.

Elspeth Jenkins De artikels van >

Fashion & Style Director Elspeth studeerde in 2006 af aan het London College of Fashion, na stages bij Dazed & Confused en British Vogue belandde ze als freelance styliste en modejournaliste terug in België.

Tags: Ambacht, Athene, Citytrip, Foodie, Textiel.