Deze 5 gedichtenboeken van Belgische en Nederlandse dichters wil je lezen
© RV

Deze 5 gedichtenboeken van Belgische en Nederlandse dichters wil je lezen

Door Florianne Thys
Leestijd: 2 min

Poëzie en gedichten zijn meer dan een hoop woorden achter elkaar geplakt. Op sommige momenten voelen ze aan als een hulpmiddel voor begrip, herkenning en heling. De afgelopen jaren kreeg poëzie een steeds grotere achterban, wat ook door jonge auteurs werd opgemerkt. We sommen vijf Nederlandstalige gedichtenboeken op van Belgische en Nederlandse dichters die hun weg banen in het poëzielandschap.

/

1. Charlotte Van Den Broeck met ‘Kameleon’

RV

De 30-jarige dichteres en prozaschrijver debuteerde met haar gedichtenboek Kameleon. Eentje waarvoor ze de Herman De Coninck Debuutprijs won. Met Kameleon schetst ze een roadtrip naar een vrouwelijke identiteit, aan de hand van herinneringen, emoties en gedaanten. Ze tast met woord en taal vrouwelijkheid af met de ultieme wens om een symbiotisch bestaan te kunnen bereiken.

Kameleon, uitgeverij De Arbeiderspers, hier te koop.

/

2. Rhea Cecile met ‘Voor mijn medemens’

RV

De jonge dichteres bracht haar debuutbundel ‘Voor mijn medemens’ uit, nadat ze een groot enthousiasme ontving op Instagram. Op basis van taal, beeld en typografie slaagde ze erin om met woorden een gevoelige snaar te raken van het publiek. Haar publiek breidde zich dan ook steeds meer uit wat haar aanmoedigde om het online gebeuren in iets fysiek om te toveren. Wat Rhea Cecile vooral uniek maakt, is haar oude ziel. Ze schrijft zonder cynisme en belicht alles wat mooi is, door via poëzie het leven even in stilstand te brengen.

Voor mijn medemens, uitgeverij Borgherhoff & Lamberigts, vanaf 5 oktober hier te koop.

/

3. Carmien Michels met ‘We komen van ver’

RV

Carmien Michels bracht in 2014 haar eerste roman ‘We zijn water’ uit. Twee jaar later won ze het Nederlandse en Europese Kampioenschap Poetry Slam. En ook nu weet ze het publiek om te blazen met haar gedichtenboek ‘We komen van ver’. Hierin gaat ze op zoek naar haar verloren thuishaven. Ze doorwandelt de straten van Münster, Parijs en Montreal en herkent oude kennissen is wildvreemde voorbijgangers. Je leest er verder een haat-liefde relatie tegenover de maatschappij wat weerspiegelt in krachtige en kwetsbare gedichten.

We komen van ver, uitgeverij Polis, is hier te koop.

/

4. Maud Vanhauwaert met ‘Het stad in mij’

RV

Maud Vanhauwaert haar eerste gedichtenboek ‘Ik ben mogelijk’ verscheen in 2011, waarvoor ze vervolgens ook de Vrouw Debuut Prijs won. In 2018 en 2019 deed ze iets heel bijzonder: ze werd stadsdichteres van Antwerpen. De vele ervaringen die ze hier opdeed, gaven haar creatieve geest een boost wat je leest in haar recentste boek ‘Het stad in mij’. Een dichtenbundel dat bestaat uit meer dan 300 pagina’s met ervaringen, fratsen en dwalingen van de dichteres. Geliefd bij het publiek, maar ook in de poëziewereld, want het werd bekroond met de Jan Campertprijs 2020.

Het stad in mij, uitgeverij Das Mag Uitgeverij B.V., is hier te koop.

/

5. Marieke Lucas Rijneveld met ‘Kalfsvlies’

RV

Marieke Lucas Rijneveld, bekend als één van de grootste talenten van Nederland debuteerde met haar dichtenbundel ‘Kalfsvlies’ in 2015. Een absolute aanrader voor de echte poëzieliefhebbers, want de gedichtenbundel kreeg de C. Buddingh Prijs voor beste poëziedebuut. Marieke’s stijl kan je omschrijven als aards, excentriek en bizar, wat haar vervolgens heel herkenbaar maakt. Iets grappig kan plots tragisch worden of gewone dingen kunnen net de ongewoonste proporties aannemen. Kalfsvlies vormt het voorbeeld bij uitstek wat betreft haar stijl, een waar avontuur waar je alles en niets mag verwachten.

Kalfsvlies, uitgeverij Atlas Contact, is hier te koop.

Lees meer Marie Claire op: Onze ultieme tips voor een weekendje Den Haag; (Not so) happy single: drie vragen aan de 21-eeuwse cupido Annemieke Dubois; De doorgestikte jas is terug, en deze van Dior is onze favoriet

 

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Belgische dichters, Dichters, Gedichten, Gedichtenboeken, Poëzie.