Droog en pluizig haar? Kapper verklapt do’s-and-don’ts voor je haarroutine
© Imaxtree

Droog en pluizig haar? Kapper verklapt do’s-and-don’ts voor je haarroutine

Door Florianne Thys
Leestijd: 3 min

Je haar wassen vergt soms wat tijd, maar het frisse hoofd dat je er aan overhoudt is goud waard. Haar is uniek en dat moet je eren door zorg te dragen voor je haarroutine. Hoe je jouw haar het beste behandelt daar vind je tal van fabels over op het internet, maar wat klopt daar nu van?

Hoe verleidelijk het soms ook kan zijn om iedere dag je haar te wassen, teveel is teveel. Het is beter om dit zo lang mogelijk uit te stellen, tot jezelf vindt dat het écht hoogtijd wordt om ermee aan de slag te gaan. Een beter alternatief is bijvoorbeeld je haar goed spoelen onder de douche maar dan zonder shampoo of verzorgingsproduct, dat zegt Kevin De Bilde, eigenaar van kapsalon ISU Antwerp. Hij gaf enkele tips die je hieronder kan lezen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ISU ANTWERP (@isu.antwerp)

1. Conditioner is zoals een dagcrème

Telkens je je haar wast, is het aangeraden om gebruik te maken van een conditioner. “Je kan een conditioner eigenlijk vergelijken met een dagcrème, het sealed de haarschubben”, aldus Kevin. Shampoo gebruik je altijd voor de reiniging van je haar en conditioner is hierop de verzorgende aanvulling. Mag je een masker of haarolie dan ook dagelijks gebruiken? Beter niet. “Haarolie gebruik je vooral om pluizig haar te reduceren of om wat extra zachtheid en glans te geven.” Een echte meerwaarde voor je dagelijkse verzorging is het dus niet, en met olie overdrijf je best nooit.

/

2. Vervolledig je haarroutine met diepteverzorging

Na een stressvolle dag houden we er weleens van om onszelf te pamperen. Daarvoor halen we alle verzorgingsproducten die we in huis hebben uit de kast en haarmaskertjes zijn daar vaak onderdeel van. Maar hoe nuttig zijn ze? “Maskers zijn diepteverzorgingen. Net zoals bij gezichtsverzorging is het goed om deze in huis te hebben en op geregelde tijdstippen aan je haarroutine toe te voegen.”

Unsplash

3. Let op met Shampoo- of conditionerbars

Sinds kort zijn de shampoo- en conditionerbars een ecologische trend. Hoewel dit milieuvriendelijke producten zijn, hou je toch het best een oogje in het zeil wat betreft de pH-waarde. Een normale shampoo of conditioner heeft van zichzelf eerder een zure pH waarde. Dat is verschillend met de pH waarde van een ecologische shampoo- of conditionerbar, deze zijn vaak minder dankbaar voor je haar en je hoofdhuid. Daarnaast vertelt Kevin ook dat shampoobars eerder ph-neutraal of base zijn waardoor de haarschubben niet voldoende sluiten. Met als gevolg: droog en pluizig haar.

/

4.  Ieder haartype heeft een unieke verzorgingslijn

Het spreekt voor zich dat iemand met lang sluik haar andere haarproducten in de badkamer heeft staan dan iemand met een weelderige bos krulhaar. “De bestanddelen van een verzorgingslijn zijn anders naargelang het haartype. Het is dus onmogelijk om één specifiek bestandsdeel voor ieder haartype te gaan kiezen. Belangrijker is dat je shampoos vermijdt met sulfaat en parabenen.” Deze chemische stoffen hebben elk hun eigen negatieve invloed op je haarstructuur en worden dus maar best achterwege gelaten.

Unsplash

5. Vermijd sulfaat en parabenen in je haarroutine

“Sulfaat is een zuurrest van zwavelzuur en zout en zorgt ervoor dat de natuurlijke vetten op je hoofdhuid en in je haar verdwijnen. Dit zijn vetten die zowel je haar als hoofdhuid nodig hebben om gezond te blijven. Als je hoofdhuid niet voldoende tijd heeft om nieuw talg aan te maken, zoals wanneer je je haar te vaak wast, dan kan het zijn dat je hoofdhuid droog en geïrriteerd raakt. Dit leidt meestal tot dof en droog haar als gevolg.”

Parabenen zijn net zoals sulfaat chemische stoffen maar slaan hier op een groep van benzoëzuur verwante stoffen. Kortweg gezegd, vormen deze stoffen een bewaarmiddel in tal van producten zoals make-up, verzorgingsproducten voor de huid en geneesmiddelen alsook schoonmaakmiddelen of voeding. Hoewel dit ervoor zorgt dat we ze iets langer kunnen nuttigen, heeft het ook zijn nadelen. “Parabenen remmen de groei van schimmels en bacteriën. Ze zouden volgens studies een zwak oestrogeen-achtige werking hebben, wat we uiteraard beter vermijden voor de algemene gezondheid.” Kortom behandel je haar zoals je gezicht, met zachtheid en goede producten. Vermijd de producten die je haar enkel maar schaden.

Lees meer Marie Claire op: 5 tips voor wie in het buitenland naar de kapper gaat, Wordt haar sneller vet als je het elke dag wast? Expert neemt haarmythes onder de loep; Gespot de opvallendste haartrends tijdens de haute-coutureweek

 

 

 

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Conditioner, Haarroutine, Kapper, Kapsalon, Parabenen, Shampoo.