Is de pil voor mannen eindelijk op komst?
© Unsplash

Is de pil voor mannen eindelijk op komst?

Door Florianne Thys
Leestijd: 1 min

Als je erover nadenkt is het best oneerlijk dat mannen niet dagelijks hormonen in hun lichaam moeten stoppen om geen kind te krijgen. Nochtans is er al jarenlang anticonceptiva voor mannen in de maak. En dankzij het stofje triptonide zou de pil voor heren eindelijk een doorbraak maken. 

/

Al jaren zoeken onderzoekers naar een goede samenstelling van stoffen die een veilige werking van de mannenpil bieden en ook de vruchtbaarheid bij het stoppen van de pil niet doen afnemen. Bij de eisprong van vrouwen komt er meestal één eitje per maand vrij. Per zaadlozing kunnen mannen tot 500 miljoen zaadcellen produceren. Er moeten dus veel meer doelwitten ‘uitgeschakeld’ worden bij heren. Volgens een onderzoek van Nature Communications zou het stofje Triptonide wel eens voor een oplossing kunnen zorgen.

Triptonide in mannenpil

Triptonide is een stof die afkomstig is van het Chinese kruid ‘Tripterygium Wilfordii Hook F’. Het bereikte eerder al resultaat bij dieren. Deze stof zou in werking treden tijdens de spermaproductie en zorgt ervoor dat de zaadcellen zich amper kunnen voortbewegen. Met als resultaat dat ze niet bij de eicel geraken. Of Triptonide de vruchtbaarheid van de man in gevaar brengt? Helemaal niet. Ook niet op lange termijn want zodra de man stopt met de pil is hij na vier à zes weken terug vruchtbaar.

Pexels

/

Mannenpil nog in de maak

Ondanks de positieve wending rond de stof Triptonide mogen we niet voorbarig zijn. Verder onderzoek is nodig aangezien er enkel nog maar een preklinische studie uitgevoerd werd. Vooraleer de mannenpil er dus echt zal zijn, moeten we nog even geduld hebben. Daarom is het belangrijk om op de hoogte blijven van de vrouwelijke anticonceptiemiddelen aangezien dát de middeltjes zijn waar we op dit moment beroep op doen.

Het spiraaltje op nummer 1

Een gemiddelde van acht op de tien vrouwen in België neemt een anticonceptiemiddel. De pil scoort het beste bij tienermeisjes en wordt in de meeste gevallen genomen als eerste vrouwelijke anticonceptiemiddel. Van zodra een vrouw tussen de 25 en 34 jaar is, switchen zij vaak van de pil naar een ander anticonceptiemiddel, waarbij het spiraal op nummer 1 staat. Volgens Sensoa zijn de vaginale ring, de hormonale implantaat, de prikpil en de anticonceptiepleister de volgende in het rijtje. Welk anticonceptiemiddel het meest geschikt is voor jou, dat bespreek je best met je gynaecoloog aangezien hij of zij de expert der experten is wat betreft het inwendige lichaam van de vrouw. Ieder middeltje heeft zijn bijwerkingen en dat kan verschillend zijn van persoon tot persoon.

Unsplash

Lees meer Marie Claire op: Brusselse fotografe klaagt bijwerkingen van de pil aan met fotoreeks; Het effect van de pil op je seksleven; Alles wat je op voorhand wilde weten over bevallen (of net niet).

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Anticonceptie, Mannenpil, Pil, Voorbehoedsmiddelen.