Drag als zelfexpressie en kunstvorm
© Pexels

Drag als zelfexpressie en kunstvorm

Door Melani Purnomo Widagdo
Leestijd: 1 min

Sinds kort kan je op RTBF Drag Race Belgique bekijken. Het is Belgische versie van de wereldberoemde Amerikaanse talentenjacht voor dragqueens "RuPaul's Drag Race". Met verschillende challenges nemen dragqueens het tegen elkaar op voor de titel van beste Belgische dragqueen. Als kunstvorm, vrijheid of zelfexpressie: dat is drag.

/

De term “drag” verwijst naar de voorstelling of uiting van “overdreven” mannelijkheid, vrouwelijkheid of andere vormen van genderexpressie, meestal voor (eigen) vermaak. Performances in dragshows bevatten vaak humor, sociale satire of zelfs politieke kritiek. De oorsprong waaruit drag ontstond is onduidelijk, het gaat natuurlijk om zelfexpressie. De term zelf zou gebaseerd zijn op “grand rag” dat historisch gebruikt werd voor een gemaskerd bal. Maar de term kan ook terug komen van “dressed resembling a girl”, dat werd gebruikt in de theaterwereld wanneer mannen een vrouwenrol moesten spelen.De dragwereld is aan een gigantische opmars bezig dankzij programma’s zoals RuPaul’s talentenjacht. Maar we kunnen stellen dat het al jaren leeft als vorm van zelfexpressie.

Lees ook: Herfst-winter 2023-2024 shows: Louis Vuitton viert Franse mode

Wie is RuPaul?

RuPaul Andre Charles, beter bekend als RuPaul, is een Amerikaanse dragqueen, acteur, model, auteur, presentator, programmamaker en zanger. Maar bovenal wordt hij gezien als moeder van alle dragqueens. Vijftien jaar geleden werd de talentenjacht in de Verenigde Staten gelanceerd en door de jaren heen verschenen er nieuwe versies wereldwijd. Het is dankzij programma’s zoals RuPaul’s Drag Race dat de dragwereld is open gebloeid en dat meer mensen zich op deze manier durven uitdrukken.

/

Dragqueens worden vaak geassocieerd met homoseksuele mannen en de homocultuur, maar kunnen van elk gender en seksuele oriëntatie zijn. Ze kunnen ook sterk van elkaar verschillen. Iedereen kan dragqueen worden, of het nu gaat van professionals die in films een hoofdrol spelen tot mensen die slechts af en toe aan drag doen. Er zijn ook geen grenzen: make-up, kledij en pruiken,… Elke dragqueen kiest voor zich hoe ver die wilt gaan.

Lees ook: Behind the scenes met Stromae

Pexels

Pexels

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Drag, Dragqueens, RuPaul's Drag Race, Zelfexpressie.