Dit zijn de sport- en gezondheidstrends voor 2022
© Getty Images

Dit zijn de sport- en gezondheidstrends voor 2022

Door Ally Head  & Margo Verhasselt
Leestijd: 4 min

Na een bijzonder 2020 liepen de verwachtingen hoog op voor 2021, en dat was... ietwat teleurstellend. Maar goed. We beginnen vol goede moed aan 2022 en dat doen we met een gezonde geest in een gezond lichaam. Benieuwd naar de gezondheidstrends voor 2022? Een overzicht. 

/

Het was een zwaar jaar voor iedereen, en ook voor de fitness-sector. Maar gelukkig konden heel wat sportscholen en -clubs wel terug de deuren openen. Zin om dit jaar je sportiefste beentje voor te zetten? We sommen 10 gezondheids-, wellness- en fitnesstrends op die in 2022 op je radar moeten staan.

1. Hormoongezondheid onder de knie krijgen

De discussie over hormoongezondheid neemt al jaren langzaam toe. 2022 is het jaar dat menstruatie – en hormonen – officieel mainstream worden. Het is eigenlijk heel simpel: geen enkel lichaam is hetzelfde, en daarom werkt dus ook geen enkel dieet of workoutroutine op dezelfde manier. Dat kan ook gezegd worden over menstruaties, waardoor 2022 het jaar is waarin we onszelf echt beginnen te onderwijzen over alles wat met menstruatie en hormonale gezondheid te maken heeft. Vlaanderen heeft met Guud trouwens zijn eigen platform over dit thema. Je vindt er alle mogelijke informatie op terug over je menstruatie.

Lees ook: Charlotte Beaude opent eerste winkel in Elsene

Onderwerpen als de menopauze, de fasen van de menstruatiecyclus en het in kaart brengen van de cyclus – en waarom dat de sleutel is tot een geslaagde training – zullen de krantenkoppen domineren, en tegen het einde van het jaar zal je je waarschijnlijk veel beter afgestemd voelen op je lichaam als gevolg daarvan.

Dominnique Karetsos, CEO van The Healthy Pleasure Group, de enige wereldwijde organisatie gewijd aan seksuele gezondheid en technologie, is van mening dat de toegankelijkheid van medische technologie dit alleen maar gemakkelijker zal maken. “Kijk maar naar Milli, een vaginale dilator om de symptomen van vaginisme te helpen verlichten; producten die traditioneel alleen door artsen werden aangeboden, geven mensen de kracht om hun behandelingen te kiezen”, legt ze uit.

/

2. Sporten als medicijn

Laten we beginnen met zeggen dat lichaamsbeweging nooit een vervanging kan zijn voor daadwerkelijke medische hulp, een bezoek aan de huisarts en het bespreken van je medische problemen. Het kan ook geen vervanging zijn voor therapie, of voor de vele voordelen die een gesprek met een gekwalificeerde professional kan hebben voor je geestelijke gezondheid.

Maar in 2022 ziet het ernaar uit dat huisartsen lichaamsbeweging gaan voorschrijven voor zaken die ze “sociale behoeften” noemen. Dit markeert het begin van een meer holistische, op de gemeenschap gebaseerde benadering van medische behandeling en versterkt verder het idee dat lichaamsbeweging een aanzienlijke impact kan hebben op je fysiek en mentaal welzijn.

3. Spirituele verlichting

Het klinkt misschien zweverig en gek, maar als je kijkt naar Gwyneth Paltrow en haar Goop-imperium… Verschillende studies hebben de opkomst van spiritualiteit tijdens stressvolle of tumultueuze tijden opgemerkt, en nu covid voortwoedt, lijken we vastbesloten om op alternatieve manieren met de nieuwe norm om te gaan.

Op Pinterest zoeken we steeds meer naar vragen als “hoe bescherm je je energie” – een stijging van 60% – “hoe verhoog je je vibratie” – een stijging van 145% – en “wat is frequentiehealing” – een stijging van 35%. Daarnaast gaan we ook steeds vaker praten over kristallen, energiehealing en manifestatie.

/

4. Leuke workouts die niet aanvoelen als zweetsessies

We kijken naar jou, verzwaarde hoelahoep, trapezelessen, en ZUU – een op het leger geïnspireerde vorm van HIIT die in Australië wordt gebruikt – allemaal door PureGym aangewezen als de workouts om dit jaar in de gaten te houden. Natuurlijk, ze zijn wat apart, maar we wedden dat je zoveel plezier zult hebben dat je vergeet dat je aan het trainen bent. 2022 draait om bewegen op een manier dat je een goed gevoel geeft, met minder focus op calorieverbranding of lesintensiteit.

Lees ook: Van mascné tot rosacea: de invloed van de pandemie op onze huid

5. VR & TikTok stimuleren nieuwsgierigheid

VR-headsets zijn in de loop van 2022 steeds populairder geworden, en hoewel ze dit jaar misschien minder gebruikt zullen worden, zullen ze de nieuwsgierigheid naar nieuwe manieren van bewegen blijven aanwakkeren. Ze inspireren mensen om fit te worden via alternatieve en onconventionele methoden – wandelen, zwemmen in koud water – de wereld ligt echt aan je voeten als het op beweging aankomt.

TikTok doet langzaam maar zeker hetzelfde, met trending challenges die mensen van over de hele wereld aanmoedigen om een nieuwe sport of hobby te gaan beoefenen.

/

6. Lage intensiteit als de nieuwe hoge intensiteit

Er is een reden waarom Claudia Schiffer, Poppy Delevigne, Jourdan Dunn en Pippa Middleton allemaal dol zijn op low-intensity training – je ziet vrijwel meteen resultaat én vermijdt het risico op blessures.

Workouts zoals barre, pilates, zwemmen en yoga zijn allemaal low impact, en de wereldberoemde personal trainer Kayla Itsines heeft onlangs een nieuw low impact aanbod gelanceerd.

7. 360 wellness

2022 lijkt het jaar te worden waarin we ons echt gaan concentreren op de dingen die ons een goed gevoel geven, en die we ook op een hoger niveau gaan bijhouden. Zaken zoals een goede slaapkwaliteit, regelmatige workouts en ook ontspanning – denk maar aan stretching, foam rolling, en sportmassages.

/

8. Woon-werkverkeer cardio

We mogen opnieuw naar kantoor! (Bijna toch, als de covid-beperkingen het toelaten). Maar eens het zover is, lopen, fietsen en sporten we met plezier terug naar het werk (of in de buurt van het werk). Uit een onderzoek van ClassPass eind vorig jaar bleek dat 50% van van de mensen minstens één keer per week op kantoor werkt en 1 op de 4 van plan is om dit jaar weer fulltime op kantoor te gaan werken, dus velen gebruiken hun reistijd om te trainen.

Lees ook: Verwarmende wintersoepen om zelf te maken

9. Kiezen voor natuurlijke alternatieven

Door de pandemie is de hele wereld op een andere manier naar zijn gezondheid gaan kijken, en velen voorspellen een meer holistische en alternatieve benadering van gezondheid en welzijn in 2022. CBD-olie stal de schijnwerpers in 2021, en dit jaar moet je volgens Holland & Barrett uitkijken naar adaptogenen die spanningen verminderen, meer bepaald mangoblad en Rhodiola rosea – plantaardige stoffen die in de natuur voorkomen en het lichaam kunnen helpen in stressvolle tijden.

Let op: raadpleeg uw arts of een gekwalificeerde professional voordat u natuurlijke remedies gebruikt.

/

11. Seksuele voorlichting wordt mainstream

Last but not least: 2022 wordt een geweldig jaar voor seksueel welzijn. Oh ja. Het begint al te gebeuren, van Sex, Love and Goop op Netflix tot Esther Perels Where Should We Begin. “Mainstreamkanalen hebben de uitnodiging voor verkenning rond alternatieve seksuele therapieën uitgebreid”, deelt Karetsos.

2022 zal een beweging zien in de richting van openlijk praten over seks zonder schaamte of stigma, en alternatieve seksuele therapieën en behandelingen zullen op grote schaal worden behandeld.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Marie Claire UK. 

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.