Van mascné tot rosacea: de invloed van de pandemie op onze huid
© ZB

Van mascné tot rosacea: de invloed van de pandemie op onze huid

Door Kim De Craene
Leestijd: 2 min

Het coronavirus en de bizarre, stressvolle tijden die er mee gepaard gaan hebben onverwachte effecten op onze algemene gezondheid. Ook onze huid ziet af, denk maar aan mascné, roodheden en ontstekingen. Geef je huid dus extra aandacht en verwen ze met de beste skincareproducten.

/

“De coronacrisis beïnvloedt onze huid op veel manieren”, zegt Sophie Strobel, Skincare Education Manager bij Paula’s Choice. “Inflammatoire huidaandoeningen zoals rosacea, eczeem en psoriasis verergeren tijdens stressvolle tijden, omdat stress gelijk staat aan opflakkeringen. Het dragen van een masker, stress en vermoeidheid en een gebrek aan vitamine D zijn verschillende factoren die de huid irriteren.”

Ook Skin Expert Kaat Blommaert ziet de gevolgen van de pandemie in haar praktijk. “Het virus op zich heeft natuurlijk zijn effect, maar ook de stress, de maatregelen, de isolatie en de quarantaine hebben zeker een invloed op de huid. Heel wat mensen zijn gespannen en dat is te zien. Ze missen aanrakingen en hebben nood aan ontspanning. Wat ook opvalt is dat de huid dikwijls een gebrek heeft aan energie en vitaliteit.

Zes tips om je huid en je skincare te optimaliseren

  1. “Het is van cruciaal belang een zo zacht mogelijke huidverzorgingsroutine samen te stellen en alle producten die de huid kunnen verergeren te verwijderen, zoals geparfumeerde huidverzorging, sensibiliserende ingrediënten zoals alcohol, menthol, toverhazelaar of essentiële oliën, agressieve scrubs en ruwe reinigingsborstels”, zegt Strobel. “Verwen je huid. Observeer kleine veranderingen en probeer dag na dag te beantwoorden aan de huidbehoeften.”
  2. “Gebruik een zachte peeling met BHA (de afkorting voor beta hydroxy acid, ook wel gekend als salicylzuur) als je vaker puistjes hebt en pas een minimalistische, kalmerende verzorgingsroutine toe als de huid gevoeliger is. Zoek naar ingrediënten als allantoïne, bisabolol, ceramiden, betaglucaan en panthenol. Breng elke dag een SPF 30 of meer aan, zelfs als je binnen zit en zelfs in de winter. Want uv-stralen komen door wolken en ramen, ze zijn pro-inflammatoir en kunnen huidproblemen verergeren.”
  3. “Vermijd zoveel mogelijk bronnen van stress of behandel stress, door meditatie of yoga bijvoorbeeld. Probeer minder industriële voedingsmiddelen en dranken te nuttigen, eet meer fruit en groenten en doe wat aan lichaamsbeweging om de microcirculatie te activeren. Deze dingen gaan de huid niet ingrijpend veranderen, maar ze kunnen wel helpen. Ze zijn ook goed voor je lichaam en je geestelijke gezondheid.”
  4. “Blijf grondig reinigen”, zegt Blommaert. “Het is niet omdat we minder make-up gebruiken onder het mondmasker dat reiniging niet de belangrijkste eerste stap is in het voorkomen van irritaties en onzuiverheden.”
  5. “Meer mensen hebben nood aan huidherstel en dat kan met de hulp van behandelingen waarin probiotica (levende en goedaardige bacteriën, red.) gebruikt worden: die helpen de huid opnieuw in balans te brengen en het huidmicrobioom te herstellen. Een verzachtend probiocellulose masker stabiliseert de huidbarrière en verbetert de vochtbalans en helpt roodheid, schilfers en irritaties te verminderen.  Als je zo’n verzorging ook nog eens kan aanvullen met niacinamide (of vitamine B3) in je crème of serum dan zorgt dit voor de versterking van de barrièrefunctie.”
  6. “Led-lichttherapie bevordert de aanmaak van collageen en elastine. Op donkere dagen draagt lichttherapie eveneens bij aan een mentale boost, altijd welgekomen. Meer dan ooit wordt er ook ingezet op manuele huidverbeterende technieken, zoals mokzai, een behandeling die kobidomassagetechnieken, lymfedrainage en shiatsu combineert. Ze wordt volledig op maat van de klant samengesteld ter verbetering van de bloedsomloop, spierspanning en rimpelvorming.”

De beste producten:

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.