Dit jaar bekijk je dé kerstklassieker aller tijden ‘De Notenkraker’ online
© Unsplash

Dit jaar bekijk je dé kerstklassieker aller tijden ‘De Notenkraker’ online

Leestijd: 1 min

Gaat het over kersttradities dan hoort de balletvoorstelling 'De Notenkraker' daar zeker bij. Pre-corona werd de klassieke uitvoering steevast in december opgevoerd door talloze gezelschappen ter wereld. Dat is dit jaar niet anders. Al zal het wegens de huidige maatregelen tegen de pandemie virtueel gebeuren. 

/

Wie kent het verhaal van De Notenkraker niet? Ter opfrissing: Clara Staalboom krijgt op kerstavond een notenkrakerpop. In haar droom komt deze pop tot leven en verandert in een prins. Clara en de prins worden al snel verliefd op elkaar en zijn dolgelukkig samen. Er is echter één gevaar: de Muizenkoning, een zeer gevreesde vijand van de prins. Hij verandert de prins in een levende Notenkraker.

Lees ook: De meest betoverende kerstetalages ter wereld.

In het gevecht met de Muizenkoning en zijn muizen beleven Clara en De Notenkraker allerlei spannende avonturen. Uiteindelijk is het de broer van Clara die de Muizenkoning verslaat en ervoor zorgt dat de Notenkraker weer in een prins verandert. Als Clara wakker wordt, blijkt alles een droom te zijn geweest.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door New York City Ballet (@nycballet)

‘De Notenkraker’ als kersttraditie

Traditiegetrouw wordt de voorstelling rond de eindejaarsperiode door verschillende balletgezelschappen wereldwijd opgevoerd. Het NYCB (New York City Ballet) doet dit al sinds de première van het stuk aan het einde van de achttiende eeuw. Omwille van de coronapandemie werden dit jaar echter alle voorstellingen geschrapt. Om de traditie alsnog in stand te houden, wordt ‘De Notenkraker’ dit jaar online uitgezonden.

“We zijn bijzonder opgetogen om onze samenwerking met Marquee TV aan jullie voor te stellen. Iedereen ter wereld krijgt nu de mogelijkheid om de schoonheid en magie van deze kerstklassieker te ervaren. En dat veilig en in alle comfort van je eigen woning”, aldus Jonathan Stafford, artistiek directeur bij NYCB.

Lees ook: Met ‘The Wunderwall’ steun je jonge kunstenaars en de Belgische voedselbanken.

De fantastische muziek van Tsjaikovski, die hij speciaal voor dit ballet componeerde, wordt live door een 62-koppig orkest gespeeld. In totaal nemen meer dan 50 dansers van het NYCB deel aan de voorstelling. Ook zo’n 60 kinderen die les volgen aan de officiële school van het New York City Ballet dansen mee. De voorstelling die je via Marquee TV online kan bekijken, werd in 2019 opgenomen toen in grote groep samen dansen nog geen gezondheidsrisico’s met zich meebracht.

Je kan ‘De Notenkraker’ online bekijken vanaf 11 december en dit tot en met 3 januari. Tickets zijn beschikbaar voor 27 euro.

Belgische dansvoorstellingen

Helaas zijn er geen Belgische uitvoeringen van ‘De Notenkraker’ (online) te bekijken dit jaar. Wél biedt het Opera Ballet Vlaanderen op hun website verschillende gratis videovoorstellingen aan. Zo kun je onder meer kijken naar voorstellingen van de getalenteerde Sidi Larbi Cherkaoui, Tom Goossens en Krystian Lada.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Ballet, De notenkraker, Kerst, Kerst 2020.