Zes modellen die de modewereld veranderen
© Imaxtree/MCB

Zes modellen die de modewereld veranderen

Leestijd: 4 min

De modewereld wordt traag maar gestaag een beetje diverser. De weg is nog lang, maar een nieuwe generatie topmodellen wil dit versnellen. Wij stellen er zes voor die op de barricaden staan en écht een verschil maken. 

/

Voorbij zijn de dagen van supermodellen en andere godinnen met onrealistische afmetingen die er allemaal exact hetzelfde uitzien. Anno 2021 zijn de meest gevraagde modellen in de modewereld steeds diverser. Ze voldoen niet langer aan het ‘perfecte’ plaatje, ze hebben iets te vertellen en ze durven zich daar ook over uitspreken. Ze hebben een realistisch(er) figuur, een niet-witte huidskleur of ze behoren tot de LGBTQI+-gemeenschap. Helaas is er nog veel werk aan de winkel, maar de vooruitgang is ingezet en deze gamechangers dragen hun steentje bij.

Paloma Elsesser

Als model van het jaar volgens de website Models.com, wil Paloma Elsesser het gezicht zijn van een meer inclusieve modewereld. Want, zoals je kan lezen in de biografie op haar Instagram-account waarop ze 441.000 volgers heeft, zijn “sommige vrouwen nu eenmaal wat voller dan anderen”, of we dat nu leuk vinden of niet.

Geboren in Londen als dochter van een Afro-Amerikaanse moeder en een vader van Zwitsers-Chileense afkomst, werd ze door make-upgodin Pat McGrath ontdekt op diezelfde sociale media, waarop zij haar het gezicht van haar eerste cosmeticacollectie maakte.

Fenty Beauty, Glossier, Nike, Asos, H&M: ze was al snel te zien in alle campagnes, maar ook op de catwalks van de modeweken. Begin dit jaar schitterde ze op de cover van de Amerikaanse Vogue, naast actrice Frances McDormand, tennisspeelster Naomi Osaka en zangeres Rosalía. “Nieuw jaar, nieuwe wereld” las de kop van het tijdschrift. En Paloma Elsesser wil het gezicht zijn van deze nieuwe wereld.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door paloma elsesser (@palomija)

/

Alton Mason

De afgelopen tijd kon je moeilijk om Alton Mason heen. Als aspirant-danser en Michael Jackson-fan, vergezelde hij P.Diddy en Lil’ Kim op het podium van de BET Awards in 2015 voordat een Amerikaans agentschap hem scoutte op Instagram.

Nadat hij te zien was in de presentatie van Kanye Wests Yeezy Season 3 collectie in New York, vroeg Alessandro Michele van Gucci hem in 2017 voor een catwalkshow en een campagne. Daarna volgde de Chanel Métiers d’Art 2018-2019 show, waarin hij samen met Pharell Williams over de catwalk liep. Virgil Abloh boekte hem vervolgens voor zijn tweede show voor Louis Vuitton, waarop Mason een spectaculaire en acrobatische entree maakte, waar het internet nog steeds niet van is bekomen.

Alton Mason, door Models.com uitgeroepen tot Model van het Jaar 2020, loopt nu op (bijna) elke belangrijke catwalk van de Fashion Week en verschijnt in (bijna) elke belangrijke campagne in de modewereld. Laten we hopen dat dat zo blijft.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Alton (@altonmason)

/

Sora Choi

Met meer dan 412 shows en 25 covers op haar naam, heeft de winnares van het 3de seizoen van Korea’s Next Top Model in haar thuisland niets meer te bewijzen op modegebied.

En hoewel Sora Choi al meer dan 8 jaar op de catwalks loopt, was het het pre-apocalypsjaar 2019 dat haar de doorbraak bezorgde met bijna 89 shows, het meeste ooit door een model in dat jaar. De twee jaar daarvoor was zij een exclusief model voor de Parijse shows van Louis Vuitton.

Een indrukwekkend mode-cv die Sora Choi te danken heeft aan haar ambitie, want de jonge vrouw met de androgyne schoonheid vertelde Interview Magazine dat ze “gewoon hard wil werken om een beter model te worden”.

Leuk weetje: in 2019 trouwde ze op Bali in een zwarte trouwjurk die Miuccia Prada haar persoonlijk schonk. Chique.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door SORA CHOI🐚 (@sola5532)

/

Anok Yai

Het leven van Anok Yai leest als een sprookje, met een Instagramtwist. De carrière van de 23-jarige met Soudanese roots begon eerder toevallig, nadat foto’s van een afstudeerfeestje aan de universiteit op Instagram eindigden en snel viraal gingen. Dankzij de sociale media aandacht belandde ze op de radar van verschillende modellenbureaus en niet veel later tekende ze een contract bij NEXT Model Management.

Snel daarna schreef Yai modegeschiedenis toen ze als eerste zwarte vrouw sinds 1997 het Prada defilé mocht openen. Enkel Naomi Campbell deed het haar voor. Sindsdien was ze ook te zien in de zomercampagne van het Italiaanse huis, werd ze het gezicht van de collab tussen Riccardo Tisci en Nike en verschenen haar foto’s in Vogue, V Magazine en op de cover van Dazed. Topfotograaf en landgenoot Willy fotografeerde haar voor zijn iconische ‘model series’.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ROCK (@anokyai)

/

Jill Kortleve

Omschrijf Jill Kortleve niet als een plus-size model. Met haar 1,75 m en haar maat 40 heeft de jonge Nederlandse (van Surinaamse, Indonesische en Indische afkomst) de maten van een vrouw van haar leeftijd: geen grote of kleine maat, maar gewoon gemiddeld. In een door slankheid geobsedeerde mode-industrie werd haar doodnormale lichaam een exotische curiositeit, en daar verzet ze zich hevig tegen.

Haar carrière begon op het defilé van de herfst-winter 2019 show van Alexander McQueen, waarna de rest van modewereld overstag ging. Onder andere Fendi, Jacquemus en Michael Kors vroegen haar, maar bovenal ook Chanel al verschillende seizoenen na elkaar. Onder impuls van Virginie Viard, lijkt er een revolutionaire wind te waaien in de rue Cambon. Eindelijk!

“Ik wil laten zien dat het oké is om niet aan de standaard schoonheidsnorm te voldoen. Het is oké om een gemengde achtergrond te hebben, een snor en haar op je armen, en het is ook oké als je geen platte buik hebt”, vertelde ze aan de website Dazed, die haar destijds selecteerde als een van de 100 meest invloedrijke personen in de modewereld. Onlangs sierde Kortleve naakt de cover van Vogue Rusland. Knap!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jill Kortleve (@jilla.tequila)

/

Krow Kian

Na een transitie die vast werd gelegd in de gelijknamige film van Gina Hole Lazarowich, maakte het Canadese model Krow Kian in 2019 zijn comeback op de catwalk onder een nieuwe identiteit. Louis Vuitton vroeg hem om te wandelen in de lente-zomer 2019 show, waarmee ze tevens het eerste transgender model was dat in een defilé van het Franse modehuis liep.

“Het was geweldig! De energie en de kracht die je voelt van het publiek… Ongelooflijk”, vertelde hij aan de krant The Guardian. Maar dit is niet zijn eerste contract.

De man, die toegeeft dat hij het verschil tussen de geslachten het grootste deel van zijn jeugd niet begreep, is model sinds zijn twaalfde en liep tot zijn achttiende op de catwalk, voordat hij met zijn overgangsproces begon. Zijn ambitie? Om de zichtbaarheid van transseksuele mannen in de mode-industrie te vergroten.

“Hopelijk kunnen we, met andere transmodellen die openlijk over hun trans-zijn spreken, de weg vrijmaken voor andere mensen om erover te praten in plaats van te doen alsof het niet gebeurt”, vertelde hij aan Models.com.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Krow Kian (@krowwithak)

Lees ook: De Gucci Love Parade was diverser dan ooit tevoren & Dit zijn alle modetrends voor de herfst/winter 2022.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Diversiteit, Mode.