Bijna helft van de Vlamingen is bewust single
© Shutterstock

Bijna helft van de Vlamingen is bewust single

Door Margo Verhasselt
Leestijd: 1 min

Op 11 november herdenken we niet alleen de wapenstilstand, de dag wordt ook wel eens 'Singles Day' genoemd. Reden? Het nummer '1' staat symbool voor alleen zijn. En dat is nu juist hetgeen waar bijna de helft van de Vlaamse singles voor kiest: single zijn. Althans, dat blijkt uit onderzoek van de online datingapp Meetic

/

Gelukkig in een relatie of toch maar liever gelukkig alleen? Uit een onderzoek van de online datingapp Meetic blijkt dat maar liefst 44% procent van de Vlaamse singles liefst single blijft. En dat kan een heleboel redenen hebben, vertelt relatietherapeute, klinisch seksuologe, psychologe en Meetic-experte Chloé De Bie: “Soms is het een bewuste keuze om zich niet te verbinden zolang ze niet die éne juiste partner gevonden hebben”, legt ze uit.

“Men is liever gelukkig single dan ongelukkig samen. Andere singles komen misschien net uit een relatie en hebben het nodig om hun hart eerst te laten helen. Nog andere singles willen hun focus even inzetten op het werk en voelen dat de vrijheid van single zijn hier wel kan bij helpen. Ik lees vooral dat het voor 56% geen bewuste keuze is.”

Lees ook: Retinol, het meest effectieve ingrediënt tegen huidveroudering

Beter in hun vel

Daarnaast geeft 9 op de 10 Vlamingen aan een fijnere partner te zijn wanneer ze zich beter in hun vel voelen. Een frappante 48% laat weten een partner nodig te hebben om zich goed te voelen over zichzelf. Waar corona ons leven bijna twee jaar in de ban hield, heeft het blijkbaar niet alleen slecht nieuws met zich meegebracht. 1 op de 2 Vlamingen is namelijk zekerder van zichzelf geworden en hierdoor heeft ook 39% meer zelfvertrouwen gekregen in zijn/haar/hun romantische relaties. Het is dus geen grote verrassing wanneer ook blijkt dat 6 op de 10 Vlamingen (59%) zeggen te weten wat ze waard zijn waardoor hun verwachtingen vrij hoog liggen wanneer het aankomt op het zoeken van een geschikte partner.

/

Zelfstandig maar kieskeurig 

Vlamingen vinden singles over het algemeen zelfstandig en vrij, maar ongeveer een derde zegt ook dat singles van hun leeftijd wel eens kieskeurig en zelfs kritisch kunnen zijn. Wanneer we een onderscheid maken tussen mannen en vrouwen valt het meteen op dat een single vrouw (55%) veel vaker zelfstandig wordt genoemd in vergelijking met een single man (36%).

Lees ook: COP26: een gids doorheen de klimaattop

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Daten, Liefde, Relaties.