Rami Hara zet met ‘Hooyo’ de schoonheid van de sluier in de kijker
© Rami Hara

Rami Hara zet met ‘Hooyo’ de schoonheid van de sluier in de kijker

Door Hannah Gellens
Leestijd: 1 min

In de gloednieuwe Brusselse gallerij That’s What X Said, waar diversiteit als uitgangspunt geldt, pronkt momenteel het integrerende werk van Rami Hara aan de muren. In zijn fotoreeks Hooyo zoomt de Somalisch-Brusselse kunstenaar in op de schoonheid van de islamitische sluier. Als inspiratie en muze voor zijn reeks gebruikte Rami Hara zijn moeder.

/

Hooyo, wat Somalisch is voor ‘moeder’, komt voort uit Rami Hara’s eigen ervaringen. Het was niet altijd makkelijk om op te groeien in een Westerse maatschappij waar het moslimgeloof vaak een negatieve connotatie krijgt zowel in de media als in het dagelijkse leven, schrijft hij. Daarom besloot Rami Hara met Hooyo het heft in eigen handen te nemen. Hij wil komaf maken met het negatieve beeld van de moslimvrouw en de mooie kant van zijn geloof in de verf zetten.

Onder de sluier schuilt schoonheid

Rami Hara’s werk levert een reeks intrigerende en atypische portretfoto’s op die de zo op de cover van een modemagazine zouden kunnen staan. Er zijn geen gezichten te zien waardoor het meteen duidelijk is dat de sluier in het centrum van de aandacht staat. Rami Hara wil hiermee aantonen dat moslimvrouwen vaak gereduceerd worden tot het zichtbare, hun sluier of hijab. Maar ze zijn veel meer dan dat: onder elke sluier schuilt een unieke vrouw.

Op Rami Hara’s foto’s dragen alle vrouwen sluiers in felgekleurde en gebloemde stoffenprints die sterk afsteken op de spierwitte muren van de gloednieuwe gallerij. Rami Hara wil breken met nog een ander overheersend denkbeeld, zoals vaak weergegeven in de media: de sluier hoeft niet zwart te zijn, maar kan alle tinten, patronen en texturen aannemen. Zo kan elke vrouw met een sluier haar eigen persoonlijkheid uitdrukken. Zoals elk ander kledingstuk maakt ook de sluier deel uit van een vrouwelijke garderobe.

Hooyo van Rami Hara stelt tentoon tot 28 november in gallerij That’s What X Said, Blaasstraat 142, Brussel. In het kader van de tentoonstelling worden ook verschillende evenementen georganiseerd.

Lees ook: Dit wil je dit najaar zien, doen en beleven in Parijs

Marie Claire Stagiaire De artikels van >