6 expo’s in onze buurlanden die een citytrip waard zijn
© Marina Abramović

6 expo’s in onze buurlanden die een citytrip waard zijn

Door Louise-Marie Servranckx  & Timon Van Mechelen
Leestijd: 2 min

Onze buurlanden hebben heel wat te bieden op vlak van mode, kunst en geschiedenis. In dit artikel nemen we je mee op een boeiende reis door de meest opvallende tentoonstellingen in onze nabijgelegen landen. Londen of toch liever Amsterdam? Aan jou de keuze.

/

Expo Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto in Londen

Chanel

Van 16 september 2023 tot 25 februari 2024 loopt in Londen Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto, een tentoonstelling gewijd aan de Franse ontwerpster Gabrielle ‘Coco’ Chanel. De tentoonstelling brengt de evolutie van haar iconische ontwerpstijl en de oprichting van het Huis Chanel in kaart. Dit vanaf de opening van haar eerste hoedenzaak in Parijs in 1910 tot de presentatie van haar laatste collectie in 1971.

De expo bestaat uit bijna 200 looks die voor het eerst samen te zien zijn, maar toont ook accessoires, parfums en sieraden. Ze weerspiegelt Chanels baanbrekende benadering van modeontwerp, die de weg vrijmaakte voor een nieuwe elegantie en nog steeds de manier beïnvloedt waarop vrouwen zich vandaag de dag kleden.

Meer info

/

Expo Sleeping Beauty door Carlijn Jacobs in Amsterdam

Carlijn Jacobs

Deze expo kan je bezoeken in Foam in Amsterdam: het nummer één fotografiemuseum van Nederland dat 7 op 7 dagen geopend is. Sleeping Beauty loopt van 6 oktober 2023 t/m 21 januari 2024. In deze expo nodigt Carlijn Jacobs je uit om het onbewuste te verkennen, waarin alles mogelijk is. De tentoonstelling bestaat uit een combinatie van werk dat Jacobs maakte in opdracht van verschillende modemerken en eigen werk dat bij Foam in première gaat. De ruimte wordt daarnaast ook nog aangevuld met ontwerpen van Sabine Marcelis.

Meer info

/

Expo Royals & Rebels – British Fashion in Den Haag

Alice de Groot

Nederland heeft heel wat te bieden op vlak van musea. De Royals & Rebels – British Fashion expo vind je in het Kunstmuseum Den Haag en stelt allesbehalve teleur. De tentoonstelling neemt je mee in de rijke geschiedenis van de Britse mode. Daarbovenop is het ook een eerbetoon aan Vivienne Westwood.

Het gaat van designers als Alexander McQueen en Stella McCartney tot de maatkleding van Savile Row, Britse schooluniformen, de Schotse ruit, kleding van de Britse Royal Family en hoeden voor Ascot. Je kan deze expo bezoeken t/m 24 januari 2024.

Meer info

/

Expo Mark Rothko in Parijs

© 1998 Kate Rothko Prizel & Christopher Rothko – Adagp, Paris, 20…[année d’autorisation]

Vanaf 18 oktober presenteert de Fondation Louis Vuitton het eerste retrospectief in Frankrijk gewijd aan Mark Rothko sinds de tentoonstelling in het Musée d’Art moderne de la Ville de Paris in 1999. Het retrospectief brengt ongeveer 115 werken samen uit de grootste internationale institutionele en privécollecties, waaronder de National Gallery of Art in Washington, de Tate in Londen, de Phillips Collection en de familie van de kunstenaar.

De tentoonstelling, die in alle ruimtes en op chronologische wijze zal worden tentoongesteld, volgt de volledige carrière van de kunstenaar: van zijn vroegste figuratieve schilderijen tot de abstracte werken waar hij vandaag de dag het meest bekend om staat. De expo loopt tot 2  april 2024.

Meer info.

/

Expo Ai Weiwei. In search of humanity in Rotterdam

Ai Weiwei

Deze must-see tentoonstelling in de Rotterdamse Kunsthal geeft inzicht in het leven van de wereldberoemde Chinese kunstenaar en mensenrechtenactivist: zijn ballingschap, de studentenprotesten en zijn gevangenschap.

Culturele readymades, schilderijen, sculpturen, installaties, foto’s en video’s vormen een indrukwekkend overzicht van zijn vier decennia durende carrière en tonen zijn zoektocht naar menselijkheid en een betere wereld. Nog tot 3 maart.

Meer info.

/

Expo Marina Abramović in Londen

Pers

In de Royal Academy of Arts in Londen loopt nu een grote overzichtstentoonstelling gewijd aan het werk van de bekende Servische kunstenaar. Hoewel ze een opleiding tot schilder genoot, wijdde ze zich vanaf het begin van de jaren zeventig aan performancekunst. Ze was een pionier in het gebruik van haar eigen lichaam als medium en daagde voortdurend zowel haar fysieke als mentale grenzen uit.

Naast foto’s, video’s, objecten en installaties omvat de retrospectieve tentoonstelling vier live performances, waaronder The House with the Ocean View (2002) en Imponderabilia (1977). Tot 1 januari.

Meer info.

Vond je dit interessant? Lees dan ook: Róisín Murphy: “Ik ben een sexy wijf” & Dankzij deze mode expo’s kom je volledig in de Fashion Week sfeer

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Citytrip, Expo, Kunst, Tentoonstelling.