2 maart = Geef-je-collega-eens-een-complimentje Dag: zo pak je dat best aan
© Pers

2 maart = Geef-je-collega-eens-een-complimentje Dag: zo pak je dat best aan

Leestijd: 3 min

Heb jij gisteren ook gretig mooie woorden in het rond gestrooid op Complimentendag en dacht je dat daarmee de kous af was? Think again! Op de eerste vrijdag van maart, vandaag dus, is het immers tijd voor het betere werk: je collega's complimenteren. Zie hier onze tips & tricks om dat op de juiste manier aan te pakken.

Ja, je leest het goed: daar waar 1 maart Complimentendag is, is 2 maart dit jaar Geef-je-collega-eens-een-complimentje Dag. Leuk voor wie fantastische collega’s heeft met wie het 100% klikt, maar we kunnen ons voorstellen dat de meeste onder jullie toch wat ongemakkelijk op de bureaustoel beginnen te draaien bij het vooruitzicht alleen al.

En terecht, want een compliment geven in professionele context is niet altijd gemakkelijk. Je komt snel niet oprecht of over the top over, om nog maar te zwijgen over de potentiële gevaren van rondvliegende #metoo hashtags op sociale media eens je te persoonlijk wordt.

De cijfers

En toch is het belangrijk om je collega’s zo nu een dan een compliment te geven. Uit cijfers blijkt immers dat 88% van de werknemers zich ondergewaardeerd voelen. Uit een poll die rekruteringsbureau Hays liet uitvoeren naar aanleiding van Complimentendag blijkt dat 59% van de respondenten zo nu en dan graag een compliment krijgt over zijn werk, 34% mag je complimenteren over eender wat en slechts 2% wil liever geen complimenten.

“Het is al vaker bewezen dat complimenten en positieve aandacht een beter effect hebben dan bijvoorbeeld opslag”, aldus Elise Denecker, Head of People Culture bij Hays. “Het leidt tot meer loyaliteit, productiviteit, initiatief en retentie. Nochtans is een goed compliment geven niet gemakkelijk. Een compliment dat waardering uit, is het krachtigst.”

Goed, maar hoe doe je dat?

Ben jij vastberaden om je collega’s vandaag te verrassen met hét droomcompliment bij uitstek. Let dan nu goed op, want wij vertellen je hoe je dat aanpakt volgens Elise.

1. Focus op de bijdrage

Zet met je compliment het aandeel in de verf dat de collega in kwestie volgens jou heeft in het succes van het bedrijf. Maak duidelijk dat je die bijdage enorm waardeert.

Voorbeeld: Ik denk dat je prestatie indruk gemaakt heeft op de kopers. Ik denk dat we een grote kans hebben om het contract te winnen.

2. Wees dankbaar en enthousiast

Toon dankbaarheid en moedig bepaald gedrag aan. Sluit een gesprek af met een oprechte bedanking en herinner de persoon eraan dat je dit soort dingen graag vaker ziet gebeuren.

Voorbeeld: Erg bedankt, Tine, ga zo door!

3. Let ook op kleine successen

Het hoeven niet altijd uitzonderlijke resultaten of enorme prestaties te zijn, ook kleine successen van een bepaalde collega mag je gerust met een compliment belonen.

Voorbeeld: Je hebt de klacht van die klant goed afgehandeld, Tom. Goed werk!

4. Zet in de verf hoe de persoon in kwestie een positieve invloed heeft

Word je altijd blij van de positieve ingesteldheid van die ene collega? Heeft een collega je leven beter of gemakkelijker gemaakt? Of je werk efficiënter? Durf dat dan gerust zeggen met een compliment. Mensen zijn zich niet altijd bewust van hun bijdrage in een team en het kan helpen om dit soms even aan te stippen.

Voorbeeld: Bedankt voor de overzichtelijke samenvatting van de laatste vergadering, Ellen. Ik ben blij dat ons team op jou kan vertrouwen.

Benieuwd naar de tips en tricks van waarderingsexperte Nathalie Arteel? Klik dan snel door naar de volgende pagina!

/
compliment

Shutterstock

In de voetsporen van Nathalie

Ook Nathalie Arteel (waarderingsexpert, co-CEO van Arteel Group én de drijvende kracht achter deze Geef-je-collega-eens-een-complimentje Dag) heeft vijf tips klaar om je collega’s vandaag te verrassen met het perfecte workbuddy compliment. “Waardering is echt een basisbehoefte en noodzakelijk voor het algemene welzijn van de werknemer”, aldus Nathalie. Dit is hoe je het volgens haar best aanpakt.

1. Breng een belangrijke boodschap

Heb je een collega die je enorm waardeert? Verras hem of haar dan vandaag met een belangrijke boodschap. En nee, je hoeft nu niet in je mailbox te beginnen zoeken naar iets om door te sturen. Spreek gewoon onverwacht een lieve voicemail in, schrijf een post-it vol of  verstuur een email met de titel ‘belangrijke boodschap’. In de boodschap zelf vertel je kort waarom je zo graag samenwerkt met de collega in kwestie.

2. De ART-methode

Hou bij het formuleren van je compliment de ART-methode in acht. ART staat voor Appreciate Result Thanks. Hoe doe je dat concreet? Wel, formuleer je compliment zo dat je de collega in kwestie waardeert voor het behalen van een bepaald resultaat, je vertelt hem of haar wat voor effect dit op jou had en je zegt dank u. Simpel, toch?

3. Toon dankbaarheid

Een mens die zichzelf gewaardeerd voelt, presteert beter. Wil jij graag je collega’s eens collectief een hart onder de riem steken? Nodig ze dan uit om voor de start van een teammeeting iets te noemen waar ze dankbaar voor zijn. Of (misschien moeilijker maar zeker even effectief) waardeer om beurten een lid van het team in het bijzijn van de anderen.

4. Bezint eer ge begint

Ben je niet zeker of je compliment wel in goede aarde zal vallen? Dan doe je het beter niet. Denk ook op voorhand even goed na over het compliment dat je wil geven. Door een paar positieve punten van de collega in kwestie mentaal op een rijtje te zetten, zal het gesprek vlotter verlopen wat een sterkere connectie met je workbuddy in de hand zal werken.

5. Focus op acties

Waardeer je collega voor acties die hij of zij stelt, niet voor persoonlijke, onveranderbare eigenschappen. Zeg dus niet ‘Wow, jij hebt prachtige blauwe ogen’, maar wel ‘jij straalt zoveel warmte en enthousiasme uit! Het is inspirerend om met jou samen te werken!’.

Laurence Van Liedekerke De artikels van >

Dromer, denker. Wild van food en deco, maar woont zelf in een bouwwerf (ooit gaan we verven, echt waar). Heeft twee katten, twee kindjes, vingers die altijd willen schrijven en dagen die altijd te kort zijn.

Tags: Compliment, Hays, Leuke collega's, Nathalie Arteel, Werkvloer.