Baanbrekend onderzoek toont aan hoe muziek ons gelukkig(er) maakt
© Pers

Baanbrekend onderzoek toont aan hoe muziek ons gelukkig(er) maakt

Door Enya Torrez
Leestijd: 1 min

Uit een nieuwe studie blijkt dat muziek ons lichamelijk en psychologisch meer beïnvloedt dan we beseffen. Het kan een instrument zijn dat onze stemming regelt, waarbij het tempo een grote invloed heeft op onze emotionele respons.

/

Het onderzoek combineert het werk van Dr. David Lewis van Mindlab International, Warwick University en het bureau voor marktonderzoek One Poll, waarvoor 3.000 respondenten uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Hongarije ondervraagd werden.

Dr. David Lewis legt uit: “Droevige muziek kan ons door moeilijke tijden helpen. De meest intense emotionele reacties, zowel blije als droevige, ontstaan wanneer twee opeenvolgende tracks emotioneel met elkaar contrasteren. Als je dus muziek wilt gebruiken om je op te vrolijken en energie te geven, moet je een muzikale sandwich samenstellen. Speel een song die je droevig maakt en meteen daarna een tweede die je vrolijk, positief en optimistisch maakt. Op die manier zal de tweede, positieve track nog veel meer impact hebben.”

Goed om te weten aangezien 58% van de Europeanen aangeeft zich tijdens de pandemie bedrukter dan ooit te voelen. Opmerkelijk is dat 72% verklaart dat muziek hen reeds door een moeilijke periode heeft geholpen. Wij vermoeden dus dat de resultaten van deze studie niet voor iedereen even verrassend zullen zijn.

/

Top 10 effecten die muziek op ons heeft 

We luisteren per jaar gemiddeld 285 uur muziek, dat zijn 12 volle dagen. Dit zorgt ervoor dat muziek een grote rol speelt in ons dagelijkse leven en haar het unieke vermogen geeft om ons op te vrolijken. Zelfs in moeilijke tijden zoals nu. 80% van de mensen zegt naar meer muziek te willen luisteren, in de wetenschap dat het goed is voor zowel ons lichamelijke als ons geestelijke welzijn. Maar wat zijn nu de meest voorkomende effecten die muziek op ons heeft?

  1. Tranen/verdriet
  2. Beter geheugen
  3. Geluksgevoel
  4. De hartslag vertragen, ontspannen of versnellen
  5. Onze daden beïnvloeden
  6. Vriendschappen en relaties scheppen, zelfs een identiteit boetseren
  7. Een ‘genezend’ effect creëren
  8. Helpen om te slapen
  9. De ruggengraat doen tintelen en het haar overeind doen komen
  10. Verwijde pupillen en uitlokking van de ‘vechten of vluchten’-reflex

Sony heeft op basis van het onderzoek twee nieuwe visuele illustraties ontworpen van het vermogen van muziek om ons lichamelijk en emotioneel te beïnvloeden. De video’s gebruiken de nieuwe High-Power Audio Speakers van Sony, MHC-V83D en MHC-V73D, om te tonen hoe muziek met hoog en laag tempo, in combinatie met de luidsprekers, omnidirectioneel geluid en lichtfuncties, ons lichaam en de objecten om ons heen beïnvloedt.

Lees meer Marie Claire op: Naar deze muziek luisterden jullie in 2020, Brooklyn Beckham en andere bekende gezichten knuffelen voor het goede doel en Kerst 2020: 25 geschenken onder de 25 euro.

Tags: Mentale gezondheid, Muziek, Wetenschappelijk onderzoek.