Barcelona wordt architectuurhoofdstad in 2026
© Getty Images

Barcelona wordt architectuurhoofdstad in 2026

Door Florianne Thys
Leestijd: 1 min

In 2019 startte Unesco met het benoemen van de 'World Capital of Architecture'. Eén land in het bijzonder wordt hierdoor om de drie jaar geprezen als een échte architectuurstad. In 2026 valt Barcelona in de prijzen als derde Wereldhoofdstad van Architectuur. Zij mogen zich als gaststad gevleid voelen om binnen 5 jaar het Wereldcongres van Architecten te ontvangen.

/

Wereldhoofdstad van Architectuur. Een titel waarvoor Unesco en de Internationale Unie van Architecten hun koppen bijeen staken. Het grote doel van deze uitreiking is architecturaal erfgoed te bewaren in een stedelijke context. Rio De Janeiro en Kopenhagen beten in 2020 en 2023 de spits af als architectenhoofdsteden. De volgende in de running is Barcelona die hen in 2026 opvolgt. Ze versloegen hiermee Beijing die mee streed voor de unieke titel.

Wereldhoofdstad van Architectuur

Zodra een land erin slaagt om de titel voor zich te winnen, dient het land doorheen het jaar verschillende events, festiviteiten en belevenissen te plannen die de cultuur en architectuur van het land in de kijker zetten. Hiermee toont het land aan dat bouwkunst een cruciale rol vervult in de stedelijke ontwikkeling van het land alsook een culturele meerwaarde biedt in de samenleving.

Unsplash

 

Barcelona for the win in 2026

Het verbaast je vast niet dat Barcelona een grote kanshebber was voor de titel van wereldhoofdstad der architectuur. Wat betreft bouwwerken en architectuur staan zij wereldwijd bekend, omwille van hun moderne, innovatieve, kleurrijke maar vooral middeleeuwse en gotische toets. Antoni Gaudi en Domènech i Montaner, meesterlijke Spaanse architecten, leverden een groot gewin voor het hedendaagse Barcelona. Met gebouwen als La Pedrera dat een koraalachtige vorm bevat, La Sagrada Familia bestaande uit geometrie en symboliek, het sprookjesachtige kasteel Casa Batlló en het 20e eeuwse Palau de la Música dat de functionele taak van concertgebouw op zich neemt, bewijzen zij hun artistieke extravertie.

Unsplash

Deze gebouwen belichten enkel nog maar het topje van de ijsberg, maar benadrukken hoeveel indrukwekkende architectuur Barcelona te bieden heeft. Zodra 2026 nadert neemt Barcelona de fakkel over van Rio De Janeiro en ontvangen zij als gaststad het Wereldcongres van Architecten.

Lees meer Marie Claire op: Locals verklappen hun favoriete adressen aan de Italiaanse kust; In dit atelier in Brussel ontwerpen jullie zelf jullie trouwringen; Waarom je de zijden sjaals van Dior ogenblikkelijk aan je garderobe wil toevoegen.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Barcelona, Unesco, Werelderfgoed, Word Capital of Architecture.