Hoe TikTok een platform geeft aan mensen met een beperking
© Getty Images

Hoe TikTok een platform geeft aan mensen met een beperking

Door Margo Verhasselt
Leestijd: 1 min

Toen de Amerikaanse Courtney R. Cole (@enleyentening) haar eerste video op TikTok postte in mei, had ze geen hoge verwachtingen. Toch ging haar post viraal een kreeg ze in een mum van tijd zo’n 2,2 miljoen views. De reden? Courtney ontkracht in haar video misvattingen over blind zijn. Steeds meer TikTokkers gebruiken de app om te spreken over hun beperking.

/

“Ook al ben ik niet volledig blind, ik heb toch een enorme handicap die een grote impact heeft op mijn leven. Blind zijn, bepaalt mijn identiteit en dat is soms moeilijk te begrijpen”, vertelt Cole aan de Amerikaanse website Verywell. “Ik wil mensen een idee geven van hoe het is om blind te zijn, omdat ik het beu ben dat ze mijn identiteit niet begrijpen.” Cole is lang niet de enige die de socialmedia-app gebruikt als platform om mensen te informeren over haar beperking. De app wordt gebruikt als educatieve tool en platform om steun te vinden bij elkaar.  

Lees ook: Hoe de lockdown me kapotmaakte.

Mya (@immarollwithit) gebruikt eveneens de app om mensen te leren hoe het is om te leven met een beperking. Ze begon video’s te posten waarmee ze geld wou inzamelen voor geleidehonden en ontdekte al snel dat mensen met heel wat vragen zaten. “Ik begon een serie die de naam ‘How to Interact With Disabled People’ kreeg. Ik haalde mijn inspiratie uit mijn eigen ervaringen”, vertelt Mya die enkele jaren geleden in een rolstoel terechtkwam. “Het is frustrerend om te zien hoeveel ik zelf niet wist over een beperking hebben. Er zijn niet genoeg manieren om deze belangrijke info tot bij de mensen te krijgen.”  

@diversability

This week is the Anniversary of the Americans with Disabilities Act! Hear more from the lovely @enleyetening! #DisabilityPrideMonth #ADA #Disability

♬ original sound – Diversability

/

Gemeenschapsgevoel 

De content van de twee meisjes wordt daarnaast ook gedeeld op een steunaccount. “Dankzij het ‘Diversability-account’ (@diversability) ontstond er een gemeenschap”, vertelt Cole. “Het was voor mijn persoonlijke vooruitgang en groei zo belangrijk om deel uit te maken van een groep. Diversability promoot onze content op een fantastische manier en is gewoon leuk om naar te kijken. Als de maatschappij ervoor kiest om mensen met een beperking te marginaliseren, laten wij onze stem horen en tonen we dat we een geweldige gemeenschap zijn.”  

Lees ook: Meer dan de helft van de jonge vrouwen al online lastiggevallen.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Gezondheid, Mentale gezondheid, TikTok.