Daarom is het beter om 1 uur na een maaltijd te wachten met het eten van fruit
©

Daarom is het beter om 1 uur na een maaltijd te wachten met het eten van fruit

Door Amandine Garcia
Leestijd: 2 min

Fruit eten na een maaltijd zou slecht zijn voor de spijsvertering en het zou bovendien voor heel wat ongemak kunnen zorgen omdat het zou beginnen gisten en rotten in de darmen. Is dit een feit of een fabeltje? We vroegen het aan een voedingsdeskundige.

/

De spijsvertering is een complex proces met vele fasen. “Het is datgene wat ons in staat stelt om het voedsel dat we elke dag eten om te zetten in voedingsstoffen die het lichaam kan opnemen,” zegt Aurélie Biron-Paumard, een diëtiste en voedingsdeskundige bij WW.

De bijzondere vertering van vezels

Maar niet alles wat onze maag passeert, wordt verteerd. “Dat is het geval met vezels, wat koolhydraten zijn die ons lichaam niet opneemt”, legt de voedingsdeskundige uit. Ze spelen echter een belangrijke rol bij de regulering van de transit, net als bij het onderhoud van de darmflora.

De werking van vezels in het spijsverteringsstelsel hangt af van het feit of ze al dan niet oplosbaar zijn”, vervolgt onze deskundige. In feite zijn er twee soorten vezels: oplosbare vezels, die vocht binden in de darmen zonder de hoeveelheid ontlasting te vergroten, en onoplosbare vezels die in de darm vocht opnemen, waardoor de ontlasting zacht en soepel wordt.

Lees ook: Van stress naar burn-out: zo herken je emotionele uitputting.

Aangezien de meeste vruchten bijzonder rijk zijn aan onoplosbare vezels (maar niet allemaal: kweepeer bijvoorbeeld wordt aanbevolen bij diarree), bereikt deze vrij snel de dikke darm (of colon), het laatste deel van het maag-darmkanaal. En daar ligt volgens sommige mensen het probleem. Omdat het relatief snel beweegt, zou fruit in het spijsverteringskanaal moeten wachten tot al het andere voedsel is verteerd voordat het naar buiten kan. Door het wachten kan het gaan gisten en diverse spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals een opgeblazen gevoel.

Alles raakt door elkaar in de maag

“Deze theorie is op geen enkele gefundeerde wetenschappelijke studie gebaseerd”, zegt Aurélie Biron-Paumard.

De spijsvertering duurt immers minstens een aantal uren en is een geheel van mechanische en chemische verschijnselen. De spijsvertering begint in de mond met kauwen en gaat dan verder in de slokdarm en vervolgens in de maag, waar het voedsel geleidelijk wordt omgezet in een soort brij, de zogenaamde “voedselbolus”, die uiteindelijk in de dunne darm terechtkomt.

Gemiddeld duurt deze fase al tussen de 3 en 4 uur. “Dus zelfs als je een uur na de maaltijd fruit eet, komt het na een tijdje bij de rest van het voedsel terecht”, legt expert uit. Ze voegt eraan toe: “De maag is een blender die alles door elkaar mixt. Het eten van een stuk fruit aan het eind van een maaltijd heeft geen blokkerende werking op de spijsvertering.

Wanneer moet fruit los van de maaltijd worden gegeten?

Dit gezegd zijnde, kan het in bepaalde situaties soms beter zijn om enkele uren na de maaltijd te wachten met het eten van fruit. Maar dit heeft niets te maken met de principes van de spijsvertering”, dringt de voedingsdeskundige aan. Het is meer een kwestie van psychologische maatregelen”.

Bijvoorbeeld? “Voor iemand die de neiging heeft om tussen maaltijden door te willen snacken, kan het helpen om fruit pas een paar uur later, stelt Aurélie Biron-Paumard voor. Zo heb je een gezond alternatief voorhanden. Een ander scenario waarin wachten met fruit eten verstandig kan zijn: “voor ouderen of mensen die aan eetstoornissen lijden, die niet in staat zijn een volledige maaltijd te eten en voor wie het interessant zou zijn het voedsel te verdelen om alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen”, aldus onze specialist.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Marie Claire Frankrijk.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Gezondheid, Voeding.