La Biennale di Venezia: Once We Ruled the World door Tom Herck
© Tom Herck

La Biennale di Venezia: Once We Ruled the World door Tom Herck

Door Valérie-Sophie Briers
Leestijd: 2 min

De Biënnale van Venetië, een eeuwenoude viering van kunst en cultuur, schittert al 130 jaar als een van 's werelds meest prestigieuze culturele hoogtepunten. Het verhaal begon in 1895, toen deze internationale kunsttentoonstelling voor het eerst het levenslicht zag. In de glamoureuze jaren 1930 zagen nieuwe festivals het levenslicht: muziek, film en theater. Het Filmfestival van Venetië schreef in 1932 geschiedenis als 's werelds eerste filmfestival. De Biënnale zette zich voort in 1980 met de lancering van de allereerste internationale architectuurtentoonstelling. En in 1999 voegde dans zich toe aan dit sprankelende spektakel, waardoor het evenement nog meer glans kreeg.

/

60ste editie

De 60ste editie van de internationale kunsttentoonstelling heeft als thema ‘overal vreemdeling’ en wordt geleid door curator Adriano Pedrosa. Pedrosa, afkomstig uit Brazilië, is de eerste Latijns-Amerikaan en zuidelijk halfrondgebaseerde curator van dit evenement. Tijdens deze editie onthulde de bekende Belgische hedendaagse kunstenaar Tom Herck zijn avantgardistische openbare kunstinstallatie “Once We Ruled the World” in de serene tuin van Palazzo Balbi Valier. Herck zijn werk is indrukwekkend aanwezig en zichtbaar vanaf het historische Canal Grande in Venetië. Naast Tom Herck nemen er nog Belgen deel aan de kunsttentoonstelling waaronder Arne Quinze en Berlinde De Bruyckere. In totaal hebben 88 landen hun eigen paviljoen. 

/

Once We Ruled the World

In het hart van “Once We Ruled the World” staat een monumentale skeletsculptuur die majestueus omhoog rijst als bewijs van Hercks artistieke meesterschap. Dit sculpturale wonder belichaamt de complexe relatie tussen de mens en het vervlogen tijdperk van de dinosauriërs. Het nodigt uit tot reflectie over onze historische banden, ecologische impact en de nuances van menselijke ijdelheid.

Het werk weerspiegelt Hercks diepgaande inzichten en vangt op meesterlijke wijze de essentie van Venetië op. Een stad die balanceert tussen haar glorieuze verleden en een onzekere toekomst. Als een krachtig ‘Memento Mori’ herinnert de installatie aan de historische strijd van de stad met existentiële bedreigingen zoals de historische plagen.

Met symboliek overbrugt het kunstwerk het verleden en het heden. Hierbij wordt het publiek uitgenodigd om te reflecteren op de veerkracht van Venetië en haar vermogen om door de tijd te navigeren. Herck onderzoekt de dualistische aard van de mensheid als zowel bewakers als veroveraars van het oude leven en daagt kijkers uit om na te denken over onze rol in de voortgang van de tijd en onze invloed op de toekomst van de aarde.

/

Kunst en technologie

De artistieke onderneming van de Limburger integreert naadloos de tastbare wereld van beeldhouwkunst met de meeslepende wereld van augmented reality (AR). Hierdoor ontstaat een interactieve ervaring die toegankelijk is via een zichtbare QR-code. Daarnaast transformeert de installatie bij schemering tot een röntgenachtige manifestatie door het aanbrengen van blacklight verf. Deze innovatieve aanpak versterkt niet alleen de tastbaarheid van de sculptuur, maar nodigt ook uit tot een gelaagde ervaring waarbij traditionele kunstvormen samensmelten.

Door een brug te slaan tussen verleden en heden, nodigt Hercks ‘Once We Ruled the World’ ons uit om na te denken over onze collectieve verantwoordelijkheden en de erfenis die we achterlaten, waardoor het een belangrijke bijdrage levert aan de Biënnale van Venetië 2024. Zeker een trip naar Venetië waard.

Meer info en tickets vindt u hier.

De Biënnale van Venetië loopt van 20 april 2024 tot 24 november 2024.

Lees ook: Ensorjaar 2024: Gamechanger James Ensor in de schijnwerpers

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Art, Biennale di Venezia, Venetië.