Loopgewoontes van de Belg ontrafeld: we lopen gemiddeld 31 kilometer per maand
© Unsplash

Loopgewoontes van de Belg ontrafeld: we lopen gemiddeld 31 kilometer per maand

Door Stefanie Mathijs
Leestijd: 2 min

Levensverzekeraar NN nam samen met marktonderzoeksinstituut GFK het loopgedrag van de Belgen onder de loep. De resultaten van dat onderzoek maken wij vandaag aan u bekend. De 427 deelnemers, die minstens één keer per maand gaan lopen, blijken maandelijks gemiddeld zo'n 31 kilometer af te leggen. De meest populaire loopafstand bedraagt volgens hen 5 kilometer.

/

De 5 km-klassieker

Maar liefst 41% van de Belgen vindt een loopsessie van 5 kilometer het meest comfortabel en aangenaam. Het zijn vooral jongeren (21%) en dertigers en veertigers (31,6%) die de uitdaging van 10 kilometer aangaan. Langere afstanden zoals 16 kilometer, een halve marathon of een marathon worden slechts door 4% van de deelnemers gelopen.

/

Actieve 65-plussers

Opvallend: waar 5 km de favoriete loopafstand van de gemiddelde Belg is, zijn het vooral 65-plussers die het vaakst voor langere afstanden hun loopschoenen aantrekken. Maar liefst 23% van de 65-plussers loopt meer dan 50 kilometer per maand. Hiermee lopen zij dus een stuk meer dan twintigers en dertigers.

Een punt dat onze sportieve senioren echter vaak over het hoofd zien is blessurepreventie. Slechts één op vier senioren doet er iets aan, terwijl lopers van andere leeftijden er wel bewust mee bezig zijn.

/

For fun or fitness

Het grootste deel van de ondervraagden (29%), loopt om hun conditie te onderhouden of verbeteren. Zij hebben verder ook de ambitie om gezond te blijven, gewicht te verliezen, stress te beperken of gewoon plezier te beleven.

Voor mannen is conditie opvallend belangrijker dan voor vrouwen (33% tegenover 22,5%). Bij de vrouwen loopt 22% dan weer om gewicht te verliezen, terwijl dat percentage bij de mannen slechts 9% is.

Vijftigers en zestigers vinden het dan weer het belangrijkst om zich door het lopen fit en gezond te voelen, al gaat het bij 8% ook puur om het plezier. Dat percentage ligt een stuk lager bij de andere leeftijdscategorieën. 8% van de ouderen loopt ook omwille van de sociale interactie, terwijl bij twintigers het onderhouden van de conditie voorop staat (29%).

/

De grootste digitale sport-community

Uit het Nationaal gezondheidsonderzoek van NN bleek eerder al dat we lichamelijk gemiddeld 6,1 jaar ouder zijn dan onze werkelijke leeftijd. Dit als gevolg van een ongezonde levensstijl met een gebrek aan lichaamsbeweging, slaaptekort en teveel stress. Levensverzekeraar NN wil dan ook zoveel mogelijk mensen aanzetten om meer te bewegen en zo een gezond en gelukkig leven te leiden. Hiervoor riep NN in de zomer van 2018 de NN Running Club tot leven, de grootste digitale sport-community van het land die gratis toegankelijk is voor alle Belgen.

De NN Running Club telt na vier maanden al meer dan 12.600 leden, die samen goed zijn voor maar liefst 69.410.722 gelopen kilometers oftewel: 1.735 rondjes rond de aarde. Leden krijgen online advies en kunnen aan de hand van uitdagingen coins verzamelen, die ze kunnen inwisselen voor kortingsbonnen bij sportwinkels en sport-events.

Ook zin gekregen om je loopschoenen aan te trekken? Meer info, hier.

 

Lees meer Marie Claire om fit te blijven: 7 oplossingen voor een fit jaar, De beste apps voor een snelle work-out, 5 dingen die je moet weten voor je aan meditatie begint5 tips om je goede voornemens dit jaar wél vol te houden

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Fit, Gezondheid, Lopen, Sport.