Waarom je de zijden sjaal ogenblikkelijk aan je garderobe wil toevoegen
© Mous Lamrabat

Waarom je de zijden sjaal ogenblikkelijk aan je garderobe wil toevoegen

Leestijd: 1 min

Ooit groot gemaakt door iconen als Brigitte Bardot en Audrey Hepburn, en nu maakt het zijden sjaaltje opnieuw een comeback dankzij het Franse modehuis Dior.

/

Dat Dior mee is met de tijd, blijkt uit de razend populaire ‘Please Don’t Go’-challenge op TikTok waarbij jongeren massaal poseren met zonnebril en zijden sjaaltje aan. Je kunt de foulard, zoals te zien is in de video’s, uiteraard op verschillende manieren dragen, maar het Parijse modehuis dicteert om het sjaaltje volledig over je haar heen te knopen. Vouw een vierkante sjaal dubbel in een driehoek, leg het op je hoofd en knoop de uiteinden vast in je nek of onder je kin. Zoals ook te zien op de foto bovenaan dit artikel, uit het zomernummer van Marie Claire België.

Lees ook: Hoe de pofmouw een comeback maakt dankzij prinses Diana.

De herfst-winter 2021/2022 collectie van Dior bevat sjaaltjes in alle kleuren en met verschillende prints. Zoals bijvoorbeeld die met tijgerprint geïnspireerd op Mizza Briccard, de muze van de stichtende couturier. Al maakt ook die met een herinterpretatie van het Toile de Jouy-motief indruk.

/

De savoir-faire van de zijden sjaals van Dior

De Italiaanse kunstenaar Pietro Ruffo, waarmee het modehuis regelmatig samenwerkt, creëerde de print. In de onderstaande video zien we hoe hij die met pengravure aanbrengt op de stof. De schetsen worden daarna door middel van zeefdruk of inktjetdruk op de zijde aangebracht in de Italiaanse ateliers van Dior.

Lees ook: In dit atelier in Brussel ontwerpen jullie zelf jullie trouwringen.

Vervolgens word de zijde herhaaldelijk door een halo van stoom gehaald, om daarna in verschillende baden gewassen te worden tot de ideale look-and-feel bereikt is. tenslotte wordt de zijde met de hand uitgesneden tot het gewenste formaat, en worden de buitenkanten gerafeld of net omgeplooid.

https://youtu.be/CZbIeLMd-8Y

De zijden sjaal van Dior zijn nu verkrijgbaar op de webshop en in de winkels van het modehuis. 

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.