ASMR: wat is het en waarom doet iedereen het
© Youtube - W Magazine

ASMR: wat is het en waarom doet iedereen het

Door Charlotte Deprez  & Lieselot Luykx
Leestijd: 2 min

Als je nog nooit van ASMR (autonome sensorische meridiaan reactie) hebt gehoord, moet je al enige tijd zonder internet leven ... Dus dit artikel zal je ook waarschijnlijk heel vreemd lijken.

Maar in deze periode van opsluiting zetten we alles op alles. 

/

Wat is ASMR?

Gedefinieerd als ‘een geluid van kalmte en plezier dat vaak gepaard gaat met een tintelend gevoel‘, treedt ASMR op als reactie op bepaalde stimuli en wordt soms gelijkgesteld met een orgasme van de hersenen.

<<Lees ook – 5 dingen die je moet weten voor je aan meditatie begint>>

De stimuli die deze reactie kunnen veroorzaken, verschillen van persoon tot persoon, maar de meest voorkomende zijn gefluister, lipgeluiden, witte ruis, tikken op harde oppervlakken, poetsgeluiden en zelfs geluid van iemand die eet. Het doel van dit alles? Ontspannen!

/

Hoe werkt het en waar dient het voor?

ASMR is een echt wetenschappelijk fenomeen, maar we weten er nog niet veel van. Een eerste formele studie over dit onderwerp werd in 2015 gepubliceerd en onthulde niettemin dat er vier hoofdtypen triggers zijn:

  • Fluisteraars (75%) zijn de grote favorieten van ASMR. Het is vaak iemand die met een zachte stem een ​​verhaal vertelt of tips en advies geeft over hoe je je bijvoorbeeld kunt ontspannen. De fluisterkampioen is ‘Gentle Whispering ASMR’ met zijn 1,5 miljoen abonnees op YouTube;


  • Persoonlijke aandacht (69%): de youtuber plaats zich in een rol en draagt zorg voor de kijker zoals een kapper, een arts, een verpleegster;
  • Heldere geluiden (64%) zoals tikken op harde oppervlakken bijvoorbeeld;
  • Langzame bewegingen (53%).

Wat betreft de redenen waarom mensen op zoek zijn naar ASMR, we zien je aankomen: nee, het is verrassend niet seksueel. Een overweldigende meerderheid meldt dat het wordt gebruikt als een manier om te ontspannen of zelfs om in slaap te vallen. De studie uit 2015 suggereert ook dat ASMR, net als meditatie, de stemming en bepaalde pijnen zou kunnen verbeteren en zelfs mensen met een depressie zou kunnen helpen.

/

ASMR YouTube-kanalen om te volgen

Ga om te beginnen naar YouTube, zoek naar ‘ASMR’ én bereid je voor op een lawine van video’s! Een make-upborstel dat op een microfoon draait, fluisteraars, een rollenspel en zelfs kauwgeluiden, alles is mogelijk. Geloof je ons niet? Het kanaal ASMRTheChew heeft een half miljoen abonnees en de video’s bereiken meer dan 19 miljoen views … De meest populaire? Degene waar ze 9 minuten doorbrengt met knarsen in augurken. 

ASMR ging zelfs mainstream, waarbij W Magazine een reeks ASMR-interviews met beroemdheden voorstelde. Je kunt Margot Robbie Vegemite zien verspreiden op geroosterde sandwiches, of Cardi B die aan het spelen is met een klein speeltje voor kinderen. Kortom, ASMR is een wereld van mogelijkheden.

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook – Daarvoor dient de “Om”-mantra bij een yogales ; De 7 beste yoga-apps voor thuis (of onderweg) en Eerste keer yoga: hoe bereid je je voor?

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Gezondheid, Quarantaine, Samenleving.