Daarvoor dient de “Om”-mantra bij een yogales
© Shutterstock

Daarvoor dient de “Om”-mantra bij een yogales

Leestijd: 1 min

Het is helemaal oké als je als yoga rookie bij les numero uno even moet giechelen als de hele shala (ofte 'yogazaal') luidkeels "Ommmmmm" chant (zingt). Je went er vast snel aan. Sterker nog, als je weet waarvoor die Om dient, zing je al snel mee...

Om is een mantra – een vibratie – die traditioneel gezongen wordt aan het begin en einde van een yogasessie. De mantra is afgeleid van het hindoeïsme en wordt beschouwd als een hoge spirituele en creatieve kracht. Wanneer correct uitgesproken klinkt het eigenlijk meer als “AUM” en kan je vier lettergrepen onderscheiden.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Yoga (@yoga) op

Lees ook: Op deze 5 yogabestemmingen kom jij helemaal tot rust. 

/

Zeg eens “AUM”

De vier lettergrepen zijn A, U, M en de stille lettergreep:

  • De eerste lettergreep is A, uitgesproken als een langdurig ‘ontzag’. Het geluid begint achter in je keel en je strekt het uit. Je begint je solar plexus en borstkas te trillen.
  • De tweede lettergreep is U, uitgesproken als een langdurige ‘oo’, waarbij het geluid geleidelijk naar voren rolt langs je bovenste gehemelte. Je voelt je keel trillen.
  • De derde lettergreep is M, uitgesproken als een verlengde “mmmm” waarbij uw voortanden zachtjes elkaar raken. Je begint nu de bovenkant van je trilling te voelen.
  • De laatste lettergreep is de diepe stilte van het Oneindige. Terwijl intelligentie opkomt uit de diepe stilte, moet je je gezang samenvoegen van de ‘M’ naar de diepe stilte.

Symbolisch belichamen de drie letters de goddelijke energie (Shakti) en stellen ze drie hoofdkenmerken voor: (1) creatie, (2) behoud en (3) bevrijding.

/

Waarom chanten we?

Er zijn verschillende redenen waarom “Om” wordt gechant aan het begin en einde van een yogales. Eerst en vooral benadrukt grenst “Om” duidelijk de practice af van het dagelijks leven.

Een tweede reden is dat Om automatisch gezongen wordt met een frequentie van 432 Hz – dezelfde trillingsfrequentie die overal in de natuur wordt aangetroffen. Met andere woorden: Om is het basisgeluid van het universum; het symbolisch en fysiek chanten stemt ons op dat geluid af en erkent onze verbinding met alles in de wereld en het universum.

Lees ook: Welke sport voor welk type lichaam? 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Yoga (@yoga) op

Verder hebben de ritmische uitspraak en trillingen een kalmerend effect op het lichaam en het zenuwstelsel, vergelijkbaar met het effect van meditatie. Het verlaagt de bloeddruk en verhoogt de gezondheid van het hart.

Tot slot helpt Om om je op een diepere mentale manier met de yogabeoefening te verbinden, waardoor een spirituele band met onze beoefening ontstaat die meer is dan louter de fysieke asana’s (of lichaamshoudingen).

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.

Tags: Yoga.