Hotel Solvay
Door Victor Hora
Louizalaan 224, 1000 Brussel
Het Hotel Solvay werd gebouwd voor Armand Solvay, de neef van de Belgische industrieel Ernest Solvay. Het is een van de meest vernieuwende gebouwen van Victor Horta (1861-1947), waarvoor hij een onbeperkt budget en carte blanche kreeg om het af te werken. Naast de opvallende voorgevel, zijn het de kamers omgeven door glazen wanden, die opvallen. De wanden kunnen namelijk open, waardoor het huis transformeert in één grote ruimte. Ook de dubbele trap overdekt door een dakraam in veelkleurig Tiffanyglas is opmerkelijk.
Het huis is vanaf 23 januari 2021 twee dagen per week open voor publiek. Hotelsolvay.be.
Lees ook: Panthella-lamp in nieuw jasje gestoken voor vijftigste verjaardag.
Hotel Otlet
Door Octave van Rysselberghe en Henry van de Velde
Florencestraat 13, 1000 Brussel
Dit huis werd gebouwd voor advocaat Paul Otlet (1868-1944) door architect Octave Van Rysselberghe binnen het kader van de wedstrijd Henry Van de Velde. De asymmetrische gevel, waarvan de inspringende en uitspringende volumes een levendig effect creëeren, vertaalt de manier van leven van de binnenruimtes. Zo bevindt de eetkamer zich op de hoek van de twee gevels met veel extra lichtinval, terwijl de slaapkamer op de eerste verdieping meer naar achter zit. Binnen valt onder andere de centrale wenteltrap op die naar alle verschillende ruimtes leidt. Ook de gekleurde glas-in-loodramen zorgen voor een prachtige lichtinval en zijn typerend voor de Art Nouveau.
In het gebouw bevindt zich momenteel een advocatenkantoor, dat bij bepaalde gelegenheden open is voor publiek.
Lees ook: Deze kamerplanten wil je dit jaar in huis halen.
Villa Empain
Door Michael Polak
Franklin Rooseveltlaan 67, 1050 Brussel
Louis Empain, de zoon van de zakenman Baron Edouard Empain, gaf Michel Polak (1885-1948) de opdracht voor het ontwerp van zijn huis. De jonge Louis was pas 22 jaar oud en had al belangstelling voor de architectuur van zijn tijd. Met een voorliefde voor de Art Deco en de experimentele benaderingen van het Bauhaus. Deze twee tendensen zijn zeker terug te vinden in dit huis. De luxe van de materialen die de Art Deco dierbaar zijn (het gepolijste graniet van de voorgevel; het goud, marmer en kostbare houtsoorten); en de zuivere, eenvoudige lijnen van de modernistische architectuur.
Het zwembad dat zich buiten de villa uitstrekt, is een van de modernste uit die tijd en dient nog steeds als trekpleister. Het gerucht gaat dat Louis Empain er nooit echt is gaan wonen, maar het is waarschijnlijk dat hij er minstens een jaar woonde. In de villa bevindt zich nu de Boghossian Stichting, een centrum voor kunst en dialoog tussen de oosterse en westerse culturen.
Maison Berteaux
Door Louis Herman de Koninck
Fort-Jacolaan 59, 1180 Ukkel
Louis Herman de Koninck (1896-1984), voortrekker van het Belgische modernisme, bouwde dit huis voor ingenieur Raoul Berteaux en zijn echtgenote. De gevels zijn zeilen van gegoten beton, een door de Koninck uitgevonden techniek die erin bestaat beton in houten vormen te gieten. Daardoor lijkt het alsof het huis uit één stuk is opgetrokken. De gevels glinsteren in het licht doordat ze zijn bekleed met Cimorné – een samentrekking van ‘ciment-orné’ – een laag cement waar marmer en gebroken glas op is gespoten terwijl het nog vers is. In de keuken staat een heruitgave van de eerste Belgische inbouwkeuken, de CUBEX, die eind jaren twintig door de Koninck zelf werd uitgevonden.
Het Zwart Huis/De Beir House
Door Huib Hoste
Dumortierlaan 8, Knokke
Het Zwarte Huis in Knokke is het meest unieke modernistische gebouw aan de Belgische kust. Huib Hoste (1881 – 1957) ontwierp het huis in 1924 voor Raymond de Beir, een arts met veel connecties in de kunstwereld. Op de begane grond bevonden zich de spreekkamers, op de bovenverdieping woonde de arts met zijn gezin. De gescheiden functies komen visueel tot uiting in de voorgevel. Het onderste deel van het huis is uitgevoerd in Boomse tegels en de bovenverdiepingen zijn bekleed met zwart cement.
Het interieur is een samenwerking met de kunstenaar Victor Servranckx. Toen Dr. de Beir er woonde, was zijn ‘Zwarte Huis’ een ontmoetingsplaats voor de artistieke avant-garde van die tijd. En dankzij de huidige eigenaar is het nog steeds een thuis voor kunst. Sinds kort verhuurt de eigenaar het huis aan galeries, die er vanaf het voorjaar tentoonstellingen organiseren. Een uitgelezen kans om binnen te gluren in dit markante gebouw.
Ben je benieuwd naar meer adresjes? Deze en vele anderen vind je in het boek ‘150 Houses You Need to Visit before You Die’. Door Thijs Demeulemeester & Jacinthe Gigou, uitgegeven bij Lannoo. Het boek koop je voor € 29,99 o.a. hier.