Panthella-lamp in nieuw jasje gestoken voor vijftigste verjaardag
© Pers

Panthella-lamp in nieuw jasje gestoken voor vijftigste verjaardag

Door Enya Torrez
Leestijd: 1 min

De iconische Panthella-tafellamp van Verner Panton wordt vijftig jaar. Om dit te vieren stak de Deense verlichtingsfabrikant Louis Poulsen het designitem in een nieuw koperen jasje.

/

Verner Panton

Verner Panton

Pers

Verner Panton (1926-1998) was een Deense architect die vooral bekend stond om zijn innovatieve ontwerpen en zijn vernieuwende gebruik van materialen, kleuren en vormen. Dit maakte van hem een van de meest invloedrijke ontwerpers en architecten van zijn tijd. Voornamelijk tijdens de jaren zestig en zeventig viel zijn aanwezigheid op de designmarkt niet te ontkennen. Zo introduceerde hij in 1967 de wereldberoemde Panton Chair.

In 1971 ontwierp Verner Panton de Panthella-tafellamp voor de Deense verlichtingsfabrikant Louis Poulsen. Vandaag leeft deze tafellamp terug op met veel fans onder designliefhebbers. Met Panthella wilde Panton een lamp creëren waarbij zowel de voet als de kap diende als reflector, gebruikmakend van de organische vormen die zijn werk typeren.

/

De Panthella-tafellamp

Panthella

Pers

Net zoals zijn Panton Chair, is de Panthella-tafellamp een van de meest populaire designitems van de Deense ontwerper Verner Panton. Hij ontwierp de lamp in 1971, wat voor een hoogtepunt in zijn carrière zorgde. Met zijn indirect licht en zacht geometrisch paddenstoelensilhouet, verovert de lamp vandaag nog steeds menig harten van designliefhebbers.

Als eerbetoon aan de vijftigste verjaardag van de tafellamp, introduceert Louis Poulsen een nieuwe middelgrote Panthella-tafellamp. De reeds gekende Panthella Mini en Panthella Tafel 320 zullen beschikbaar zijn in een nieuwe koperen afwerking. Door de lamp in drie maten te ontwikkelen, wordt het een designstuk dat op elke oppervlak tot zijn recht kan komen.

Wat is er nu zo speciaal aan de productie van nieuwe kleuren en afwerkingen? Vroeger, toen de lamp net op de markt was, kon je de Panthella al in verschillende kleuren kopen. Naar verloop van tijd verdwenen die kleuren en bleef alleen de witte versie nog in omloop. Ter ere van de vijftigste verjaardag van deze iconische lamp komt daar nu dus opnieuw verandering in.

Lees meer Marie Claire op: Wiki Women Design zet de geschiedenis van vrouwelijke ontwerpers in de kijker, Hier scoor je de populairste designstoel van het moment met korting en De interieurtrends die je in 2021 in huis wil halen.

Tags: Design, Panthella, Verner Panton.