Hermès FW21/22: een performance in drie aktes
© Hermès

Hermès FW21/22: een performance in drie aktes

Leestijd: 1 min

Voor het eerst in de geschiedenis van modehuis Hermès, vond het defilé voor de herfst en winter van 2021/2022 plaats in drie verschillende continenten. Wij keken mee en sommen enkele hoogtepunten op.

/

Wegens de huidige omstandigheden vond het FW21/22 defilé van Hermès digitaal plaats. Het van oorsprong Franse modehuis koos ervoor om de collectie te presenteren in zowel New York, Parijs en Shangai aan de hand van een performance in drie aktes.

In de Armory Show in New York opende choreograaf Madeline Hollander de voorstelling met een vrije interpretatie van de bewegingen geïnspireerd op de collectie. Hollander: “Voor mij was dit project een interessante gelegenheid om te werken met professionele dansers, zij die beweging op de meest elegantie manier visualiseren. Kleding speelt hier een interessante rol, want als een model iets draagt, beweegt het niet op dezelfde manier als wanneer een danser het draagt. Dansers brengen iets anders op de tafel, misschien iets ruimer…”

Hermès

/

Defilé van Hermès in Parijs

Daarna vond de show zelf plaats in de Garde républicaine in Parijs. Zonder publiek en live uitgezonden via de website van Hermès. Dit was de centrale act van het spektakel in drie delen. Artistiek directeur Nadège Vanhée-Cybulski presenteerde een collectie die even geschikt is voor het nachtleven als voor het dagelijkse leven. Denk aan kostuums gesneden als parka-jassen, knitwear met subtiele glitter in, leren rijbroeken in diepe tinten bruin en marineblauw, mantels en poncho’s met geïntegreerde sjaals om je beschermd in te voelen en ook de gewatteerde anorak maakte voor het eerst zijn opwachting. Dat allemaal met de iconische oranje Hermès-dozen op de achtergrond.

/

Het was in Shanghai dat het drieluik werd afgesloten door dansers die onder leiding van choreograaf Gu Jiani de collectie nieuwe energie en kracht gaven. Jiani: “Het was cruciaal voor mij om te begrijpen dat Nadège een choreografie wilde die doordrenkt was van Chinese traditie, van een bepaalde bewegingscultuur, en dat ze echt wou samenwerken. Ze stuurde mij heel wat visueel materiaal op, waaronder haar mood board, referenties en foto’s van de collectie. Daardoor was ik in staat om ook zelf vrij met ideeën te komen, ook al was het voor mij nieuw om een choreografie te bedenken met kleding als vertrekpunt. Meestal gebeurt het omgekeerde.”

Hermès

Vond je dit interessant? Lees dan ook: Chloé FW21/22: het debuut van Gabriela Hearst als creatief directeur. Dries Van Noten FW21/22: ingetogen glamour, zoals alleen hij dat kan. Deze Belgische modellen liepen mee in het FW 21/22 defilé van Valentino.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Fw21/22, Hermès, Paris fashion week.