Alles wat je wil weten over ‘Lost luggage’, de nieuwe serie over de aanslagen in Zaventem
© Pexels

Alles wat je wil weten over ‘Lost luggage’, de nieuwe serie over de aanslagen in Zaventem

Door Naomi Wouters
Leestijd: 2 min

Exact vijf jaar na de aanslagen van 22 maart, starten de opnames van 'Lost luggage'. Deze coproductie van Één, De Mensen en ARTE France is een ode aan zowel de liefde, hoop en solidariteit als de pijn en het verdriet die speelden bij de slachtoffers. Een ontroerend, psychologisch drama waarin Lara Chedraoui, de zangeres van Intergalactic Lovers, de hoofdrol op zich neemt. 

/

Inspiratie

“Zes maanden na de aanslagen van 22 maart 2016 las ik in de krant een artikel over een politievrouw die op de luchthaven werkt en alles bijhoudt dat op de dag van de aanslagen is achtergebleven in de vertrekhal, zelfs een kapotte sneaker of gescheurde pull. Het zijn niet zomaar dingen, vertelt ze, maar ze hebben grote betekenis voor wie die dag in de vertrekhal was. Het is een tastbare herinnering aan wat hen overkomen is. Iets terugvinden van wat die dag verloren is gegaan, kan het begin zijn van een helingsproces. Het artikel ontroert mij, met name de vanzelfsprekendheid waarmee deze vrouw de waarde beschrijft van iets schijnbaar waardeloos. Na een eerste gesprek met haar ben ik onmiddellijk gegrepen. Haar verhalen gaan over troost, onmacht, solidariteit. En over betrokkenheid. Lost luggage is er gekomen mede door de niet aflatende steun van deze en vele andere schaduwhelden. In de hoop dat hun verhaal nooit vergeten wordt,” aldus Tiny Bertels, bedenkster van de serie.

/

Het verhaal

Tien dagen na de vreselijke gebeurtenissen van 22 maart krijgt Samira Laroussa (Lara Chedraoui) – een dynamische politievrouw met half Marokkaanse roots – de opdracht om de honderden stuks bagage en persoonlijke items die achtergebleven zijn in de vertrekhal te ordenen en terug te bezorgen aan de eigenaars of nabestaanden. Bij elke ontmoeting voelt Samira het verdriet, maar ook de moed en de hoop van de slachtoffers. Ze beseft dat haar missie van groot belang is voor het herstel van deze mensen en stort zich met extreme overgave op haar taak, maar ze vergeet daarbij één ding: dat ze ook voor zichzelf moet zorgen. Ook zij moet aan de slag met haar eigen trauma van die dag, en met spoken uit haar verleden.

/

Cast

Naast Laura Chedraoui bestaat de cast uit onder andere Jeroen Van der Ven, Oscar Van Rompay, Mattias Van de Vijver, Isabelle Van Hecke, Yassine Ouaich en Elias Vandenbroucke. Lost luggage werd bedacht door Tiny Bertels, die ook het scenario schreef samen met Charles De Weerdt en Mathias Claeys. Ook scenaristen Michel Sabbe, Paul Piedfort en Edith Huybreghts leverden een bijdrage aan de ontwikkeling. De regie is in handen van Nathalie Basteyns, Kaat Beels en Ibbe DaniëlsLost luggage wordt geproduceerd door Pieter Van Huyck en Ivy Vanhaecke van De Mensen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door De Mensen (@demensenbe)

/

“Het gebeurt niet vaak dat wij tot tranen toe ontroerd zijn wanneer iemand een idee bij ons komt voorstellen. Maar toen Tiny Bertels ons voor het eerst vertelde over lost luggage, de hulpverleners en het emotioneel parcours van de slachtoffers, was heel ons team direct diep geraakt”, zegt Pieter Van Huyck, hoofd fictie bij De Mensen. “We hebben geen moment getwijfeld om mee onze schouders te zetten onder de ontwikkeling van dit verhaal. Enkele jaren later zijn we trots dat de opnames kunnen starten. Dit verhaal focust niet, zoals meestal, op de daders, het geweld en de motieven, maar wel op hoe slachtoffers achteraf omgaan met de loodzware opdracht om zoiets te verwerken en de draad van hun leven weer op te nemen”, aldus Pieter.

De opnames van Lost luggage lopen nog tot eind juni. De reeks zal in 2022 worden uitgezonden op Eén.

Meer Marie Claire op: Black History Month: “Systematische blootstelling aan racisme zorgt altijd voor littekens”, Breng deze maand een bezoek aan deze 8 nieuwe tentoonstellingen, Indya Moore, een portret van de acteur, activist en model

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Belgische serie, één, Nieuwe serie.