Breng deze maand een bezoek aan deze 8 nieuwe tentoonstellingen
© Albert Pepermans

Breng deze maand een bezoek aan deze 8 nieuwe tentoonstellingen

Door Naomi Wouters
Leestijd: 4 min

De lente brengt naast de zon ook een reeks nieuwe tentoonstellingen met zich mee. Trek naar buiten en breng een bezoekje aan een van onze aanraders!

/

Pale Blue ● – IBASHO

Albarrán Cabrera

Pale Blue ● is het nieuwste project van het Spaanse fotografenduo Albarrán Cabrera. Het project is gebaseerd op een Japanse mythe die stelt dat elk leven op aarde afkomstig is van de oceaan. Naast de tentoonstelling gaf het duo in november 2020 ook een boek uit, samen met (M)éditions & IBASHO. Zowel de tentoonstelling als het boek zijn een symbolische reis van waar de mens nu staat, teruggaand naar de oorsprong van de aarde. Pale Blue ● wil onze connectie met de aarde en de natuur herstellen. Met dit visueel project wenst Albarrán Cabrera ons een nieuw perspectief te bieden in onze rol en relatie met de planeet.

Van 28 januari tot 14 maart. Meer info: ibashogallery.com

/

South African Contemporary Art – Kunstraum

Usha Seejarim

De nieuwe tentoonstelling van Kunstraum richt zich op de Zuid-Afrikaanse hedendaagse kunst. De expo bevat een reeks werken die gekozen werden tijdens een bezoek aan Johannesburg. Een stad in het hart van een land dat zijn wonden heelt en wanhopig op zoek is naar richtlijnen voor zijn nieuwe vorm van Afrikaanse democratie. De werken zijn uitdagend. Ze worden gevoed door heersende spanningen. Menselijkheid en spiritualiteit ontmoeten elkaar in de werken van: Usha Seejarim, Kendell Geers, Chris Soal, Benon Lutaaya, Themba Khumalo, Jean du Plessis, Louis Olivier et Nelson Makamo.

Open voor het publiek in het weekend van 19, 20 en 21 maart of 26 en 27 maart. Meer info: kunstraum.art

/

POINT OF VIEW – STUK

Angela Washko

Angela Washko is een Amerikaanse kunstenares die zich in haar praktijk toelegt op het creëren van nieuwe forums om te spreken over feminisme. Haar werk neemt de vorm aan van performance (in virtuele en fysieke ruimtes), acties, interventies, videogames, video’s, prints en boeken. Haar nieuwste expo, ‘Point of view’, een videogame, is nu te zien op Belgische bodem. The Game: The Game is een uiterst originele videogame waar Washko zes beruchte verleidingscoaches op je loslaat. Ze gebruiken elk hun typerende pick-uplines en manipulatieve spelletjes om je te verleiden om seks met hen te hebben. Of je dat nu wenst of niet. Je kiest een reactie, waarna er een volledig scenario ontrolt. Het spel bevat meer dan 50 eindes, en die zijn niet altijd happy.

Van 18 februari tot 25 april. Meer info: stuk.be

/

Four to the floor – Schönfeld Gallery

Albert Pepermans

Zondag 14 maart gaat in de Schönfeld Gallery de solotentoonstelling ‘Four to the floor’ van kunstenaar Albert Pepermans van start. De kunstenaar blikt in de tentoonstelling terug op zijn rock-’n-rolljaren. Een idee dat ontstond tijdens de eerste lockdown. Hij haalt daarvoor enkele schilderijen uit de jaren 80 van onder het stof en gebruikt ze als basis voor nieuw werk. Resultaat? Werken die de jeugd van Albert laten doorschijnen. Denk aan: fluokleuren, popmuziekvedetten, pop art en flashy magazines die de jaren 80 typeren.

Van 14 maart tot 30 april. Meer info: schonfeldgallery.com

/

Threads of Nature – Spazio

Philipp Weber

Ter gelegenheid van haar 5-jarig bestaan opent de Brusselse galerie Spazio Nobile een groepstentoonstelling met werken van 10 kunstenaars en designers die reflecteren over de interactie tussen mens en planeet. De kunstenaars delen een bijzondere gevoeligheid voor alles wat met natuur en mineralen te maken heeft. De tentoonstelling presenteert glascreaties naast keramiek, houtsculpturen, wandtapijten, foto’s en pastelschilderijen op papier. De galerie wil aan de hand van deze unieke mix een dialoog openen tussen hedendaags toegepaste kunst, design en fotografie.

Met: Jörg Bräuer, Nathalie Campion, Lila Farget, Ernst Gamperl, Kaspar Hamacher, Amy Hilton, Samy Rio, Bela Silva, Jacqueline Surdell & Philipp Weber.

Van 18 maart tot 18 september. Meer info: spazionobile.com

/

Gustav Klimt – Hortagalerij

Hortagalerij

Na de Monet-expo in 2020, zet de Hortagalerij vanaf 24 maart de werken van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt in de spotlights. Klimt is een voortrekker van de Art Nouveau en hoofdrolspeler van de Wiener Secession. Bezoekers bewegen tijdens de tentoonstelling door een universum van zijn werken dankzij de wondere wereld van de immersieve technologieën. De galerij haalt op vlak van technologie alles uit de kast: 3D-reconstructies van de gebouwen waaraan Klimt werkte, 3D-animaties, 2D-animaties, geanimeerde tekeningen die de bezoekers gidsen doorheen de tentoonstelling. De galerij belooft een verbluffende reis vol prikkels en verrassingen voor groot en klein.

Van 24 maart tot 5 september. Meer info: expo-klimt.be

/

BXL UNIVERSEL II: multipli.city

Effi & Amir

De CENTRALE for contemporary art viert dit jaar haar 15de verjaardag met het uitzonderlijke project BXL UNIVERSEL II: multipli.city. Een project met een expo-forum en tal van evenementen in samenwerking met 11 kunstenaars en 5 Brusselse sociaal – artistieke projecten en burgerinitiatieven. De tentoonstelling is het tweede deel van een trilogie over Brussel. Waar het eerste deel in maart 2016 meer focuste op de aanslagen, focust dit deel op de lockdowns en de impact van de gezondheidscrisis op het culturele leven. De expo benadrukt hoezeer kunst en cultuur de veelvoudige alternatieve levenswijzen in de stad en in de wereld weerspiegelen en mogelijk maken.

Met: Younes Baba-Ali, Vincen Beeckman, Aleksandra Chaushova, Effi & Amir, Hadassah Emmerich, Pélagie Gbaguidi, Stephan Goldrajch, Sabrina Montiel-Soto, Anna Raimondo, Lázara Rosell Albear, Oussama Tabti ; BNA-BBOT, Zinneke, Globe Aroma, Kunstenpunt, Moussem, Maison des cultures et de la cohésion sociale de Molenbeek,…

Van 25 maart tot 12 september. Meer info: centrale.brussels

/

Ronin de Goede: Asakusa – IBASHO

Ronin de Goede

De tentoonstelling geeft het visuele dagboek van fotograaf Ronin de Goede van zijn tijd met Horikazu weer, een traditionele Japanse tatoeagemeester in Tokio. Asakusa – zowel het boek als de tentoonstelling – toont een selectie zwart-witbeelden van Horikazu en zijn klanten die hem inhuren voor zijn specialiteit: full-body tatoeages. De beelden tonen onder meer Horikazu’s tatoeagestudio, portretten van klanten, reportages van de ‘Sanja matsuri’ en intieme opnamen van bendeleden die van het leven genieten, ook met hun familie. Japan is een land waar tatoeages nauw verbonden zijn met de criminele wereld. Ronin de Goede kreeg met zijn werk langzaam maar zeker toegang tot de wereld van de Yakuza, de Japanse maffia…

Van 25 maart tot 2 mei. Meer info: ibashogallery.com

Lees meer Marie Claire op: Netflix: 7 nieuwe series, films en documentaires om in maart te kijken,Uitgetest: de exclusieve app Clubhouse die iedereen wil hebben,Hier koop je de mooiste droogbloemen in België

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Cultuur, Expo.