Indya Moore, een portret van de acteur, activist en model
© Tommy Hilfiger

Indya Moore, een portret van de acteur, activist en model

Leestijd: 2 min

Indya Moore (26) staat bij het grote publiek bekend voor de rol van Angel in de FX-serie 'Pose'. Time Magazine noemde hun eerder ook één van de 100 meest invloedrijke mensen ter wereld en momenteel schittert hen in de ‘Moving Forward Together’-campagne van Tommy Hilfiger. Een portret. 

/

Vond je de intro ietwat verwarrend? Dat komt omdat Indya Moore niet met hij of zij aangesproken wil worden, maar met het genderneutrale ‘hen/hun’. “Ik heb niet het gevoel dat de mensen klaar zijn om dit te begrijpen”, zei Moore daar eerder over in L’Officiel Magazine. Uit respect voor hun keuze, en omdat wij vinden dat er weinig niet aan te begrijpen valt, gebruiken we in dit artikel consistent de genderneutrale voornaamwoorden naar hun keuze.

Jehova’s getuige

Moore groeide in New York op als Jehova’s getuige, met een Puertoricaanse tienermoeder en katholieke immigrantenvader uit de Dominicaanse Republiek. Naarmate hen zich vrouwelijker gedroeg, kreeg hen zwaardere straffen. Toen hen op hun veertiende uit de kast kwam, werd hen naar een pleeggezin gestuurd. Op school kreeg hen te maken met zwaar pestgedrag, waardoor hen zichzelf moeilijk opstelde tegen hun pleegouders. Hen veranderde ontelbare keren van gezin, tot hen bij een transvrouw terecht kwam op hun zestiende. Van haar mocht Moore met hormoontherapie beginnen, waardoor hen eindelijk hun ware identiteit kon ontwikkelen.

Enkele maanden later stopte hun pleegmoeder plots met het betalen van hun hormoonmedicatie, waardoor hen zich genoodzaakt zag om zichzelf te prostitueren. Enkele moeilijke jaren volgden. Inclusief een zelfmoordpoging, een korte gevangenisstraf voor het stelen van diezelfde medicatie en gevechten met andere kinderen in weeshuizen. “Ik wou gewoon zo graag een vrouw zijn, maar voelde me vreselijk alleen”, vertelde Moore daarover aan ELLE Magazine.

FX/Pose

Pose

Toen een YouTube-video waarin hen uitlegt ‘waarom het niet gay is om als man te vallen op een transvrouw’ viraal ging, begon het eindelijk te keren voor Moore. Oak, een onafhankelijk label, vroeg hun om een show te lopen tijdens New York Fashion Week. Man Repeller deed een shoot met hun voor Dior. Daardoor kreeg hen een klein rolletje in de film Saturday Church, waarna hen hun manager ontmoette die hun auditie liet doen voor de serie Pose.

Lees ook: Jacquemus eert de vrije liefde in nieuwe campagne ‘L’AMOUR’.

Het veranderde hun leven. In Pose speelt Moore een transgendervrouw die op zoek gaat naar zichzelf en liefde en zich een weg baant door de wereld van de zogenaamde balls in New York City in de jaren 80. Vanity Fair beschreef Indya’s rol als volgt: “Moore is geweldig in het overbrengen van Angels angst en verlangen, hunkerend naar intimiteit en stabiliteit… Angels verhaallijn wordt behandeld met gevoeligheid en nuance, alles vakkundig gemanoeuvreerd door Moore met rijke, subtiele emotionele duidelijkheid.”

De serie werd genomineerd voor zes Emmy’s in 2019 en ontving ook Golden Globe- en Critics Choice Award-nominaties. In 2019 nam de serie de GLAAD-award voor ‘Beste Dramaserie’ en een Peabody Award mee naar huis. Momenteel loopt de productie voor seizoen drie dat in 2021 in première gaat op Netflix.

Louis Vuitton

/

Indya Moore en de modewereld

Het duurde niet lang voor Indya Moore ook werd opgepikt door de modewereld. Hen stond op de cover van publicaties als Vogue Spain, Teen Vogue, Another Mag, L’Officiel en Vogue Italy. Moore was ook te zien in campagnes van Ralph Lauren, Louis Vuitton en Calvin Klein. Nu is Moore te zien in een kortfilm van Saint Lauren samen met Julianne Moore
en Chloe Sevigny. En hen maakt deel uit van de ‘Moving Forward Together’-campagne van Tommy Hilfiger. Samen met een diverse cast, waaronder ook Jameela Jamil, deelt Moore hun verhaal en activistische reizen om fans te inspireren om een betere toekomst te creëren. Komende zomer zal hen een online les organiseren op het platform FutureLearn.com in samenwerking met Hilfiger. Daarover kun je hier meer lezen.

Tommy Hilfiger

In 2020 stortte Moore zich op liefdadigheidswerk, door geld in te zamelen en te verdelen voor minderheden tijdens de COVID-19 pandemie. Moore richtte bijvoorbeeld een fonds op waarbij hen donaties en persoonlijke bijdragen via apps uitdeelt aan transgenders die getroffen zijn door de coronacrisis. Jane Fonda merkte hun activisme op en vroeg hun daarom om hun opwachting te maken in haar wekelijkse ‘Fire Drill Fridays’-interviewreeks.

Vond je dit interessant? Lees dan ook: Anya Taylor-Joy, een portret van de ‘Golden Globe’-winnende actrice.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Indya moore, Netflix, Pose, Transgender.