De kracht van kristallen: alles wat je wil weten over ‘helende stenen’
© Shutterstock/MCB

De kracht van kristallen: alles wat je wil weten over ‘helende stenen’

Door Lisa Aelvoet
Leestijd: 3 min

Kristallen zijn de laatste jaren aan een revival bezig. Al duizenden jaren geloven mensen dat ze helende eigenschappen hebben en bovendien een bron zijn van positieve energie. Maar hoe werkt dat nu precies? 

/

Kristallen worden gevormd uit mineralen, hebben een unieke structuur en stralen een bepaalde energie uit. Ze vibreren net als elk levend wezen en object op een bepaalde frequentie. Wanneer mensen gelukkig zijn, vibreren ze op een hoge frequentie en wanneer we ons down voelen vibreren we op een lage frequentie. Kristallen zouden subtiele vibraties uitstralen die onze energie positief beïnvloeden.

Sophie Jongejan startte enkele jaren geleden met The Place, een holistisch en spiritueel digitaal platform. Zij legt uit waar die subtiele vibraties vandaan komen: “Kristallen komen rechtstreeks uit het middelpunt van de aarde, waar ze ontstaan onder extreme hitte en druk. Tijdens dit proces absorberen ze de energie van alles wat hen omringt. In de meeste gevallen zijn dat de vier elementen: lucht, water, vuur en aarde. Afhankelijk van hoe en waar ze worden gecreëerd, stralen kristallen een bepaalde energie uit. Omdat alles in het leven uit vibraties bestaat, kunnen kristallen energie absorberen, doorgeven of transformeren.”

Good vibes

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door The Place (@the_______place)

Kristallen en hun hoge vibraties kunnen een balans brengen in ons hectische leven en ons helpen gronden of een intentie helpen bereiken. Bovendien zouden ze in staat zijn bepaalde blokkades op te heffen door ervoor te zorgen dat onze levensenergie beter stroomt.

Je kan kristallen zien als je persoonlijke toolkit, waarvan elk deel met zijn unieke eigenschappen je energie kan shiften in specifieke situaties of op bepaalde momenten. “Beschouw kristallen als je energetische vrienden, ze helpen je dagelijks leven te verbeteren en balans te vinden”, aldus Sophie. “Laat de kristallen jou kiezen en ga voor diegene(n) waartoe je je toe aangetrokken voelt. Een goed kristal om mee te beginnen is Rozenkwarts, want dat staat voor emotionele heling, vertrouwen, liefde en zelfliefde. Ook Amethist is populair omdat het kristal je beschermt tegen negatieve energie door je energie weer in evenwicht te brengen. Bovendien geeft hij je intuïtie een boost. Tenslotte is zuivere kwarts de meester genezer onder de kristallen. Hij zou gezondheid en balans brengen en positieve energie versterken.”

Je kan kristallen gebruiken bij meditatie, ze thuis een speciaal plaatsje geven of ze elke dag bij je dragen in je broekzak, handtas of op je bureau. “Wanneer je kristallen koopt is het belangrijk om ze te reinigen en te zuiveren alvorens je ze gebruikt. Op die manier eigen je het kristal jezelf toe en zorg je ervoor dat het vrij is van energie van anderen. Bovendien kan je je kristallen opladen door ze een nacht in het licht van de volle maan te leggen, maar vermijd dit waneer er een eclips is.”

Van Amethist tot Zwarte Obisiaan

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door The Place (@the_______place)

Elk kristal heeft zijn eigen kracht:

 • Amethist ontstresst en draagt bij tot een goede nachtrust. De paarse steen zou negatieve energie absorberen.
 • Blauwe chalcedoon brengt innerlijke rust en vrede. Het lichtblauwe kristal helpt je beter te communiceren.
 • Citrien helpt succes en rijkdom aan te trekken. Het gele kristal absorbeert niet alleen negativiteit, maar verwijdert het ook.
 • Diamant kan je helpen belangrijke inzichten te krijgen. De steen heeft een enorm krachtige energie en kan diepe lagen van je bewustzijn bereiken.
 • Eldariet helpt je ontspannen. De groen-zwart gespikkelde steen kan je bijstaan in het overwinnen van angsten en fobieën.
 • Fluoriet helpt je beter georganiseerd te zijn en brengt structuur aan in je leven. Het kristal bestaat in verschillende kleuren en geeft je zelfvertrouwen een boost.
 • Granaat geeft je een extra dosis doorzettingsvermogen en daadkracht. De bloedrode steen helpt je bovendien herbronnen.
 • Hematiet helpt je focus te bewaren wanneer je met uitdagingen wordt geconfronteerd. Met de hulp van dit zilverachtig kristal concentreer je je op wat echt belangrijk is.
 • Jade heeft een zuiverende en stabiliserende werking. De groene steen versterkt je intuïtie en brengt sereniteit.
 • Kwarts zorgt voor innerlijke rust. Het doorzichtig kristal zorgt ervoor dat je je extra verbonden voelt met jezelf
 • Lepidoliet steunt je in al wat je onderneemt, zoals een nieuwe carrièreswitch. Het lila of grijzig kristal helpt je bij het afbouwen van slechte gewoontes.
 • Malachiet brengt rust en balans. De groene steen reinigt je chakra’s en stimuleert je energiestroom.
 • Onyx brengt je een positieve kijk. en kan helpen trauma’s  te genezen. De gitzwarte steen helpt negativiteit uit je leven te bannen.
 • Prasioliet zet negatieve energie om in positieve energie. De lichtgroene steen stimuleert creatief denken en verwarmt het hart.
 • Rozenkwarts helpt je hart open te stellen voor de liefde waar je op dat moment nood aan hebt. Dat kan de liefde van je wederhelft, een familielid, vriend of jezelf zijn.
 • Seleniet houdt negatieve emoties als angst, woede en verdriet op een afstand. De witte of transparante steen hoedt je voor slechte karma.
 • Tijgeroog geeft kracht en boost je zelfvertrouwen. Met behulp van deze goudbruine steen laat je je creativiteit de vrije loop.
 • Unakiet geeft inzichten en werkt kalmerend. De gespikkelde steen absorbeert bovendien elektromagnetische stralingen als je hem dicht bij een apparaat plaatst.
 • Valkenoog ontstresst en brengt rust. De donkere steen laat je het groter geheel zien en helpt je negatieve gedragspatronen doorbreken.
 • Woenstijnroos geeft houvast en controle. De beige steen versterkt je intuïtie in lastige situaties.
 • Zwarte obsidiaan is een spiegel voor je ziel. De zwarte steen bant stress en negatieve patronen uit je leven

Shop kristallen

Lees meer: Slaaptips van de expert: “Je moet van slapen een prioriteit maken.”, 7 wetenschappelijk bewezen manieren om je mentale gezondheid op peil te houden, Vergeet hygge: friluftsliv is het nieuwe geluksrecept.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >