Op 23 november 1955 wordt Martine Tanghe geboren in het Oost-Vlaamse Bellem (Aalter). Ze groeit op in Bissegem, bij Kortrijk in West-Vlaanderen. Tanghe studeert Germaanse filologie aan de KU Leuven en geeft zomercursussen Nederlands aan politieke vluchtelingen uit Latijns-Amerika. Op haar 22ste slaagt ze voor het beruchte journalistenexamen van de toenmalige BRT. Ze gaat op 1 februari 1978 aan de slag bij de radionieuwsdienst bij de programma’s Actueel en Wat is er van de sport.
Nauwelijks enkele maanden later maakt Martine Tanghe al de overstap naar de televisie. Ze is er de tweede vrouw op de nieuwsdienst, na Monique Delvaux. Twintig jaar lang wisselt ze de presentatie van Het Journaal af met verslaggeving op het terrein, onder meer voor programma’s als Panorama. Op verkiezingsdagen is ze een vaste waarde achter de nieuwsdesk. Later in haar carrière zal Tanghe ook het discussieprogramma Volt presenteren aan de zijde van Kobe Ilsen.
Martine Tanghe zal niet haar hele loopbaan aan de Reyerslaan blijven. Begin de jaren 90 neemt ze even loopbaanonderbreking bij de openbare omroep om woordvoerster te worden van het Vlaams Parlement. Ze keert echter al snel terug naar de VRT en gaat weer aan de slag bij Het Journaal.
Martine Tanghe, een icoon
Tanghe staat vooral bekend om haar grote professionalisme en onberispelijke taalgebruik. In 2005 laat ze die liefde voor het Nederlands los op het Groot Dictee der Nederlandse taal, dat ze tot 2015 elk jaar aan de zijde van de Nederlandse journalist Philip Freriks zou voorlezen nadat ze eerst jarenlang in de jury van het dictee zetelde.
Eind 2011 wordt bij Tanghe borstkanker vastgesteld. Ze verdwijnt bijna een jaar van het scherm, maar keert terug. In 2013 krijgt ze de televisiester voor beste presentatrice tijdens het gala van de Vlaamse Televisie Sterren, de jaarlijkse mediaprijzen die van 2008 tot 2017 werden uitgereikt.
In 2020 bereikt Tanghe de pensioengerechtigde leeftijd en presenteert ze, op 3 november, voor het laatst Het Journaal dat ze 42 jaar lang heeft gepresenteerd. Dat journaal, middenin de coronapandemie, sluit ze af met de woorden “ik zal u missen. Hou het veilig, hou vol, het komt allemaal weer goed”.
Een jaar later krijgt Martine Tanghe het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap. Ze blijft ook na haar pensioen actief, onder meer als juryvoorzitter bij de nieuwe Vlaamse prijs voor kinder- en jeugdliteratuur en als theatermaakster. Enkele dagen geleden raakte nog bekend dat ze door koning Filip werd benoemd tot Commandeur in de Kroonorde.
De VRT maakte zondag haar overlijden bekend. Martine Tanghe werd sinds 2016 en tot enkele weken geleden opnieuw behandeld voor kanker. Ze werd 67 jaar oud. Tanghe had drie kinderen met haar echtgenoot, VRT-journalist Jos Van Hemelrijck, die in 2019 overleed.
Lees ook: Onze cultuurjournaliste Joëlle Lehrer brengt hommage aan Jane Birkin