Onze cultuurjournaliste Joëlle Lehrer brengt hommage aan Jane Birkin
© Getty Images

Onze cultuurjournaliste Joëlle Lehrer brengt hommage aan Jane Birkin

Door Joëlle Lehrer
Leestijd: 1 min

Het is op een zomerse dag dat Jane Birkin overleed. Op 76-jarige leeftijd voegde ze zich bij de grote namen waarover ze zong op haar laatste album 'Oh ! Pardon tu dormais...', dat drie jaar geleden uitkwam. Ik heb haar verschillende keren mogen ontmoeten en veel naar haar geluisterd. Ik herinner me haar als een bijzondere vrouw.

/

Ze had die ogenschijnlijk breekbare stem die onderbroken kon worden door emotie. Maar niet gebroken. In interviews was ze een echte babbelkous. Jane Birkin sprak als een open boek. Ze sprak over haar dochters, Kate – wiens dood ze nooit te boven was gekomen -, Charlotte – die onlangs een documentaire over haar moeder maakte – en Lou – de jongste, die ze het vaakst zag. En Serge, natuurlijk. Even onder ons, we zeiden niet Serge Gainsbourg, maar Serge, want er was er maar één zoals hij.

De eerste keer dat ik naar een concert van Jane ging, was in 1987 in de Bataclan in Parijs. En Serge was daar. Hij stond achteraan in de zaal. Het was Jane’s eerste keer op het podium. Haar plankenkoorts was voelbaar. Toen ze Les dessous chics ten gehore bracht, begon mijn buurvrouw te huilen. Het was zo mooi, zo puur.

Jane Birkin in België

Als ze naar Brussel kwam, verbleef ze altijd in Hôtel Amigo omdat dat Serge’s lievelingshotel was. Ze kwam niet alleen, maar met haar hond. Een bulldog die sliep (en snurkte) tijdens het interview. Ze had ook steeds de beroemde tas mee die haar naam draagt. Op een dag vertelde ze me hoe de creatie van de Birkin tot stand was gekomen tijdens een vliegreis toen ze de baas van Hermès had ontmoet. De tas was ontworpen voor haar en haar hectische leven. Ze beplakte hem met stickers en linten. Haar Birkin zag er helemaal niet uit als die van een chique, rijke dame. Maar ik vond hem fantastisch!

Jane Birkin

Getty Images

Jane was een kunstenares in de breedste zin van het woord. Ze was ook een toegewijde vrouw. En ze was bereid om veel rechtvaardige doelen te steunen. Als er één woord is dat je kunt gebruiken om haar te beschrijven, dan is het gul.

De laatste keer dat ik haar op het podium zag, was in april 2022 in het Koninklijk Circus in Brussel. Haar gezondheid ging al een tijdje achteruit. Ze kon niet lang staan, dus werd er een kruk voor haar neergezet. Ze trad op als een koningin. En al haar liedjes waren onberispelijk. Het was heel ontroerend. En ook die keer pinkte mijn buurvrouw een traantje weg.

Ik zou niet één favoriet nummer kunnen kiezen uit haar repertoire. Ik denk terug aan de momenten die ze met mij, met ons deelde. En ik wens haar het allerbeste toe waar ze nu ook moge zijn. Met Serge, Kate en de hond Dolly.

Lees ook: Jane Birkin heeft een nieuw album uit, wij spraken haar erover.

Redactie Marie Claire De artikels van >