Op expeditie door het Braziliaanse Amazoneregenwoud
© Maihara Marjorie

Op expeditie door het Braziliaanse Amazoneregenwoud

Leestijd: 2 min

Het Amazoneregenwoud, met zijn onmetelijke omvang en mysterieuze allure, blijft een magneet voor avonturiers over de hele wereld. Wij trokken de jungle in op een duurzame manier. Met de boot, samen met de plaatselijke bevolking.

/

Voor velen is het de ultieme droom om de weelderige Braziliaanse jungle te doorkruisen en de verborgen schatten ervan te ontdekken. Maar een expeditie door de dichte vegetatie van de Amazone is geen solo-onderneming. De omvang en de gevaren van het regenwoud maken het essentieel om een ervaren gids aan je zijde te hebben. Enter Kaiara en Katerre, twee reisorganisaties die niet alleen de schoonheid van de Amazone willen delen, maar ook investeren in de lokale gemeenschappen die er al eeuwenlang leven.

Duurzaam toerisme bevorderen

Voor avonturiers die op zoek zijn naar een authentieke ervaring, bieden Katerre en Kaiara een unieke kans om deel te nemen aan een expeditie door het hart van het Amazonewoud. Tijdens een boottocht, van drie, vijf of zeven dagen, worden reizigers meegenomen op een ontdekkingsreis langs drie rivieren, waarbij ze worden ondergedompeld in de weelderige natuur en de rijke cultuur van de regio.

Het doel van Kaiara en Katerre is om niet alleen de pracht en het mysterie van het grootste ecosysteem ter wereld te laten zien, maar ook om duurzaam toerisme te bevorderen dat ten goede komt aan de inheemse gemeenschappen.

Sitah

Verwacht geen Hollywood-achtige scènes van jaguars die door de bomen sluipen of reusachtige anaconda’s die langs de oevers glijden. In plaats daarvan kunnen reizigers zich verheugen op serene momenten van kanoën door weelderige waterwegen en het wegdromen in een hangmat op de boot.

Het is een ervaring die alle zintuigen prikkelt en een diepe waardering voor de ongerepte schoonheid van de Amazonecultuur inspireert. Met Katerre en Kaiara als gidsen belooft een reis door het Amazonewoud een onvergetelijk avontuur te worden, doordrenkt met respect voor de natuur en de mensen die er al generaties lang thuis zijn.

Deze reis is niet alleen een avontuurlijke ervaring, maar ook een kans om de delicate balans tussen mens en natuur te ervaren. Door te kiezen voor gidsen zoals Kaiara en Katerre draag je bij aan de lokale gemeenschappen en ondersteun je een duurzaam toerisme dat respectvol omgaat met het fragiele ecosysteem van het Amazoneregenwoud.

Sitah

Cruisen langs spooksteden en alligators

Novo Airão is het vertrekpunt van de expedities om de Rio Negro op toeristische wijze te verkennen. De kortste routes bezoeken het Nationale Park Anavilhanas  – de op één na grootste fluviatiele archipel ter wereld met meer dan 400 eilanden – en de langere routes varen tot aan de Jauaperi rivier, aan de grenzen van de staat Roraima.

Een van de stops is het Madadá Reservaat waar bezoekers een drie uur durende trekking door het bos maken tot ze bij een prachtige reeks grotten met stromend water komen.

Pers

Andere bezienswaardigheden zijn de ruïnes van Airão Velho, een spookstad die werd verlaten na het einde van de rubberplantage-economie. De Carabinani-watervallen zijn een verfrissende stop die deel uitmaakt van de routes Jaú en Jauaperi-Xixuaú, waarbij de cruiseboten toegang krijgen tot het beschermde gebied van het Jaú National Park. Andere hoogtepunten zijn de speedbootexpedities om dieren te spotten: alligators, apen, ara’s en andere soorten.

Pers

Maar misschien is één van de meest opmerkelijke ervaringen wel de interactie met de ‘ribeirinhos’, de gemeenschappen langs de rivier. Het is een unieke een kans die de authentieke manier van leven onthult van deze mensen die afhankelijk zijn van het woud en de rivier als een bron van levensonderhoud op een duurzame manier. De boten meren aan in hun afgelegen dorpen en er is altijd een warm welkom.

Een extra dag tot rust komen in het Amazonegebied kan in het junglehotel Mirante do Gavião. Je slaapt er in een boomhut, eet typische gerechten en geniet van het zwembad.

Meer info, data en prijzen vind je op de websites van Kaiara en Katerre.

Lees ook: Het mooiste van Brazilië: deze zeven plekken wil je bezoeken

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Brazilië, Reizen.